Kokeile kuukausi maksutta

Keskustelu rakennusten energiatodistuksista on pääosin ollut negatiivista. Keskusteluissa on muun muassa kyseenalaistettu rakennusten vertailukelpoisuus ja kysytty, mitä hyötyä todistuksista on.

Ympäristövastuuta ja energiansäästöä peräänkuulutetaan meiltä jokaiselta ja tavoitteet on asetettu valtakunnallisellakin tasolla. Tavoitteisiin pitäisi jokaisen pyrkiä omalla panoksellaan. Voisiko esimerkiksi energiatodistukset nähdä siten, ettei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin?

Ympäristöministeriön mukaan Suomessa on 1,1 miljoonaa pientaloa. Näissä kiinteistöissä voitaisiin energiakuluissa säästää arviolta ainakin kymmenen prosenttia. Ennen vuotta 2000 rakennettujen rakennusten energiakulut pystyttäisiin jopa puolittamaan nykytekniikalla. Säästöpotentiaali on valtakunnan tasolla aivan valtava.

Ympäristöministeriö on arvioinut, että vuodessa laaditaan noin 55 000 energiatodistusta. Skapat Energia Oy on laatinut tähän mennessä energiatodistukset noin 2 000 rakennukselle. Toistaiseksi jokaisesta rakennuksesta on löytynyt mahdollisuuksia energiaa säästäviin toimenpiteisiin.

Energiatodistus itsessään ei säästä energiaa. Energiatodistuksen yhteydessä suoritettu katselmointi onkin suurinta antia todistuksen laadintaprosessissa. Ulkopuolinen, puolueeton asiantuntijataho, jolla on virallinen pätevyys laatia energiatodistus, näkee rakennuksessa paljon energiansäästötoimenpiteitä. Toimenpide-ehdotukset ovat rahanarvoista tietoa rakennuksen omistajalle.

Usein omakotitalon asukkaat eivät osaa käyttää talojensa laitteita oikein tai optimaalisesti. Tällaisia laitteita ovat muun muassa ilmanvaihtolaitteisto, lämmitysjärjestelmä ja niiden säätöautomatiikka.

Erittäin suuri merkitys on esimerkiksi juuri ilmanvaihdon toteutuksella. Jos ilmaa ei vaihdeta riittävästi, ei kulu lämmitysenergiaakaan. On tärkeää, että rakennusta arvioidaan terveellisten sisäolosuhteiden mukaan: energiansäästön nimissä ei haluta vaarantaa kenenkään terveyttä. Jos rakennuksessa on puutteellinen ilmanvaihto, antaa energiatodistuslaskelma tulokseksi todellista suuremman energiakulutuksen, koska laskenta olettaa ilmanvaihdon olevan säädösten mukaista.

Energiatodistuksessa on parhaimmillaan kyse talonomistajan varojen, energian ja ympäristön säästämisestä. Todistuksen voi katsoa osaksi omaisuudenhoitoa ja ostajan kuluttajansuojaa. Parhaimmillaan todistus kertoo, mitä asuminen maksaa ja missä kohdin siinä maksaa turhasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusten energiatodistukset saaneet tunteet lämpenemään”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Juhani Vättöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/juhani-vatto/