Lämpimämpi sää laski selvästi asumisen energiankulutusta

Lämpimämpi sää laski selvästi asumisen energiankulutusta vuonna 2018. Määrä vastaa helsinkiläisten kotitalouksien vuotuista sähkönkulutusta tai 50 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Tamperelaisen asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen esittelee ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa. Energiatehokkuuskorjaukset ovat pudottaneet yhtiön hiilijalanjälkeä 94 prosenttia. Kuva: Petri Kivinen.

Tilastokeskuksen mukaan asumiseen kului vajaa 66 terawattituntia energiaa vuonna 2018 ja kulutus laski noin terawattitunnilla edellisestä vuodesta.  Yhdenkin terawattitunnin lasku on merkittävä, sillä yksi terawattitunti on 1 000 gigawattituntia ja vastaa Motivan arvion mukaan kotitalouksien vuotuista sähkönkulutusta Helsingissä. Se taas vastaa peräti 50 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Lämmitysenergiantarvetta viime vuonna laski vuotta 2017 lämpimämpi sää. Sen sijaan asuntojen lukumäärä ja tilavuus kasvoivat edelleen.

Tilojen lämmitysenergian kulutus laski kolme prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2018, kun taas kotitalouslaitteiden energiankulutus nousi kaksi prosenttia. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen asumisen energiankulutus –tilastoon.

Sen mukaan asumisen energiankulutuksesta vajaa 68 prosenttia kohdistui asuinrakennusten tilojen lämmitykseen, 15 prosenttia käyttöveden lämmitykseen ja viisi prosenttia saunojen lämmitykseen. Sähkölaitteiden, ruoan valmistuksen ja valaistuksen osuus oli 13 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan asumisen osuus energian kulutuksesta on keskimäärin 20 prosenttia. Asumiseen luetaan myös vapaa-ajan asunnot.

Kolmannes asumisen energiankulutuksesta oli viime sähköä, vajaa kolmannes kulutuksesta oli kaukolämpöä ja reilu viidennes oli puuta.

Asumisen energiankulutus -tilasto perustuu tilojen, käyttöveden ja saunojen lämmitysenergian kulutuksen osalta Tilastokeskuksen laskentamalliin, jossa on hyödynnetty useita eri tietolähteitä. Osa tiedoista on jouduttu arvioimaan, kun tietolähteinä käytettyjen kyselytutkimusten tutkimusväli on pitkä, Tilastokeskus huomauttaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lämpimämpi sää laski selvästi asumisen energiankulutusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat