– Harkkorakentaminen on vapaa muodoista ja elementtitoimitusten aikatauluista, siinä on myös käsityön leima. Silti harkoilla voidaan tehdä kohtuuhintaista asuntotuotantoa, toteaa arkkitehti SAFA Mari Matomäki.

Harkko on turvallinen, nopea ja kustannustehokas ratkaisu myös pienkerrostalojen runkomateriaaliksi. Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:ssä on suunniteltu viime vuosina useampia harkkorakenteisia pienkerros- sekä rivitaloja ja uusia kohteita on suunnittelussa.

En näe harkkorakentamiselle mitään esteitä. Se sopii erinomaisesti myös täydennysrakentamiseen.

– Harkkorakentamisen kanssa ollaan oltu uudella, hyvällä polulla. Tietysti toimistossamme suunnitellaan rakennuksia kaikista materiaaleista sen mukaan, mikä on kulloinkin paras vaihtoehto. Harkkorakentaminenhan on hyvin yleistä Keski-Euroopassa ja olen nähnyt siellä paljon hyviä esimerkkejä harkkotaloista. Siksi minulla ei ole mitään ennakkoluuloja harkkorakentamista kohtaan, päinvastoin, Mari Matomäki sanoo.

– Tällä hetkellä tehdään paljon riskirakenteita. Harkko on tältä osin hyvin varma valinta suhteessa moneen muuhun rakennusmateriaaliin, arkkitehti SAFA Mari Matomäki toteaa. Taustalla tammikuussa valmistunut Basso Building Systems Oy:n rakennuttama As Oy Helsingin Varjakka.

Etua suunnitteluun ja toteutukseen

Tammikuussa valmistui Basso Building Systems Oy:n rakennuttama As Oy Helsingin Varjakka Tankovainiolle. Hanke on osa Helsinki Kerrostalo -projektia, jossa kehitetään kohtuuhintaista asumista ja myös täydennysrakentamiseen soveltuvaa talotyyppiä. Taloyhtiö koostuu nelikerroksisesta kerrostalosta sekä luhtityyppisestä ratkaisusta, jossa on pientaloasuntoja kahdessa kerroksessa.

– Harkkorakentaminen sopiikin erinomaisesti enimmillään nelikerroksisiin pienkerrostaloihin. Tosin Keski-Euroopassa on tehty korkeampiakin.

Mari Matomäki sanoo olevansa ”kaikin puolin yllättynyt” harkkorakentamisen eduista niin suunnittelussa kuin toteuttamisessa. – Esimerkiksi harkkojen mitoituksen ansiosta asuntojen huonekorkeus on suurempi ja asunnoista tulee väljiä sekä avaria.

Harkot antavat suunnitteluun vapautta sekä arkkitehtonisesti että rakennusteknisesti. Harkkorakenteella saadaan julkisivuun saumaton ja käsin tehty hieno rappauspinta.

Yksilöllistä, mutta kohtuuhintaista

Tällä hetkellä Bassotalolla on rakenteilla muun muassa Helsingin Kivikkoon kerrostalon ja rivitalon kokonaisuus, Hedman & Matomäki Oy:n suunnittelemana sekin. Kaarevan muotoinen kerrostalo on puolihitas-kohde eli kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

– Yksilöllinen, paikallamuurattu harkkorakentaminen sopii siis tähänkin rahoitusmuotoon. Välillä täytyy oikein itsekin ihmetellä, Mari Matomäki toteaa.

Harkkorakenteella saadaan julkisivuun saumaton ja käsin tehty hieno rappauspinta. – Harkkohan on erittäin hyvä rappausalusta eikä rappaustyössä tarvita mitään erityisiä kikkoja, Matomäki lisää.

Harkkojen mitoituksen ansiosta asuntojen huonekorkeus on suurempi ja asunnoista tulee väljiä sekä avaria.

Harkkoja ei tarvitse odotella

Mari Matomäki sanoo suhtautuvansa ”ehdottoman positiivisesti” harkkorakentamisen tulevaisuuteen.

– En näe harkkorakentamiselle mitään esteitä. Se sopii erinomaisesti myös täydennysrakentamiseen. Logistiikka ja rakennusmateriaalien varastointi pienillä tonteilla on hankalaa, mutta harkot ovat yhden miehen liikuteltavissa. Eikä harkkoja tarvitse odotella. Niitähän saa kuin rautakaupasta ja kun käytössä on sama tuoteperhe, tekotapa on kaikille tuttu, Mari Matomäki sanoo.

– Harkkorakentamisessa voidaan suunnitelmia muuttaa joustavasti vielä rakennusvaiheessa ja korjata helposti mahdollisia työvirheitä. Harkkorakentamisella saadaan myös selvää kustannusetua.

– Tällä hetkellä tehdään paljon riskirakenteita. Harkko on tältä osin hyvin varma valinta suhteessa moneen muuhun rakennusmateriaaliin, Mari Matomäki toteaa.

Lue lisää suunnittelijoiden kokemuksia ja vinkkejä harkkokerrostalojen suunnittelusta >

Harkkorakentaminen onnistuu myös ahtailla tonteilla >

Toteutettuja harkkokerrostalokohteita löydät >