Kokeile kuukausi maksutta

Mitä tekoäly tekee minun työlleni?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Tätä kirjoitusta ei ole tehty tekoälyllä. Kuten ei muitakaan Rakennuslehden tekstejä tai kuvia, vaikka mediaakin tekoäly hyödyttää jo nyt monella tavalla, saati sitten lähitulevaisuudessa.

Samalla tavalla tekoäly on tuonut suunnitteluun ja rakennusalalle myös paljon mahdollisuuksia, ja tahti todennäköisesti kiihtyy nopeasti. Siksi tekoälykehityksen seuranta on olennaista kiinteistö- ja rakennusalalla työskenteleville – itse kunkin on hyvä pohtia, miten tekoäly muuttaa omaa työtä.

Tekoälyjulkisuus nousi uudelle tasolle viime vuonna julkaistujen kielimallien mukana. Rakennusalan koulutettuja asiantuntijoita hyvin edustavalle Rakennuslehden lukijapaneelille tehdyn tuoreen kyselyn perusteella tekoälystä keskustellaankin alalla nyt paljon, mutta käyttö ei vielä ole arkipäivää. 15 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä tekoälyä työssään tällä hetkellä. Lukemaa voi pitää lähestymistavasta riippuen joko suurena tai pienenä, mutta ainakin kohinaan suhteutettuna käyttäjiä on vielä melko vähän.

Lukijapaneelilta kysyttiin myös, millaista tietoa tekoälystä rakennusalalla Rakennuslehti voisi tarjota lukijoille. ”Hyviä esimerkkejä miten tekoälyä on pystytty hyödyntämään”, kirjoitti eräs vastaaja. ”Case-esimerkkejä onnistumisista ja epäonnistumisista. Esimerkkejä muilta toimialoilta, joista voimme oppia ja joita soveltaa”, toivoi toinen panelisti. ”Kertokaa rakennusalan oikeista toimivista sovelluksista. Ei hypestä tai huuhaa tulevaisuuden lupauksista”, tiivisti kolmas.

Tietoa siis tarvitaan – ja varsinkin tietoa todellisesta käytöstä ja toimintatavoista. Samalla tarvitaan pelisääntöjä ja läpinäkyvyyttä tekoälyn käytöstä. Ensimmäiset kontaktit tekoälyn kanssa voivat olla hauskoja kokeiluja, mutta ammatillisesti on tietysti olennaista, että tekoäly ei ole leikkikalu, vaan sen pitää hyödyttää ja parantaa toimintaa.

Uuden edessä on järkevää olla utelias, mutta myös tarvittaessa kriittinen. Kuten eräs lukijapanelisti totesi kyselyssä: ”Kertokaa hyvistä puolista ja myös epäkohdista puolueettomasti.” Näin aiomme tehdä. Tässäkin asiassa pyrimme noudattamaan erään vastaajan toivetta: ”Tarvitaan yleissivistävää tietoa pelko pois -mentaliteetilla.” Hyvä ohje mihin tahansa uuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mitä tekoäly tekee minun työlleni?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/