Espoon Kauklahden aseman kupeeseen asuntoja tuhansille ihmisille: suunnitteilla värikkäitä taloja ja viherkattoja

Uudelle Lasihytin asuinalueelle tulee asuntoja noin 4000 asukkaalle.

Lasihytin asuinaluetta suunnitellaan vasemmalle puolelle rataa. Oikealla näkyy sinisävyisiä vanhoja aseman puurakennuksia. Kuva: Rio Gandara / HS

Espoon Kauklahden rautatieaseman kupeeseen suunnitellaan uutta usean korttelin Lasihytin asuinaluetta. Alueesta kaavaillaan kylämäistä kerrostaloaluetta. Aluetta halkoo Espoonjoki ja sen jokilaaksot.

Alueen asuintaloista halutaan monimuotoisia ja vaihtelevia sekä muodoiltaan että väritykseltään, todetaan Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöstekstissä.

”Rakennusten sisäänkäyntejä ja niiden ympäristöä on korostettava arkkitehtuurin keinoin”, päätöstekstissä todetaan. Julkisivuista halutaan pienmittakaavaisia, katoista vaihtelevia.

Kattojen toivotaan ilmentävän paikallista ilmettä monimuotoisuudellaan ja kaltevuudellaan. Lisäksi alueen katoista kaikki riittävän loivat katot on suunnitelman mukaan toteutettava viherkattoina.

Pysäköintiratkaisut tulevat erillisiin rakennuksiin ja tarkoitus on tehdä pyöräilystä ja joukkoliikenteestä mahdollisimman helppoa ja houkuttelevaa. Kaupallista tilaa tulisi kivijalkoihin.

Alueen asuinrakennukset tulevat olemaan pääosin 5–8 kerroksen korkuisia, mutta Espoonjokea kohti rakennusten harjakorkeus madaltuu ja jokea lähimpänä olevat talo ovat vain kahden kerroksen korkuisia.

Alue on osin entistä teollisuusaluetta. Radan eteläpuolella on 1950–2010 välisenä aikana rakennettuja teollisuus- ja varastohalleja. Merkittävimpiä teollisuusrakennuksia ovat Lumenen vanhat tehdasrakennukset sekä Kauklahden vanha lasitehdas.

Radan pohjoispuolella sijaitseva Kauklahden asema ympäristöineen taas kuuluu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen (RKY) alueeseen. Alueen koillisosa on avointa, maisemallisesti merkittävää ja nykyisin viljelykäytössä olevaa aluetta.

Alueen läpi kulkeva Espoonjoki ja siihen liittyvä laaksoalue kuuluu maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja maisema-alueeseen. Jokialueet ovat koillisosaa lukuun ottamatta pensaikkoa ja metsikköä.

Lasihytin asuinalueen suunnitelmia käsitellään Espoon kaupunkisuunnittelu­lautakunnassa torstaina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoon Kauklahden aseman kupeeseen asuntoja tuhansille ihmisille: suunnitteilla värikkäitä taloja ja viherkattoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat