Uusien kerrostaloasuntojen keskikoko kasvoi ensimmäisen kerran vuoden 2013 jälkeen

Vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet asunnot ovat hieman edellisvuonna valmistuneita suurempia. Tilastokeskuksen mukaan uusien vuokra- ja omistusasuntojen keskipinta-ala kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013.

Kuva: Mika Ranta / HS

Uusien kerrostaloasuntojen keskikoko on pienentynyt 2010-luvun aikana erityisesti vuokra-asuntojen osalta. Vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet vuokra-asunnot ovat keskimäärin 9 neliömetriä vuonna 2010 valmistuneita pienempiä. Samalla aikavälillä kerrostaloihin valmistuneiden omistusasuntojen keskimääräinen pinta-ala on pienentynyt noin 7 neliömetriä. Vertailussa on huomioitu kerrostaloissa olevat asutut huoneistot.

Kerrostaloasuntojen keskikoon pieneneminen 2010-luvun aikana ei selity pelkästään pienempien huoneistotyyppien kasvaneilla tuotantomäärillä, sillä myös huoneistotyyppikohtaiset pinta-alat ovat pienentyneet. Esimerkiksi vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet asutut vuokrakolmiot ovat keskimäärin lähes kuusi neliömetriä vuonna 2010 valmistuneita pienempiä.

Uusien omistus- ja vuokra-asuntojen välinen kokoero on kasvanut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet asutut omistusasunnot ovat keskimäärin lähes 20 neliömetriä suurempia kuin vuokra-asunnot, kun ero vuonna 2010 valmistuneiden asuntojen osalta on noin 18 neliömetriä.

Uusien vuokra-asuntojen keskimääräinen pinta-ala on pienentynyt enemmän kuudessa suurimmassa kaupungissa kuin muualla Suomessa. Suurimmissa kaupungeissa kerrostaloihin vuonna 2020 valmistuneet asutut vuokra-asunnot ovat keskimäärin lähes kymmenen neliömetriä vuonna 2010 valmistuneita pienempiä, muualla Suomessa keskikoko on pienentynyt hieman yli seitsemän neliömetriä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusien kerrostaloasuntojen keskikoko kasvoi ensimmäisen kerran vuoden 2013 jälkeen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat