Kokeile kuukausi maksutta

”Pahimmillaan voi aiheutua romahdusvaara” – Pohjoisen lumikuormat koettelevat kattorakenteita

Lapissa lumikuormat ovat edelleen poikkeuksellisen suuria vuodenaikaan nähden.

Lapissa on ennätyksellisen paljon lunta. Kuva: HS/Akseli Valmunen

Lumikuormat koettelevat kattorakenteita ja saattavat pahimmillaan aiheuttaa romahduksia, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Kiinteistön omistajan kannattaa tarkkailla lumikuormaa ja tarvittaessa keventää sitä.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tekemien havaintojen perusteella Kittilä–Ivalo-alueella ja Koillismaalla lumikuorma on paikoin yli 330 kg/m2. Lumen määrä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri Ivalon alueella, Ounasjoen yläosassa Kittilän alueella ja Kemijoen vesistössä Sodankylän, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken alueilla.

”Tällaiset lumikuormat aiheuttavat kattorakenteille suurempaa kuormitusta jolle ne on suunniteltu, ja niistä voi aiheutua pahimmillaan romahtamisvaara”, kertoo Tukesin ylitarkastaja Petri Kulmala.

Aikaisempi mitoitustaso ylittyy reilusti

SYKEn tietojen mukaan mitatut lumikuormat ylittävät reilusti aikaisempien rakennusmääräysten (1969-1998) kattorakenteiden lujuuslaskennassa käytetyn peruslumikuorman 180 kg/m2.

Nykyisin suurin lujuuslaskelmissa käytettävä peruslumikuorma on Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa 260 kg/m2.

Rakenteiden kunnon seuranta kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle

Rakennusten omistajilla on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen velvollisuus seurata rakennuksien ja sen kantavien rakenteiden kuntoa, jotta rakennus on turvallinen käyttää.

Katoille kertyvä lumi saattaa vaurioittaa kiinteistöjen kattorakenteita ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sortumia. Erityistä huomiota tulee kiinnittää suuriin laajarunkoisiin rakennuksiin, kuten mm. teollisuus- ja varastohallit, maneesit, urheiluhallit, eläinsuojat ja konehallit.

Omakotitalot eivät ole riskikohteita

Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Näissäkin rakennustyypeissä omistajien tulee seurata katteelle syntyneitä paikallisia kinostumia, joissa lumikuorma voi muodostua poikkeuksellisen suureksi.

Kiinteistöjen omistajien kannattaa tarkkailla lumen määrää katoilla ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin kuormituksen vähentämiseksi. Lumikuormaa kannattaa keventää varsinkin riskikohteiksi luokitelluilta katoilta ennen kuin kuorma on lähellä sitä peruslumikuormaa, joille rakenteet on suunniteltu.

Lumen pudottaminen tulee tehdä turvallisesti siihen tarkoitettuja turvavarusteita ja apuvälineitä käyttäen, eikä se saa aiheuttaa vaaraa itselle tai sivullisille.

Pientalojen osalta suurimmat riskit liittyvät yleensä lumen pudottajien putoamiseen sekä katolta putoavan lumimassan aiheuttamiin henkilö- ja materiaalivahinkoihin.

PVC-katteisten hallien turvallisuudessa ilmennyt ongelmia

On myös huomioitava, että kevyemmät rakennelmat kuten pihavarastot, kesäkeittiöt, puuvajat, teräsrunkoiset pressutallit eivät ole pääsääntöisesti suunniteltu paikallisia lumikuormia huomioiden. Näitä rakennelmia hankkiessa kannattaa myyjältä selvittää rakenteiden kantavuus, jos tietoa ei tuotteen mukana tulevissa dokumenteissa esitetä.

”Tukes on alkanut selvittää isompien teräsrunkoisten PVC-katteisten hallien turvallisuutta, koska niissä on ilmennyt myös ongelmia rungon kantavuuden kanssa eikä niitä ole välttämättä mitoitettu kestämään pohjoisessa esiintyviä lumikuormia. Näiden hallityyppien kestävyyden kanssa on ollut ongelmia jo pienempienkin lumikuormien kanssa”, Kulmala kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Pahimmillaan voi aiheutua romahdusvaara” – Pohjoisen lumikuormat koettelevat kattorakenteita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat