Kokeile kuukausi maksutta

Eri alojen yritysten yhteistyössä jätteestä syntyi eristeiden raaka-aine

Salossa toimiva tuotantolaitos tuottaa aiemmin hankalasti hyödynnettävissä olleesta tarrajätteestä raaka-ainetta rakennuseristeiden tuotantoon.

Muovin kemiallisen kierrätyksen prosessissa kierrätettävä PET-muovi silikoneineen sulatetaan glykolyysi-menetelmällä korkeassa lämpötilassa juoksevaan muotoon. Erilaisten tislaus- ja prosessointivaiheiden jälkeen PET-muovi muuttuu nestemäiseksi muoviraaka-aineeksi eli polyoliksi. Kuvassa Inosence Polyolin kemisti Jacob Veldmeijer.
Kemian teknologian yhtiö Inosence Polyol on kehittänyt prosessin, jossa UPM Raflatacin asiakkailtaan keräämä, vaikeasti hyödynnettävä PET-muovinen prosessijäte jalostetaan polyoliksi, jota Finnfoam hyödyntää FF-PIR-eristeidensä toisena pääraaka-aineena. Finnfoam on keväästä lähtien siirtynyt lisäämään kierrätetyn polyolin osuutta näiden eristeiden valmistuksessa ja on syksyyn mennessä korvannut neitseellisen muoviraaka-aineen kokonaisuudessaan kierrätetyllä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Eri alojen yritysten yhteistyössä jätteestä syntyi eristeiden raaka-aine”

  1. Eivätkös ne ole suunnilleen tästä samasta jätevirrasta peräisin ne muoviset kierrätysterassilaudat? Tehdäänköhän niitä vielä jatkossakin, vai meneekö jäte siltäkin osin lämmöneristetuotantoon?

Viimeisimmät näkökulmat