Kokeile kuukausi maksutta

Uusia kouluja ja päiväkoteja Espooseen 300 miljoonalla – YIT:n osuus 235 miljoonaa euroa

Espoon uusi tapa hankkia kouluja ja päiväkoteja kokonaispalveluna on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta, koska palvelusopimus mahdollistaa Suomen ensimmäisten PPP-mallin mukaisten kiinteistöjen rakennushankkeet.

Espoon Naurismäkeen rakennetaan uusi koulu. Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit

YIT:n ja Meridiamin omistama Kumppanuuskoulut Oy on allekirjoittanut palvelusopimuksen viiden koulun ja kolmen päiväkodin toteuttamisesta Espooseen.

PPP-mallilla (Public Private Partnership) toteutettavien hankkeiden kokonaisarvo sovitun palvelujakson ajalta on noin 300 miljoonaa euroa, josta YIT:n osuus on noin 235 miljoonaa euroa.

YIT omistaa Kumppanuuskouluista 20 prosenttia ja Meridiam Investments II 80 prosenttia. Kumppanuuskoulut on solminut rakentamista ja ylläpitoa koskevat urakkasopimukset YIT:n kanssa.

Espoon kaupunki kertoi viime vuoden lokakuussa valinneensa laatu- ja hintatarjouksen perusteella YIT:n ja Meridiam Investmentsin muodostaman projektiyhtiö vastaamaan PPP-mallilla useista kouluista ja päiväkodeista.

Nyt projektiyhtiön kanssa on allekirjoitettu palvelusopimus, joka mahdollistaa hankkeeseen kuuluvien koulujen ja päiväkotien rakentamisen aloittamisen.

Hankkeet valmistuvat vuonna 2024

Palvelusopimus kattaa Nauriskasken, Kuitinmäen, Kilon ja Pohjois-Tapiolan koulujen, Perkkaan koulun ja nuorisotilan sekä Perkkaan, Nöykkiönniityn ja Kilon päiväkotien rakentamisen sekä niiden ylläpidon 20 vuoden palvelujakson ajan.

Kohteisiin valmistuu tilat lähes 3 900 lapselle ja rakennettava bruttoala on yhteensä noin 45 000 neliötä.

Kolme ensimmäiseksi toteutettavaa kohdetta ovat Pohjois-Tapiolan koulu, Perkkaan koulu ja nuorisotila sekä Nauriskasken koulu.

Ensimmäisten kohteiden rakentaminen on jo käynnistetty ja loput hankkeista käynnistyvät porrastetusti. Hankkeiden on määrä valmistua vaiheittain vuoteen 2024 mennessä.

Malli vapauttaa kaupungin resursseja

Espoon uusi tapa hankkia kouluja ja päiväkoteja kokonaispalveluna on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta, koska palvelusopimus mahdollistaa Suomen ensimmäisten PPP-mallin mukaisten kiinteistöjen rakennushankkeet.

Mallissa yksityinen projektiyhtiö vastaa palveluntuottajana kohteiden toteuttamisesta sekä ylläpidosta, jolloin kaupungin arvokkaita resursseja vapautuu yksittäisten kohteiden suunnittelusta muuhun toimintaan.

Pääosa riskeistä on siirretty palveluntuottajalle, joten malli kannustaa pitämään kiinni aikataulusta ja tekemään kustannustehokkaita ratkaisuja. Kohteet myös palautuvat hyvässä kunnossa kaupungin hallintaan sopimuskauden päättyessä.

”Espoon kaupungin toistaiseksi laajimman kouluhankkeen palvelusopimusta on valmisteltu tiiviisti syksystä 2018 alkaen. Sopimuksen solmimisen myötä Espoon ja koko Suomen mittakaavassa uudenlaisen hankintamallin pioneerityö on saavuttanut tärkeän etapin”, Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo.

PPP-malli on osa Koulut kuntoon -ohjelmaa, jonka avulla varmistetaan kouluille ja päiväkodeille terveet ja turvalliset tilat. Espoon kaupunki toteuttaa seuraavien 10 vuoden aikana koulu- ja päiväkotitiloja sekä niiden korjauksia yhteensä 940 miljoonalla eurolla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusia kouluja ja päiväkoteja Espooseen 300 miljoonalla – YIT:n osuus 235 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat