Kokeile kuukausi maksutta

Kuluneet kantapäät yhteen

Tietoa kirjoittajasta Oskar Smeds
Rakennusinsinööri, Ailene.ai oy
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Turvallisuusviikko on tuonut taas viisaat kypärät yhteen ja yritykset pyrkivät yhdessä edistämään työturvallisuutta, vaihtamaan hyviä käytäntöjä sekä miettimään vielä parempia ratkaisuja. He siis vaihtavat avoimesti tietoa kilpailijoiden kanssa yhteisen päämäärän, turvallisemman työympäristön saavuttamiseksi.

Tämä tapa toimia on mielestämme erittäin suotavaa ja uskomme sillä olevan paljon positiivisia vaikutuksia koko alaan. Mieleen hiipii kuitenkin väkisinkin yksi kysymys: voisiko sama toimia laatuun liittyvissä asioissa?

Luonteva pureskelematon vastaus tähän olisi, ettei tietenkään voi, koska silloin menetetään kilpailuetua suhteessa muihin. Se voi olla, mutta jos noin haluaa ajatella, niin kyllä sitä menetetään hyviä turvallisuuskäytäntöjäkin vaihtamalla.

Mikäli yksi viidestä samalle asiakassegmentille projekteja urakoiva ja samankaltaisilla turvallisuusluvuilla varustettu yritys vähentää tapaturmia neljännekseen suhteessa muihin, se näkyy varmasti jossain sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Siltikään turvallisuuskäytäntöjen jakamiseen ei suhtauduta, ainakaan toivottavasti, niin mustasukkaisesti.

Rehellisyyden nimissä, kuinka suuri osa yritysten laatuun liittyvistä toimintatavoista ja menettelyistä on niin salaista, että niiden saattaminen muiden tietoon heikentäisi yrityksen asemaa markkinoilla?

Kysytään toisinpäin: kuinka paljon rakennusyritysten asema, maine ja houkuttelevuus asiakkaiden silmissä ja markkinoilla paranisi, jos kaikkialla toimittaisiin alan parhaiden käytäntöjen mukaan?

Tietysti jokaisella yrityksellä on tietoja ja taitoja, joilla he erottuvat kilpailijoistaan positiivisesti. En yritä väittää, etteikö olisi salaisuuksia, joiden paljastuminen kilpailijoille voisi vahingoittaa yritystä. Tämän lisäksi on kuitenkin lukematon määrä hyviä ja huonoja tapoja tehdä normaaleja rakentamiseen liittyviä perussuoritteita. Jo työmaatoimihenkilöiden suuri vaihtuvuus väkisinkin levittää hyviä käytäntöjä eri yritysten kesken, puolin ja toisin.

Lisäksi alalla tulee jatkuvasti vastaan myös uusia asioita, joiden ei tekohetkellä ole tiedetty aiheuttavan ongelmia. Muutamana esimerkkinä mainittakoon betonin laatuun liittyneet ongelmat ja muovimattoliimojen tuottamat yhdisteet.

Hyviä kikkoja ja niksejä löytyy etenkin kokeneemmalta porukalta. Nuorilla voi taas välähtää laatikon ulkopuolelta mieleen jotain sellaista, mitä kokeneempi rakentaja ei olisi tullut edes ajatelleeksi.

Suuri ongelma laatuvirheissä on se, että opitaan vain omien ja ehkä vieruskaverin kantapäiden kautta. Sama pätee myös hyvien käytäntöjen kanssa. Hyvää hiljaista tietoa löytyy alalta vähintään kirjastollisen verran.

Vahinkoja sattuu kuitenkin kaikille, ja niistä voidaan aina oppia. Jokainen epäonnistuminen on paikka kehittyä, eikä ainoastaan uusi syyllisjahti, jonka jälkeen itse ongelma juurisyineen lakaistaan maton alle. Samalla jokainen hyvä käytäntö tulisi olla kaikkien tiedossa. Miten tähän saataisiin muutos?

Jos yritys X toteaa, että alalla yleisesti käytössä oleva menettely aiheuttaa todennäköisesti ongelmia viiden vuoden päästä, on ehdottoman tärkeää saattaa tieto myös muille, jotta kollektiivista vahinkoa syntyy mahdollisimman vähän. Mitä useampi opetus saadaan toisen kantapäiden kautta omien sijaan, sitä paremmaksi alan laaduntuotto kehittyy.

Mikäli hyvän hiljaisen tiedon jakaminen eri yritysten kesken kuulostaa liian radikaalilta, niin ei hätää. Jo se, että onnistumiset ja epäonnistumiset kerätään kootusti talteen ja niistä opitaan yrityksen sisällä, edesauttaa hyvien tulosten aikaansaamista merkittävästi.

Onnistuminen vaati kaikkien osapuolten yhteistyötä aliurakoitsijoista tilaajaan. Enemmän juurisyiden, ja vähemmän syyllisten metsästämistä. Samalla kannustamme rohkeasti kertomaan omasta osaamisesta myös muille.

Voidaanko lanseerata laatuun keskittyvä teemaviikko agendalla ”Kuluneet kantapäät yhteen” ja varmistaa yhdessä se, ettei alamme komeile enää 2020-luvulla lehtien shokkiwau -otsikoissa kosteus-, lujuus- tai sisäilmaongelmien vuoksi. Lähdetään siitä, että seuraavalla vuosikymmenellä muilta aloilta tullaan opettelemaan rakennusalan tapaa oppia muiden tekemistä virheistä kollektiivisen laadun parantamiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluneet kantapäät yhteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Oskar Smedshttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/oskar-smeds/