Kokeile kuukausi maksutta

Käynti Ahveniston sairaalaa rakentavan allianssin toimistossa on sukellus rakennusalan tulevaisuuteen. Hankkeessa työskentelee fasilitaattori ja kohta aloittaa digi-insinööri. Siiloja ja lokeroita puretaan, ja jokaisen työntekijän vahvuudet halutaan hyödyntää.

Kanta-Hämeen keskussairaala eli Ahveniston sairaala otetaan käyttöön Hämeenlinnassa vuonna 2025. Rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2020, ja suunnittelu- ja kehitystyötä on tehty jo puolitoista vuotta.

Assiksi kutsutussa allianssihankkeessa tuuletetaan monia alan perinteisiä toimintatapoja, ja tarjolla on myös täysin uudenlaisia työtehtäviä.

– Teemme modernia sairaalaa modernisti. Meille kannattaa hakea töihin, jos haluaa tehdä asiat toisin kuin ne on ennen tehty. Haluamme muuttaa rakennusalaa ja olla osa muutosta. Tässä rakennushankkeessa eletään 2020-lukua, kertoo hankkeen projektijohtaja Jari Törnqvist Skanskalta.

Yksi hankkeen roolituksista on fasilitaattori, ja tiimiin on juuri valittu digi-insinööri. Rekrytointi on lähivuosina jatkuvaa.

– Tarvitsemme osaajia laatutehtäviin ja erikoissuunnittelunohjaukseen sekä it-osaajia ja rakentajia. Nimikkeet ja taustat eivät paina niin paljon kuin se, mitä osaa ja haluaa oppia. Arvostamme kokeneita ammattilaisia sekä juuri valmistuneita ja harjoittelijoita, Skanskan työpäällikkö Panu Pohjola toteaa.

Fasilitaattori luo luottamusta ja yhteistyötä

Annika Halkosaari aloitti Skanskalla Assi-hankkeen fasilitaattorina vuosi sitten. Hän tuli kaupalliselta alalta ja työskentelee allianssin kaikkien osapuolten kanssa.

– Yhteistoiminnallisuus on kaiken ytimessä, kun mukana on tilaajia, suunnittelijoita, tilojen käyttäjiä ja toteuttajia. Vaikka jokainen on hyvä omassa työssään, yhteisen linjan löytäminen ei ole aina helppoa. Voin ulkopuolisena henkilönä auttaa tiimejä esimerkiksi varmistamaan, että saavutamme yhteisen ymmärryksen. Seuraan myös, miten hankkeen yhteistoiminnallisuus toimii ja kehittyy sekä edistän yhteistoiminnallisuuden kehittämistä. Tärkein työvälineeni on puhe! Halkosaari kertoo.

Rakennusurakassa esimerkiksi aikataulu voi tarkoittaa hyvin erilaisia asioita eri ihmisille.

– Olemme käyttäneet tunteja terminologian määrittelyyn ja täsmentäneet esimerkiksi, mitä kenellekin tarkoittaa asian lukitseminen tai kiinteä perusosa tai miksi tarvitsemme tietoa vaikkapa väliseinistä. Kun puhumme asiat läpi, vältämme jatkossa monet ongelmat.

Koska fasilitaattorin rooli rakennusalalla on uusi, Halkosaari luo tehtävänkuvansa pitkälti itsenäisesti.

– Olennaista on kehittää eri toimijoiden keskinäistä luottamusta ja yhteistyötä. Siten pääsemme ulos vanhasta hierarkiasta ja työskentely tehostuu.

Digi-insinööri saa tietomallit elämään

Suunnittelu- ja kehitysvaiheessa Assissa hyödynnetään Cave-teknologiaa sekä virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden ratkaisuja. Digi-insinööri varmistaa, että tietomallit tehdään myös toteutusta varten ja digityökaluista saadaan kaikki hyöty irti.

Jokainen pääsee työssä haastamaan itseään ja oppimaan jatkuvasti.

– Elämme todellista rakennusalan murrosta. Enää mitään ei tehdä siiloissa yksin puurtaen, vaan yhteissuunnittelu alkaa vuosia ennen kuopan kaivamista – ja työskentely on itsensä kouluttamista. Tämä vaatii jokaiselta rohkeutta, avoimuutta ja keskustelua, Halkosaari, Pohjola ja Törnqvist tiivistävät.

Katso Skanskan avoimet työpaikat ja tutustu Skanska Oppiva -harjoitteluohjelmaan: www.skanska.fi/meille-toihin

Viimeisimmät näkökulmat