Taloyhtiöiden osakkaat pääsevät tulevaisuudessa yhä useammin osallistumaan erilaisiin korjaushankkeisiin rahoittajan roolissa. Korjausrakentaminen jatkanee kasvuaan myös tänä vuonna, arviolta noin 2,5 prosenttia vuodesta 2012. Tämä on seurausta rakennusten ikääntymisestä sekä puutteista suunnitelmallisen kiinteistönpidon saralla taloyhtiöissä.
Lisämausteen taloyhtiöiden korjausoppaaseen tuovat näillä näkymin kesällä sovellettavaksi tulevat luvanvaraisen korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset. Näihin vaatimuksiin vastaaminen korostaa asiantuntevan hanke- ja toteutussuunnittelun ja valvonnan roolia entisestään.
Ensimmäisen luvanvaraisen korjauksen hankesuunnittelussa on pystyttävä ottamaan kantaa esimerkiksi siihen, mitä energiamääräysten polkua taloyhtiössä kannattaa lähteä kulkemaan. Tarkastellaanko rakennuksen energiatehokkuutta kokonaisuutena vai lähdetäänkö täyttämään osakohtaisia vaatimuksia?
Taloyhtiön on oltava hereillä, jos annettuihin vaatimuksiin halutaan joustoja. Niitä on osattava itse vaatia. Esimerkiksi niin sanottu ”3T:n sääntö” tarkoittaa, että jo hankesuunnittelussa on saatava näkemys esimerkiksi toimenpiteiden kustannustehokkuudesta. Tähän ei riitä tupakka-askin kanteen raapustetut yksinkertaiset takaisinmaksuajat. Hankesuunnittelussa on tehtävä laskelmia pidemmälle aikavälille eli käytännössä tarvitaan elinkaarikustannustarkasteluja. Kustannustehottomuus on osoitettava laskelmin rakennusvalvonnalle.
Energiatehokkuuden parantamista ei saa nähdä yksiulotteisena synonyyminä energiansäästölle. On muistettava taloyhtiön rakennusten olemassaolon tarkoitus: viihtyisä, terveellinen ja turvallinen sisäympäristö. Hyvä ja terveellinen sisäilmasto on oltava marssijärjestyksessä ensimmäisenä. Tämä ei saa unohtua missään korjaushankkeen vaiheessa.
Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen on muistettava oma roolinsa hankkeissa: hankkeen läpivienti on aina ammattilaisen työtä. Tässäkin tapauksessa pätee vanha viisaus ”sitä saa, mitä tilaa”.
Onko korjausrakentamisen asiantuntijan oltava jatkossa renessanssi-ihminen, yleisnero? Ei tästä haittaakaan ole, mutta kyllä insinöörit pystyvät omaksumaan laaja-alaisen energiatehokkuuden näkökulman. Edellytyksenä on panostus heidän lisäkoulutukseensa, nykypäivän työkaluihin ja hyväksi hiotut työprosessit.
Ensi kesää silmällä pitäen yritysten tulisi jo nyt pystyä tarjoamaan hanke- ja toteutussuunnitteluun sellaisia palasia, joilla pystyttäisiin taklaamaan tulevat vaatimukset. Kriittisessä roolissa on ympäristöministeriö, jonka tehtävänä on antaa varsinaiset määräykset. Niiden soveltamiselle on oltava riittävä siirtymäaika, jotta ne voidaan ottaa huomioon hankkeiden suunnittelussa.
Tietoa osaavista suunnittelijoista ja hyvistä käytännön ratkaisuista kaivataan kentällä. Tämä on tullut esille keskeisten kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjen toteuttamalla ja Kiinteistöliiton koordinoimalla Energiaviisas asuintalo -seminaarikiertueella, jolla käsitellään tulevia korjausrakentamisen energiamääräyksiä ja uudistuvaa energiatodistusta. Seminaareissa on käynyt tähän mennessä yli 1 500 kuulijaa. Lisätietoa asiasta taloyhtio.net > Ajassa.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Oletko valmis?”