Kokeile kuukausi maksutta

Espoolle tappio kitkerässä rantakiistassa – Suvisaariston merenrantaa jätettävä virkistyskäyttöön

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös kumoaa Espoon suunnitelmat prameiden merenranta-asuntojen rakentamisesta Suvisaaristoon.

Espoo olisi havitellut Suvisaariston Bergön saaren merenrantaa isojen omakotitalojen alueeksi. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Espoon kaupunki on hävinnyt oikeustaistelun Suvisaariston merenrannalle kaavoitetuista prameista ranta-asunnoista.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt kaupungille lupaa valittaa edellisestä päätöksestä. Näin ollen Helsingin hallinto-oikeuden päätös kumota kaupunginvaltuuston päätös Bergön kaavasta jää voimaan.

Espoon kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2019 Bergön osayleiskaavasta, joka olisi mahdollistanut yksittäisten merenranta-asuntojen kaavoittamisen Espoon Suvisaaristoon.

Kaavan mukaan Bergön alueelle merenrantaan olisi rakennettu noin 180 asukkaan asuinalue. Kaikki alueen talot olisivat kaavan mukaan olleet isoja, enintään 400 kerrosneliön kokoisia erillistaloja merenrannalla tai sen tuntumassa. Kaavoitettava maa-alue on kooltaan noin 60 hehtaaria.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka lopulta kumosi kaavan. Espoon haki valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, mutta lupaa ei myönnetty.

Kaava kumottiin, koska se ei olisi jättänyt rantaviivaa virkistyskäyttöön eikä alueella ollut kunnallistekniikkaa asuinaluetta varten. Lisäksi tapaus ei ollut KHO:n mukaan ennakkotapaus.

Alue tunnetaan entuudestaan etenkin 1800-luvun huviloista. Niistä suurin osa on kesäasuntoja, mutta joukossa on myös jonkin verran ympärivuotisia asuntoja.

Suvisaaristo muodostuu 47 saaresta, joista seitsemälle on tieyhteys. Bergöstä on tietä pitkin noin 5 kilometrin matka Soukan keskustaan.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoolle tappio kitkerässä rantakiistassa – Suvisaariston merenrantaa jätettävä virkistyskäyttöön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat