Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaisyhtiön keksintö hyödyntää jätettä sementin valmistamisessa

Suomalainen cleantech-alan yritys Fatec oy on kehittänyt menetelmän, jolla yhdyskuntajätteiden polton sivuvirtana syntyvää lentotuhkaa eli APC-jätettä voidaan käyttää sementin valmistamiseen.

Uudessa menetelmässä jätteen haitalliset aineet pystytään sitomaan niin, etteivät ne päädy ympäristöön. Oikein käsiteltynä APC-jäte parantaa sementin ominaisuuksia samalla kun se hillitsee sementin valmistuksesta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä.

Yhdyskuntajätettä käytetään entistä enemmän energian tuotannossa eri puolilla maailmaa. Jätteenpolttolaitosten määrä kasvaa, ja niissä syntyvän lentotuhkan loppusijoittaminen on suuri ja kallis haaste. Globaalisti APC-jätteitä muodostuu miljoonia tonneja joka vuosi. Suomessa määrä on noin 45000 tonnia vuodessa.

Lentotuhkissa on suuria määriä suoloja ja raskasmetalleja. Etenkin lyijyn ja sinkin arvot ovat erittäin korkeita. Liukenevien suolojen määrä ylittää usein vaarallisen jätteen kaatopaikkasijoitukselle asetetut raja-arvot. Suomalaisissa jätteenpolttolaitoksissa syntyvä APC-jäte viedään nykyisin loppusijoitettavaksi Ruotsiin tai Saksaan tai läjitetään erityisjärjestelyiden avulla kaatopaikoille.

Fatec kehittää teollisuuden sivuvirroille uudenlaista hyötykäyttöä. Yhtiön tuotekehityksen tavoitteena on korvata mahdollisimman suuri osa sementistä teollisuuden jätemateriaaleilla. Esimerkiksi Fatecin kehittämällä Ecofax-tuotteella betoninvalmistajat voivat korvata 15 prosenttia sementistä.

Uusi teknologia perustuu yhtiön aiemmin patentoimiin menetelmiin, jotka ovat helposti monistettavissa ja skaalattavissa kulloinkin tarvittavan kapasiteetin mukaan. Menetelmien kehittämisessä energiatehokkuutta on pidetty keskeisenä kriteerinä.

Fatecilla on pilottilaitos Fortumin jätteidenkäsittelyalueella Hausjärvellä ja betonilaboratorio sekä toimisto Siilinjärvellä.

Fatecin perustivat vuonna 2013 kansainvälisesti palkittu betonialan keksijä Aino Heikkinen-Mustonen ja hänen tyttärensä Anna Huttunen. Heikkinen-Mustonen on tutkinut luokitellun lentotuhkan vaikutusta betoniin jo 1970-luvulla. Hän sai esimerkiksi vuoden naiskeksijä -palkinnon vuonna 2007.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaisyhtiön keksintö hyödyntää jätettä sementin valmistamisessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat