Kokeile kuukausi maksutta

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo rakentamiseen – Suomen kaupunkien viemäröinti uusiksi, Pohjanmaalla meri ei enää vetäydy

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas varoittaa rakentajia, että erityisesti talvella olosuhteet heikkenevät.

Petteri Taalas puhui rakennusväelle Rambollin uuden pääkonttorin juhlassa torstaina.

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo rakentamiseen Suomessa, muistuttaa Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt Suomessa erityisesti talvella, mutta myös kesällä”, Taalas totesi Rakennuslehdelle Rambollin pääkonttorin tilaisuudessa, jossa hän oli juhlapuhujana.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa moninkertaisesti talvisin ja mitä pohjoisemmaksi mennään. Jos maapallon lämpötila nousee keskimäärin kaksi astetta, on vaikutus jopa kymmenen astetta arktisilla alueilla.

”Ilmastonmuutoksen vuoksi talvet ovat muuttuneet Suomessa leudoimmiksi ja sateisemmiksi”, Taalas sanoo.

Rakentamiseen muutos vaikuttaa radikaalisti. Taalaksen tietojen mukaan Suomen kaupunkien hulevesiviemäröintien mitoitukset on jo muutettu juuri ilmastonmuutoksen vuoksi isommiksi niin että uudet hulevesiviemärit jaksavat vetää talvitulvien ja voimakkaiden sadekuurojen tuoman vesimäärän. Mutta suurin osa hulevesiviemäreistä on rakennettu vanhalla mitoituksella, jolloin ne eivät jaksa vetää kaikkea vettä.

”Meillä on lisää vesihöyryä alemmassa ilmakehässä ja veden kiertokulku on kiihtynyt, mikä tarkoittaa sitä että kun sataa, niin sataa keskimäärin enemmän”, Taalas toteaa.

Sateiden runsastumisesta saatiin varoittava esimerkki viikko sitten Helsingissä, jossa poikkeuksellisen kovan sadekuuron vuoksi vesi pääsi valumaan metroasemalle ja kiinteistöjen kellaritiloihin.

Pohjanmaalla isoja muutoksia

Pohjanmaalla ilmastonmuutos muuttaa koko yhdyskuntasuunnittelun. Kun tähän asti meri on vetäytynyt, niin tulevaisuudessa meri ei enää vetäydy. Vaikka ilmastonmuutosta saataisiin globaalisti hillittyä, merivesi nousee silti maailmassa.

”Suomessa se tarkoittaa sitä että Pohjanmaalla maannouseman vuoksi merivedenpinta pysyy suurinpiirtein nykyisellä korkeudellaan ja Etelä-Suomessa merivedenpinta nousee puolet globaalista keskiarvosta.”

”Mutta jos pahin skenaario toteutuu, merivedenpinta nousee myös Pohjanmaalla ja aiheuttaa siellä ongelmia.”

Taalaksen mukaan merivedenpinnan nousuarviot ovat viimeisissä tutkimuksissa päivittyneet ylöspäin, sillä Grönlannin ja Etelämantereen sulamispotentiaali on kasvanut.

”Suomen pitää varautua ja päivittää suunnitelmat. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on omassa suunnittelussaan varautunut kolmen metrin vedenpinnan nousuun ja uusissa ydinvoimaloissa on otettu huomioon varsin suuret toleranssit.”

Valut vaarassa talvella ja kesällä

Valutöiden osalta ilmastonmuutos tuo merkittävästi uusia haasteita. Vaikka talvet keskimäärin leudontuvat, niin talven aikana pitkät kylmät jaksot yleistyvät ja kesällä hellejaksot kurittavat. Kovilla pakkasilla valaminen on hankalaa, sillä se vaatii niin paljon lämmitystä ja eristämistä.

Helteellä puolestaan valut eivät varsinkaan talonrakentamisessa kuivu, kun holvit ovat rakennuksen sisällä ja ilmankosteus on ulkonakin korkea. Taitorakenteisessa kuten silloissa vaarana on taas että kuivuva betoni lämpenee liikaa helteen ja kuivumisprosessin aiheuttaman lämmön yhteisvaikutuksen vuoksi.

Liian kuumana käyvästä ja liian nopeasti kuivuvasta betonista ei tule riittävän lujaa. Helteillä voidaan yrittää valaa öisin, mutta tämäkään ei välttämättä auta, jos valetaan kaupunkiympäristössä.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa enemmän kaupungeissa. Esimerkiksi yöt eivät viilene, kun lämpöä varastoituu päivän aikana betoniin ja asfalttiin”, Taalas muistuttaa.

Pitkät kylmät jaksot talvella ja erityisesti keväällä ovat viivästyttäneet varsinkin julkisivujen muurauksien aloituksia. Taalaksen mukaan kyse on siitä, että ilmastonmuutoksen arktisella alueella aiheuttamat muutokset näkyvät Suomessa niin, että säätyyppi vaihtuu hitaammin.

”Meillä on entistä enemmän paikalleen jämähtäneitä korkeapaineita, jotka saattavat tuottaa poikkeuksellisen kylmiä tai kuumia olosuhteita.”

”Tai sitten saattaa olla niin, että matalapaineet jauhavat koko ajan samaa reittiä, niin että jollekin alueelle saattaa tulla entistä enemmän sadetta.”

Toisaalta jos korkeapaine jämähtää Suomen ulkopuolelle keskellä kesää, tarkoittaa se koleaa kesää suomalaisille, mutta ihanteellisia valuolosuhteita rakentajille.

Lämpötila sahaa talvella

Ilmastonmuutoksen vuoksi lämpötila sahaa Suomessa talvisin plussan ja miinuksen välille. Tämä on jo nähty rakennustyömailla, joissa joudutaan panostamaan entistä enemmän liukkaudentorjuntaan. Myös routajakso on Taalaksen mukaan lyhentynyt, mikä vaikuttaa maarakentamiseen.

”Lämpötilan sahaaminen on erityisen haitallista tiestölle, kuten viime talvena jokainen suomalainen saattoi huomata.”

Taalas toimi aikaisemmin Suomessa Ilmatieteen laitoksen pääjohtana. Tuolloin hän havaitsi, että Suomessa rakentajat eivät juurikaan hyödyntäneet sääennusteita.

”Rakennustyömailla oli päätetty, että tänä päivänä tehdään tietty toimenpide, oli olosuhde mikä tahansa. Se aiheutti homehtumisongelmia ja materiaalien pilaantumisia.”

Korkea rakentaminen yleistyy vauhdilla Suomessa, minkä vuoksi nostureilla nostetaan rakennuselementtejä ja –tarvikkeita entistä korkeammalle. Tällöin tuulisuus on tärkeä vaikuttava olosuhde.

Viime talvena koettiin useita talvimyrskyjä, jolloin nostot jouduttiin keskeyttämään työmailla. Taalaksen mukaan tuulisuuden lisääntymisestä ei ole näyttöä, kuten ei myöskään myrskyjen lisääntymisestä Suomen korkeudella.

”Mutta trooppiset hirmumyrskyt ovat yleistyneet ja samalla niiden eteneminen on hidastunut. Suurimmat vahingot eivät tule tuulesta, vaan sateesta, kun sitä ehtii kertymään yhteen kohtaan entistä enemmän.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 23 kertaa

23 vastausta artikkeliin “Ilmastonmuutos vaikuttaa jo rakentamiseen – Suomen kaupunkien viemäröinti uusiksi, Pohjanmaalla meri ei enää vetäydy”

 1. No älkää nyt helvetissä kysykö Taalakselta mitään. Nauttikaa vaan tulossa olevasta vihertotalitärismistä, jos pystytte. Eli toivotaan, että olette politrukkiasemassa.

  Jäsenkirja kunnossa?

 2. Herra Taalas yleistää nyt kyllä rakentajien tekemisiä vastoin parempaa tietoa.

 3. Kyllä kaupunkien hulevesitulvat aiheutuvat ennemminkin asfaltti- ja kattopintojen lisääntymisestä, kuin mistään ilmastonmuutoksesta.

 4. Maalattiin niin monta uhkakuvaa, etten jaksanut lukea edes loppuun. Kait siitä nyt jotain positiivistakin on. Kolikolla tuppaa olemaan kaksi puolta, kaksiteräinen miekka jne. Ilmastonmuutos-keskustelussa on mielenkiintoinen vivahde, että perusteita ei juuri tarvita ja saarna uppoaa uskovaan kansaan.

 5. Ugh maurizio ja persujen puoluetoimisto on puhunut. Ilmastomuutos on huuhaata, jatkakaamme samaan malliin kuin ennenkin.

  1. Joo, mä ainakin jatkan, itse saat tietenkin moraaliposeerata just niinkun haluat, oma asias eikä multa pois.

  2. Ugh. Vihreiden puoluetoimiston virallinen marttyyri ja uhriutuja on saapunut. Hän kertoo meille totuuden ja sitä ei missään nimessä saa kritisoida, kuten kaikkea muuta oikeaa tiedettä ja tutkimusta kuuluu.

   1. Totuuden, jonka jopa omat mittaustuloksensa kumoavat 6 – 0.
    Miten tälläinen ”tiede” voidaan sallia?

 6. Persujen mielestä ilmastomuutos pysähtyy Suomen rajalle ja meidän ei tarvitse olla huolissaan 😉

  1. Ole vaikka kuinka pirun huolissasi, kukaan ei kiellä. Itseä EVVK.

  2. Mistä ilmastonmuutoksesta puhut? Tarkoitatko sitä, että maapallon keskilämpötila on laskenut viime- ja edellisenä vuonna, tätä vuotta emme vielä tiedä? Ja tämä on fakta, ei olettamus.

   1. Eipä se että joka vuosi ei tehdä lämpötilaennätystä ihan vielä käy todisteeksi ilmastonmuutoksen olemattomuudesta. Vuodet 2017 ja 2018 ovat kuitenkin mittaushistorian alk. 1890 lämpimämpien vuosien järjestysnumerot 3 ja 4, edellään vain vuodet 2016 ja 2015. Lähde: http://berkeleyearth.org/2018-temperatures/

    Melkoista disinformaatiota levittelet.

 7. Miksi sensuuri iskee, kun vihreitä kritisoidaan hieman leikkisästi kärjistäen heidän omia keinojaan käyttäen.

  1. Persujen puolueohjelmaan voisi siis tiivistäen lisätä:globalisaatio ei koske Suomea, Suomella on oma muusta maapallosta riippumaton mikroilmasto, Suomen infran kehittämiseen ei kannata panostaa, kaupungistuminen on huuhaata ja oliko vielä jotain muita perussuomalaisia totuuksia 🙂

   1. Miksi et pysty ilmaisemaan mitään asiaan liittyvää, itket vain persuista.
    Ai niin, eihän teille ole villoja minkään asianne tueksi…

    1. Se on hauskaa kun joku asiantuntija laatii omasta alastaan asiantuntija kirjoituksen, niin kaikkitietävät ”persuasiantuntijat” tulevat heti tyrmäämään kirjoituksen ilman perustelelua ja höpöttävät viherpunista.

     1. Se on hauskaa kun joku asiantuntija laatii kirjoituksen, joka sotii vihreän hihhulin maailmankuvaa vastaan, niin kaikkitietävät ”hihhuliasiantuntijat” tulevat heti järjestämään mellakoita asiantuntijan etuovelle.

 8. Agenda on vahva. Niin vahva ettei edes ehditä pysähtyä miettimään mitä suusta päästetään. ”Ilmastonmuutos vaikuttaa enemmän kaupungeissa. Esimerkiksi yöt eivät viilene, kun lämpöä varastoituu päivän aikana betoniin ja asfalttiin” Onko tämä ilmastonmuutosta vai rakennetun ympäristön muutosta, josta johtuu se että puusto, aluskasvillisuus ym. on jyrätty ja peitetty asfaltilla ja betonilla. Yhtä paljon ilmastonmuutoksen syytä on se että syntyy tulvia, kun ei ole vettä läpäisevää maaperää vaan kaikki poikkeuksellisetkin, mutta historiallisesti normaalit sademäärät pitää johtaa hulevesiverkoston kautta pois. Kun se järjestelmä padottaa, syntyy tulva. Ei suinkaan siitä syystä että ilmasto muuttuisi, lämpenisi tai jäähtyisi.

 9. yli 500 riippumatonta tutkijaa on jättänyt vetoomuksen YK:lle, että tämä yliampuva hullunmylly pysäytettäisiin ja asiasta järjestettäisiin tilaisuus, jossa tiedemiehet ympäri maailmaa saisivat käydä asiaa lävitse.

  Nythän on niin että ennusteissa on käytössä samat mallit, joiden mukaan UK:n piti peittyä veden alle vuonna 2000. Niin ei kuitenkaan käynyt, mutta silti samalla mallilla annetaan samanlaisia ennustuksia.

  Todellisuudessahan tämän liikkeen tarkoitus on muuttaa koko maailman taloudellista järjestelmää yksinapaiseksi toimijaksi nykyisestä markkinavetoisesta mallista. Tilanne on varmasti henkisesti samankaltainen kuin neuvostotasavalloissa neuvostoliiton hajotessa, etenkin näiden aivopestyjen vihreiden osalta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat