Hulppea talo opiskelijoille: Turun Ylioppilaskyläsäätiö aloittaa Tyyssijan asuntokohteen rakentamisen

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) rakennuttaa Ylioppilaskylään uuden Tyyssija-nimisen opiskelija-asuntokohteen.

Säätiön tiedotteessa luvataan, että  Ylioppilaskylän uusi sydän tarjoaa asukkaille monipuolisia palveluita ja ilmastoystävällistä asumista

Kohteen rakentaminen aloitetaan huhtikuussa 2020 ja sen on suunniteltu valmistuvan loppuvuodesta 2021. Aran tukeman projektin kokonaiskustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa.

Kohteen pääurakoitsijana toimii Peab Oy.

186 asuntoa

Keskelle Ylioppilaskylää rakennettavan asuntokohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana on toiminut Sigge Arkkitehdit Oy. Kohteeseen on suunniteltu 186 opiskelija-asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä ja loput kaksioita.

Lisäksi kohteeseen on suunniteltu asukkaiden yhteisiä sisä- ja ulko-oleskelutiloja sekä pesula-, sauna- ja varastotiloja.

”Projektia on valmisteltu huolella, alkoihan arkkitehtikilpailu jo vuonna 2017. On hienoa, että näinä poikkeuksellisina aikoina pääsemme aloittamaan uuden uniikin opiskelija-asuntokohteen rakentamisen osaavien ja kokeneiden kumppaneiden kanssa. Tyyssija-projekti on myös kooltaan merkittävä hanke Turun Ylioppilaskyläsäätiölle ja laajemminkin Turun talousalueelle”, TYS:n toimitusjohtaja Risto Siilos toteaa.

Kohteen lämmitysenergiamuodoksi on suunniteltu kaukolämpöä yhdistettynä maalämpöön. Lisäksi katolle sijoitetaan noin 200 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä alueen asukkaiden käyttöön.

Myös kylmiöiden lauhdelämpöä suunnitellaan hyödynnettäväksi ja rakennuksen liittämistä kaukokylmäverkkoon on selvitetty. Energiaratkaisut täsmentyvät projektin edetessä.

Ympäristö- ja ilmastoystävällisiä ratkaisuja

”Kohteen energiamuotojen valinnassa on pyritty toteuttamaan ympäristö- ja ilmastoystävällisiä ratkaisuja, jotka osaltaan edistävät Turun kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2029. Säätiöllä on jo lähellä olevassa Aitiopaikan asuntokohteessa 516 aurinkopaneelia. Yhdessä Aitiopaikan paneelien kanssa Tyyssijan paneelit pystyvät kattamaan noin 2000 Ylioppilaskylän asukkaan sähköntarpeen”, TYS:n kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen sanoo.

Tavoitteena on luoda Ylioppilaskylän alueelle selkeä toiminnallinen keskus ”Ylioppilaskylän sydän” ja vahvistaa näin kylän identiteettiä ja omaleimaista luonnetta, sekä samalla olla osa kampusaluetta.

Lisäksi tavoitteena on, että Tyyssija parantaa ja nykyaikaistaa opiskelija-asumisen palveluja sekä tukee yhteisöllisyyttä, monikulttuurisuutta ja opiskelija-arjen sujumista. Kohteeseen muuttavat lähikauppa K-Kylänvalinta ja TYS:n toimisto sekä uusina palveluina aloittavat Arkean opiskelijaravintola ja CampusSportin kuntosali.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Hulppea talo opiskelijoille: Turun Ylioppilaskyläsäätiö aloittaa Tyyssijan asuntokohteen rakentamisen”

  1. Ei nämä pitkään aikaan enää ole ollut opiskelija asuntoja, vaan puhdasta bisnestä yhteiskunnan tuella. Näitä tukikohteita riittää Suomessa…

    1. Omakustannusvuokra ja säätiö ei voi jakaa tuottoa, missä business?

  2. Joo, ei tämä ehkä bisnestä ole, mutta suunnatonta tyhmyyttä kylläkin!
    Miksi opiskelijoille pitää rakentaa näin tolkuttoman kallis talo? Mikä lisäarvo tässä on? Järjetön määrä yhteiskunnan rahaa palaa tällaisessa touhussa, kun hyvin olisi riittänyt vaatimattomampikin talo. Tätä nyt maksetaan sitten kalliina rakennuskustannuksina ja kalliina vuokrina maailman tappiin.

  3. Mikä kallis tämä nyt on? Alle 200 000 / asunto. Kohde sijaitsee sentään Turun keskustan tuntumassa ja jo pelkkä sijainti ansaitsee näyttävän rakennuksen. Hyvä projekti!

Vastaa