WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas: ”Ilmastonmuutos ravistaa myös rakentamista”

Maailma ei tuhoudu eikä ihmiskunta katoa ilmastonmuutokseen. Ilmaston lämpeneminen kuitenkin muuttaa jokaisen arkea ja sen on huomioitava myös rakentamisessa, totesi Asuntomarkkinat 2020-tilaisuudessa puhunut WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kertoi ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista rakentamiseen. (Kuva: Suvi Suovaara)

Ilmastonmuutos on tänä päivänä lähes jokaisen seminaarin asialistalla ja siihen pureuduttiin myös Scandic Parkin seminaarisalissa Helsingissä. WMO:n pääsihteeri Petteri Taalaksen mukaan sen vaikutukset tulevat olemaan tuntuvimmat Välimeren ympäristössä sekä arkisten alueiden tuntumassa – kuten täällä Suomessa.

”Talvet lämpenevät monilla asteilla ja muuttuvat selvästi sateisemmiksi. Tämän päivän sää on jatkossa aika tyypillinen talvikeli. Kesällä muutokset ovat vähäisempiä”, Taalas totesi.

Hän totesikin, että ilmastonmuutos etenee vääjäämättä. Siksi siihen pitää sopeutua ja reagoida myös rakennusalalla.

”Hiilijalanjäljellä on jatkossa entistä enemmän merkitystä. Puurakenteiden suosion voi olettaa kasvavan, sillä ne sitovat hiiltä. Betonista ja teräksestä syntyy sen sijaan päästöjä”, Taalas muistutti.

Rakennusalan on opittava pelaamaan myös talvitulvien ja tulvavesien kanssa. Tulvariskit kasvavat etenkin eteläisillä rannikkoalueilla.

Myös alati suurempi ilmankosteus on haaste.

”Lämpötilan sahaus nollan tuntumassa näkyy jo nyt rakenteiden ja etenkin teiden rapautumisena. Monessa kohdassa nykyiset standardit menevät uusiksi”, Taalas evästi.

Myös asuntojen jäähdytyksen tarve kasvaa. Lämpöpumput yleistyvät ja energiatehokkuutta on haettava myös paremmalla eristämisellä sekä esimerkiksi aurinkosähköllä.

”Toisaalta tässä on rakennusalalla myös iso mahdollisuus. Eurooppa on ilmastonmuutoksen torjunnassa eturintamassa, mikä avaa markkinoita uusille innovaatioille”, Taalas kannusti.

Samaan hengenvetoon hän painotti, ettei ilmastonmuutos ole maailmanloppua. Ihmiskunta kyllä selviää, mutta elämästä tulee jatkossa selvästi harmaampaa.

”On hyvä muistaa, että voimme edelleen vaikuttaa siihen, miten me täällä jatkossa asumme.”

Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka pohti esityksessään ajureita, jotka muuttavat maailmaa tällä hetkellä. (Kuva: Suvi Suovaara)
Toimittaja Johanna Aatsalon vetämässä paneelissa asuntomarkkinoita muuttavia ajureita pohtivat World Green Building Councilin Ilari Aho (vas), ympäristöministeriön Kirsi Martinkauppi ja Renoa Groupin Tommi Rytkönen. (Kuva: Suvi Suovaara)

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas: ”Ilmastonmuutos ravistaa myös rakentamista””

Vastaa