Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki suunnittelee suuria muutoksia Hakaniemenrantaan: Asuntoja tuhannelle ihmiselle, kaksi satamaa ja puistoalueita

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Hakaniemenrannan uudistusta kokouksessaan tiistaina.

 

Kruunusiltojen lisäksi Hakaniemenrantaan on suunniteltu hotellia ja asuntoja. Molemmista kaavoista on kuitenkin valitettu. Kuva: Harris–Kjisik Oy ja VSU maisema-arkkitehdit oy

Helsingin Hakaniemenranta kokee muodonmuutoksen 2020-luvulla, jos suunnitelmat muun muassa uusista puistoista ja asuinrakentamisesta käyvät toteen.

Kruunusillat-hankkeen pikaraitiotietä varten on suunnitteilla rakentaa uusi Merihaansilta, joka yhdistää Kalasataman eteläosan Nihdin Merihakaan.

Samalla tarkoituksena on myös uusia Hakaniemensilta, jolloin sen linjaus muuttuu vähemmän tilaa vieväksi.

Kolmen uuden asuinkorttelin myötä Hakaniemenrantaan mahtuisi yli tuhat asukasta lisää. Uusien kerrostalojen alimmat kerrokset on varattu liiketiloille.

Samalla Hakaniemenrantaan ja Kruununhaan puolelle on suunniteltu uudet rantapuistot.

Hakaniemenrannan asemakaavaehdotus tulee kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi tiistaina 9.4. Sen jälkeen asiaa käsittelee vielä kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto.

Asuinkortteleiden, siltojen ja puistoalueiden lisäksi alueelle on suunniteltu kaksi uutta satamaa, joista toinen on pienvenesatama ja toinen ammattimaista veneliikennettä palveleva satama.

Markkinaehtoista pysäköintimallia kokeillaan

Uusissa rantakortteleissa on tarkoituksena kokeilla kaupungin uutta markkinaehtoista pysäköintimallia. Se tarkoittaa, että rakennuttajat voivat vapaasti päättää pysäköintipaikkojen määrästä.

Asemakaavan pohjaksi järjestettiin vuosi sitten ideakilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Harris–Kjisik oy ja VSU maisema-arkkitehdit oy. Voittajatyön parhaita ideoita on työstetty edelleen ja ehdotusta on sovitettu yhteen pikaraitiotien ja uuden Hakaniemensillan suunnitelman kanssa.

Voittajatyö sai viime keväänä tuomaristolta kehuja erityisesti ”Siltavuorensalmen ja sen rantojen muotoilusta, joka korostaa Kruunuvuorenselän suuntaan avautuvaa maisemaa”.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime elokuussa hotellin rakentamisen mahdollistavan Hakaniemenrannan asemakaavan muutoksen. Kaavaratkaisu mahdollistaa hotellin, katuaukion ja julkisen rannan rakentamisen pääosin täyttömaalle Siltavuorensalmen pohjoisrannalla.

Hakaniemeen on kaavoitettu myös yksi Helsingin kantakaupungin alle suunnitellun Pisararadan kolmesta asemasta. Toteutuessaan se muodostaisi Hakaniemestä merkittävän joukkoliikenteen vaihtopisteen.

Uusi selvitys Pisararadasta valmistuu huhtikuussa. Pisararadasta ehdittiin tehdä valmis ratasuunnitelma jo vuonna 2017 ennen kuin hanke joutui poliittiseen vastatuuleen. Nyt tavoitteena on päivittää olemassa olevat suunnitelmat vastaamaan nykytarpeita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki suunnittelee suuria muutoksia Hakaniemenrantaan: Asuntoja tuhannelle ihmiselle, kaksi satamaa ja puistoalueita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat