Kokeile kuukausi maksutta

OP: Suurimmissa asuntolainoissa vähiten lainaturvaa – korkokatto suosituin omakotitalojen lainoissa

Maan suurimmat asuntolainat löytyvät Uudellamaalta, mutta lainoja suojataan siellä maakunnista toiseksi vähiten. Eniten lainoja suojataan Kainuussa.

OP:lta otetuista asuntolainoista lähes 40 prosentissa on takaisinmaksuturva tai korkokatto.

OP:n tilastojen mukaan alueilla, joissa asuntolainojen keskimääräinen velkasaldo on suurin, on lainoja suojattu lainaturvilla vähiten. Lainaturvista korkokattoa otettiin viime vuonna enemmän kuin edelliseen viiteen vuoteen.

Maan suurimmat asuntolainat löytyvät Uudellamaalta, mutta lainoja suojataan siellä maakunnista toiseksi vähiten. Vain runsas kolmannes lainoista on turvattu takaisinmaksuturvalla tai korkokatolla. Sama ilmiö näkyy OP:n mukaan muissakin kasvukeskuksissa.

Eniten lainoja suojataan Kainuussa, jossa kuitenkin keskimääräinen asuntolainan velkasaldo on maan pienin. Kainuussa lähes puolessa lainoista on takaisinmaksuturva tai korkokatto. Myös Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa suojausaste on muita maakuntia korkeampi.Lainoja turvataan vähiten Ahvenanmaalla.

Kaiken kaikkiaan OP:lta otetuista asuntolainoista lähes 40 prosentissa on takaisinmaksuturva tai korkokatto.

”Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa tyypillinen asuntolaina on helposti kaksinkertainen koko maan keskiarvoon nähden. Ero voi johtua esimerkiksi työttömyysriskistä”, OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo tiedotteessa.

Korkokattoja otettiin vuonna 2021 uusiin asuntolainoihin yli 30 prosenttiin lainoista. Korkosuojausta otettiin erityisesti omakotitalolainoihin, joissa sen osuus oli noin 40 prosenttia. Korkokattoja otetaan enemmän pienempiin lainoihin​. Korkokattojen kysyntä painottuu pitkiin suojausaikoihin ja mataliin korkokattotasoihin.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OP: Suurimmissa asuntolainoissa vähiten lainaturvaa – korkokatto suosituin omakotitalojen lainoissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat