Kokeile kuukausi maksutta

Suomen rakennusala kärsii huutavasta työvoima­pulasta, ja sen takia remontti­miestä voi joutua odottamaan kuukausia

Osaavan työvoiman löytäminen on ollut haastavaa kevään ja kuluvan kesän aikana.

Miika Jukarainen (vas.) seuraa, kun veli Mikko Jukarainen hioo märkätilojen lattiaa. Building Builders on Jukaraisen veljesten Miikan ja Mikon perustama perheyritys. Kuva: Ella Kiviniemi / HS
Kuuntele juttu

”Jos nyt vain löytyisi jostain kaksi laatoittajaa, niin heille olisi töitä ainakin vuodeksi”, toteaa helsinkiläinen rakennusyrittäjä Miika Jukarainen.

Osaavien työntekijöiden löytäminen yksityisille remontti- ja pientalorakennustyömaille on ollut kevään ja kuluvan kesän aikana haastavaa.

Ammattilaisille tarvetta on aina, mutta tänä kesänä kysynnän kasvu on Jukaraisen mukaan ollut erityisen kova.

Jukaraisen Building Builders -yhtiössä on läpi vuoden kuusi työntekijää, kesällä kahdeksan. Laatoittajien lisäksi myös hyvän muurarin löytäminen voi tuottaa ongelmia.

Rakennustyöntekijöiden kasvanut kysyntä näkyy myös remonttien kilpailutuspalvelu Urakkamaailman tilastoissa.

”Toukokuun alusta alkaen työntekijöitä on ollut vaikeampi löytää. Jos haluaa kirvesmiehen palkata, niin voi hyvin mennä loppuvuoteen saakka”, kertoo Urakkamaailman liiketoimintajohtaja Kalle Koivuniemi.

Hänen mukaansa markkinoilla on havaittavissa selkeästi viime kesänä tulevaisuuteen siirretyistä urakoista seurannutta kasaantumista. Etätöiden seurauksena ihmiset viettivät enemmän aikaa kodeissaan ja esimerkiksi kylpyhuone- ja keittiöremontteja siirrettiin myöhemmäksi.

”Kun kotona vietettävä aika lisääntyy, ei välttämättä haluta, että rakennusmiehet pyörivät asunnoissa päivisin”, Koivuniemi kertoo.

Rakennusmiespula näkyy myös työvoimatoimistoissa. Kesäkuussa avoinna oli noin 2 930 rakennusalan työpaikkaa. Viime kesäkuussa paikkoja oli avoinna noin 1 640.

Korona vaikeutti työmatkaliikennettä

Rakennusalan suurimpia työnantajia edustavan Rakennusteollisuus RT:n mukaan työntekijäpula ei ole ainakaan suoraan tullut ilmi yhteydenpidossa alan yritysten kanssa.

Rakennusteollisuuden asiamies Paavo Mattila ei kuitenkaan epäile havainnon todenperäisyyttä.

”Meidän jäsenet tekevät vähemmän pieniä remonttitöitä, mutta samoja työntekijöitä niilläkin työmailla on”, Mattila toteaa.

Hänen mukaansa etenkin pääkaupunkiseudulla työvoiman saatavuutta on ajoittain hankaloittanut koronarajoitusten vuoksi pysähtynyt työmatkaliikenne.

”Meille on erittäin kriittistä, että laivaliikenne Viroon toimii. Sen takia ollaan oltu pari kertaa jo veitsi kurkulla.”

Nyt tilanne on ulkomaisen työvoiman osalta normalisoitunut ja lähentelee Mattilan arvion mukaan jo koronapandemiaa edeltänyttä aikaa, jolloin Suomessa oli noin 35 000 ulkomaista rakennustyöntekijää.

Mattilan mukaan moni ulkomaalainen työntekijä on joutunut venymään matkustusrajoitusten aikana.

”Moni lähti mukaan talkoisiin, eivätkä he poistuneet Suomesta silloin esimerkiksi perheidensä luokse.”

”Tekijä ja työnantaja eivät näytä kohtaavan”

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan työntekijätilanne on yksityisillä työmailla ollut vaikea jo pidemmän aikaa.

”Pienrakentajakentälle ei välttämättä ammatti-ihmisiä ole, tekijä ja työnantaja eivät näytä kohtaavan”, Harjuniemi sanoo.

Hänen mukaansa ongelma on myös töiden kausiluontoisuus. Talvella tekijöitä riittäisi, mutta kesäisin työvoima on kiven alla.

Jos osaavaa työvoimaa ei ole tarjolla, joutuvat kuluttajat turvautumaan epävarmempiin toimijoihin.

”Se on vähän tuurin varassa, jos et tunne hyviä ammattimiehiä.”

Kasvava kysyntä työvoimalle on luonnollinen seuraus siitä, että omakotitalojen rakentaminen ja kotitalouksien remontointi on kasvattanut suosiotaan koronaepidemian aikana.

”Nyt rakennetaan toki paljon ja kiinnostus omakotiasumiseen on lisääntynyt. Se on näkynyt esimerkiksi talopakettikaupassa tosi kovina myyntilukuina”, Pientaloteollisuus ry:n johtaja Kimmo Rautiainen kertoo.

Tämä näkyy myös myönnettyjen rakennuslupien määrässä. Asuinrakentamiseen myönnettiin Tilastokeskuksen mukaan maalis–toukokuussa rakennuslupia yhteensä 4,1 miljoonalle kuutiometrille. Vuotta aiemmin lupia myönnettiin 3,4 miljoonalle kuutiometrille.

Buumi heijastuu suoraan alan toimijoihin.

”Vuositasolla meidän palvelun kautta liikkuu 150–200 miljoonalla eurolla tarjouspyyntöjä. Näyttäisi, että tänä vuonna kasvua tulee noin 20 prosenttia”, kertoo Koivuniemi Urakkamaailmasta.

Building Buildersin kohdalla töitä olisi tarjolla niin paljon, että kaikkia ei ole pystynyt ottamaan vastaan.

”Tosi, tosi hyvä kesä on ollut. Ihan huippu”, Jukarainen iloitsee.

Omakotitalojen buumi

Talopaketteja valmistavassa Kastellissa on saatu huomata myös omakotitalojen rakentamisessa meneillään oleva buumi.

Noin 200 henkilöä työllistävä yritys on toimitusjohtaja Joran Hasensonin mukaan rekrytoinut vuoden aikana noin 50 uutta työntekijää.

Oman henkilökuntansa lisäksi Kastelli työllistää aliurakoitsijaverkostonsa kautta yli 500 rakennusammattilaista.

Kastelli-talot on omakotitalojen rakentajana iso toimija, mutta myös sillä oli Hasensonin mukaan haasteita sopivan työvoiman löytämisessä.

”Me ollaan luotu oma koulutusjärjestelmä, jossa kokeneemmat kouluttavat kokemattomampia, eli mestari–kisälli-periaatteella”, Hasenson kertoo.

Pientaloteollisuuden Rautiaisen mukaan yrityskentällä työvoimatilannetta enemmän harmaita hiuksia on viime aikoina aiheuttanut rakennusmateriaalien kallistuminen.

Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksin mukaan rakennustarvikkeiden hinta oli kesäkuussa noussut 5,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Erityisesti nousussa on ollut puutavaran hinta. Tilastokeskuksen mukaan puutavara oli kesäkuussa jopa 32,2 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten. Myös teräsrakenteiden hinnat ovat nousset paljon, 16,2 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Tämän on saanut huomata myös HS:n haastattelema rakennusyrittäjä.

Jukarainen kertoo, että asiakkaille tehtävien tarjousten voimassaoloaikaa on jouduttu lyhentämään etenkin puutavaran arvaamattoman hintakehityksen vuoksi.

”Joudutaan sanomaan esimerkiksi terassien kohdalla, että tämä on tämän hetken hinta, koska nousu on niin nopeaa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen rakennusala kärsii huutavasta työvoima­pulasta, ja sen takia remontti­miestä voi joutua odottamaan kuukausia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat