Kokeile kuukausi maksutta

Ammattikoripalloilija ryhtyi sähköurakoitsijaksi

Kolme kertaa koripallon SM-sarjan vuoden pelaajaksi valittu Pasi Riihelä on viime vuodet luotsannut omaa sähköurakointialan yritystään Lappeenrannassa.

Vuonna 2005 Pasi Riihelä ja Lappeenrannan NMKY voittivat koripallon Suomen mestaruuden. Kuvassa Riihelä, joukkueen kapteeni mestaruuspysti Pantterin kanssa. Kuva: Liisa Takala.

Yrittäjäksi sähköasentaja ei päätynyt sattumalta, vaan siviiliuran käänteet saivat alkunsa koripallon piiristä.

Parimetrinen Riihelä valmistui sähköasentajaksi Nokian ammattikoulusta 1990-luvulla ja teki peliuransa alkuvuosina myös asentajan töitä. Kun ura lähti Kouvolan Kouvoissa kunnolla vauhtiin, siviilityöt jäivät tauolle.

”Olen aina tykännyt tehdä käsilläni töitä. Palomiesisäni kanssa olimme erilaisissa talkootöissä ja teimme hommia rakennuksillakin. Koripallon rinnalla halusin valmistua konkreettiseen ammattiin”, Riihelä kertoo.

Riihelä pelasi ammattilaisena pitkään Saksan, Ruotsin sekä Sveitsin pääsarjoissa. Hän lopetti virallisesti kauden 2008–2009 jälkeen, mutta oli kentillä ottelukohtaisella sopimuksella lopulta vuoteen 2012 saakka.

”Ammattilaisuus ulkomailla opetti minulle maailmankatsomusta. Samalla myös johtajuusominaisuuteni vahvistuivat, koska olin useissa joukkueissa kapteenin roolissa.”

Parhaimmaksi kokemuksekseen Riihelä nostaa vuodet Ruotsissa Boråsissa. Siellä hän pelasi koripallon NBA-legenda Earvin ”Magic” Johnsonin nimiinsä ostaneessa Magic M7 Borås -joukkueessa. Joukkue leireili myös Johnsonin vieraana San Diegossa.

”Pelasimme Ruotsin sarjaa ja Pohjois-Euroopan liigaa NEBL:iä sekä Korac Cupia. Otteluita kertyi vuodessa yli 80, joten tahti oli kuin NBA:ssa.”

Sähköurakoitsijaksi Riihelä päätyi kahvilayrittäjyyden kautta. Hän osti koripallokatsomoista tutulta ja eläkkeelle siirtyvältä yrittäjältä kauppakeskus Isossa Kristiinassa sijainneen donitsikahvila Arnoldsin.

Muutaman vuoden yrittäjyyden ja kauppakeskuksen remontin vuoksi hän päätti siirtyä takaisin omaan ammattiinsa. Ostettavaksi löytyi toiselta koripallopiireistä tutulta yrittäjältä sähköurakointi SJV Virtanen -yhtiö.

”Opiskelin luvat kuntoon ja pääsin tekemään itsenäisesti töitä. Minulle oli onneksi kertynyt työkokemusta aika paljon. Pikkukaupungin etu on, että monet tuntevat minut. Kun tekee asiat hyvin, töitä riittää. Sähköasentajan työ on hyvin vastuullista työtä, koska virheitä ei voi tehdä.”

Yhtiön liikevaihto on kasvanut tasaisesti ja oli viime vuonna hieman alle puoli miljoonaa euroa. Riihelä työllistää kaksi asentajaa.

”Urakoiden koosta riippuen välillä on isompikin joukko. Haluan pitää porukkani pienenä, sillä olen hyvin tarkka työn laadusta. On kallista työtä, jos joutuu korjaamaan oman yrityksensä jälkiä.”

Riihelän joukkuepelaajan ja nykyisen valmentajan sydän näkyy työmailla. Häneltä löytyy erilaisia ratkaisuja, ja hän myös osaa kommunikoida ne tilaajille ja työntekijöilleen.

”Ei pidä vain pöhkiä menemään. Kommunikointi tilaajan kanssa on todella tärkeää, jotta työkohde saadaan valmiiksi. Ehkä urheilusta tulee määrätietoisuuteni, sillä on hyvin palkitsevaa, kun saamme työkohteen valmiiksi.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ammattikoripalloilija ryhtyi sähköurakoitsijaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat