Kokeile kuukausi maksutta

Omatalon Sonkajärven tehdas kiinnostaa ostajia, konkurssipesän neuvotteluja koordinoi entinen toimitusjohtaja

Viime tammikuussa konkurssiin menneen Omatalo oy:n tehdas Sonkajärvellä kiinnostaa ostajia. Konkurssipesä on saanut runsaasti yhteydenottoja.

Ennen konkurssia Omatalon tilauskanta oli 11 miljoonaa euroa. Kuva: Pentti Vänskä

Osa tunnustelijoista haluaisi ostaa pelkän tuotemerkin, mutta enemmistö kyselijöistä on kiinnostunut liiketoiminnan jatkamisesta Sonkajärvellä.

Konkurssipesän hoitaja Jari Karhinen ei tilannetta kommentoi.

Konkurssipesän palveluksessa huhtikuun loppuun myyntineuvotteluja koordinoi Omatalon entinen toimitusjohtaja Janne Rönkkö kertoo, että velkojien kokous on pidetty ja nyt ollaan siinä nutvaiheessa, että realisointi on mahdollista.

Omatalon entinen toimitusjohtaja Janne Rönkkö toivoo, että talotehtaan toiminta saisi jatkua kokonaisuutena. Kuva: Pentti Vänskä

”Neuvottelemme useamman tahon kanssa siitä, mikä voisi olla konkurssipesän kannalta kokonaisvaltaisesti paras ratkaisu. Onko sellaista mallia, että tehdas menisi kokonaisuutena? Vai onko niin, että kiinteistöt erikseen ja liiketoiminta erikseen? Minusta selkeämpi ratkaisu on kokonaisuus, mutta silloin mahdollisten jatkajien määrä pienenee. Kaikki eivät pysty ostamaan kiinteistöjä heti vaan haluaisivat toimia vuokratiloissa”, Rönkkö sanoo.

Suomen vanhin puutalovalmistaja

Omatalo oy on Suomen vanhin puutalovalmistaja. Ensimmäiset Omatalot tehtiin Viipurin Kivennavalla jo vuonna 1939. Omistajanvaihdos on pelastanut Sonkajärvellä vuonna 1974 toimintansa aloittaneen talotehtaan kuilun partaalta ennenkin. Vuonna 2012 tuotanto saatiin jatkumaan, kun Omatalo irtaantui yrityssaneeraukseen ajautuneesta Finndomosta omaksi yhtiökseen ja lunasti tehtaan itselleen. Sitä seurasi kuitenkin monta tappiollista vuotta.

Muuttovalmiiden talojen tuotannon aloittamisen ansiosta liikevaihto kasvoi vahvasti vuosina 2014–2017, mutta kannattavuus oli heikko. Johtamis- ja toimintatapojen sekä tuotteiden uudistamisen myötä tulos nousi plussalle vuonna 2019, mutta myönteinen kehitys tyssäsi seuraavana vuonna koronaan.

”Määrättyjä hankkeita myöhästyi ja jäi lähtemättä. Seurauksena tuli yli 20 prosentin liikevaihdon lasku. Vaikka edellisen vuoden liiketulos oli hyvin positiivinen, tase oli heikko. Lopputulos oli monen tekijän summa”, Rönkkö kertoo.

Pandemia oli suurimpana syynä kassakriisiin. Omatalolla on velkaa 1,95 miljoonaa euroa. Suurimmat velkojat ovat yhtiön aiempi omistaja Sinituote oy, Verohallinto, työeläkeyhtiö Elo ja Ylä-Savon pääomarahasto.

Ennen konkurssia tehtaan tilauskanta oli hyvä eli 11 miljoonaa euroa. Rönkkö toteaa, että niitä tilauksia ei enää saada takaisin. Viime vuonna 1,4 miljoonaan euroon kasvaneen viennin tilauskanta on edelleenkin kurantti, ja jos toiminta saadaan käyntiin nopeasti, vientiä pystytään jatkamaan. Vientitoimituksiin korona vaikutti yllättävän vähän.

Hän uskoo, että liiketoiminta lähtee jossain muodossa käyntiin. Tehdas on hyvässä kunnossa. Se pysyy paikallaan, mutta liiketoimintamalliin tulee väistämättä muutoksia ja tuotteiden valmiusastetta nostetaan.

Tehtaalla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista toimintaa. Kun CE-merkinnät ja muut sertifikaatit ovat nyt jäissä, niin valmistusta ei voikaan jatkaa.

Omatalo ylsi pari vuotta sitten ennätyshyvään tulokseen, vaikka pientalorakentaminen oli hiipunut. Nyt korona on muuttanut markkinatilanteen päinvastaiseen suuntaan. Rönkön mukaan pientaloasumisen suosion kasvu näkyi jo viime vuonna. Kiinnostuksen konkretisoituminen kaupoiksi ottaa aina aikansa, mutta hän uskoo, että lähivuosina pientalorakentamisen kasvu tulee jatkumaan.

Alueen suurin työnantaja

Sonkajärven kunta on satsannut talotehtaaseen sen toiminnan aikana yhteensä noin kolme miljoonaa euroa. Muun muassa vuonna 2012 kunta tuli mukaan talotehtaan pelastamiseen puolellatoista miljoonalla eurolla. Enimmillään kunnan hallussa oli reilu viidennes tehtaan osakkeista.

Osinkoa ei ole saatu koskaan, ja kunta luopui omistuksestaan Omatalossa vuonna 2018. Osakkeiden arvo oli jo alaskirjattu kunnan taseessa aikaisempina vuosina, joten osakkeiden luovuttamisesta vastikkeetta ei aiheutunut kunnalle uusia taloudellisia vaikutuksia.

Yhtiö oli kuitenkin alueen suurin työnantaja. Omatalon 74 irtisanotusta työntekijästä Sonkajärvellä on työskennellyt noin 60, joten talotehtaan kohtaloa jännitetään sekä perheissä että kunnantalolla.

Rönkkö pohtii, että jos tilanne pitkittyy, ihmiset alkavat muuttaa työn perässä muualle. Osa työntekijöistä on jo työllistynyt toiselle paikkakunnalle. Ylä-Savossa työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä, työpaikkoja on muun muassa Iisalmessa ja Vieremällä.

”Jos ja kun toiminta tehtaalla jatkuu, se alkaa toki pienimuotoisempana, eikä entistä työntekijämäärää heti alussa tarvita. Uskon, että silloin työntekijöitä saadaan. Olimme mielestäni aika pidetty työnantaja.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omatalon Sonkajärven tehdas kiinnostaa ostajia, konkurssipesän neuvotteluja koordinoi entinen toimitusjohtaja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat