Kokeile kuukausi maksutta

Työturvallisuus vaatii uutta ponnistusta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime viikolla vietettiin jälleen perinteistä 112-päivää eli hätänumeropäivää, jonka tavoitteena on korostaa turvallisuutta arjessa. Se on tärkeä teema ei vain helmikuun 11. päivänä, vaan vuoden jokaisena päivänä.

Rakennusalalla arjen turvallisuudesta huolehtiminen on keskeistä, sillä rakentaminen on ollut työpaikkaturmien kärkipaikoilla kaikista toimialoista. Tämä siitäkin huolimatta, että ala on tehnyt paljon hyvää työtä työturvallisuuden parantamisessa, ja takavuosien karuista lukemista on edetty selvästi parempaan suuntaan.

Rakentamisen viime vuosien kova tahti on kuitenkin näkynyt myös työturvallisuuskehityksessä. Tapaturmavakuutuskeskus tilastoi viime vuonna viisi rakennuksilla ja rakentamisessa tapahtunutta kuolemantapausta. Määrä on suurin vuosiin, mutta edelleen kuolemantapauksia tapahtuu Suomessa kansainvälisesti vertaillen vähän.

Myös tapaturmataajuus on ollut pitkän laskukauden jälkeen nousussa. Syitä on useita. Alalle on tullut nousukauden aikana uusia tekijöitä, töitä on tehty kiireessä ja vireillä on ollut paljon suuria ja monimutkaisia hankkeita. Myös urakoiden pirstoutuminen ja työmaiden kansainvälistyminen on haaste. Isoilla työmailla saattaa olla kymmeniä toimijoita ja työntekijöitä kymmenistä maista. Yhteisen turvallisuuskulttuurin muodostaminen vaatii näissä oloissa paljon työtä ja perehdytystä.

Kun rakentamisen suhdanne on tasoittumassa, on viimeistään nyt aika rauhassa arvioida, mistä työturvallisuuden viime vuosien kehitys on johtunut ja mitä toimia jatkossa tarvitaan.

Alan tavoitteena on ollut nolla tapaturmaa vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on kova ja aikaa enää vähän. Rakennusalalla on siis syytä pikaisesti yhdessä pohtia, miten otetaan seuraava loikka työturvallisuuden parantamisessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Työturvallisuus vaatii uutta ponnistusta”

  1. Tilaajahan voi vaikuttaa paljon laatimalla lisää turvallisuus vaatimuksia ja suunnitelmia tarjousvaiheeseen.. silloin kaikki laskee ja tekee niiden mukaan. Resurssointiakin työturvallisuuden valvontaan voi vaatia tarjouspyynnön asiakirjoissa myös.

  2. Ihan yhtä tyhjän kanssa nuo vaatimukset pääsääntöisesti. Kukaan ei niitä pysty valvomaan, kun aikataulut painaa päälle, koska työturvallisuuden parantaminen ei saa ikinä aiheuttaa aikatauluviivästyksiä.

  3. Asia ja ajatus on kaunis. Mutta sama kulttuuri joka laittaa hakemaan halvimmat aliurakoitsijat kovassa kiireessä tekee sen että kun ammattitaitoiset työnjohtajat opastavat kädestä pitäen miten urakalla tehtävä työ toteutetaan niin samoille kavereille vittuilu työtavoista, välineistä ja suojaimista syö hermoja.

    Skanskalle ja ruotsalaisille yleisesti täytyy nostaa hattu päästä. He eivät tarjoa alle sen urakoita mitä homma oikeasti maksaa niiden urakoitsijoiden kanssa joilla homma pelaa ja vastaavakin saa yönsä nukkua rauhassa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/