Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehden ja Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n Huomisen tuotantotekniikat -tapahtuma järjestettiin 15.1. uudella LAB-ammattikorkeakoululla Lappeenrannassa. Tapahtumaan otti osaa noin sata tekniikan opiskelijaa.

Rakennuslehden ja Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n Huomisen tuotantotekniikat -tapahtuma järjestettiin 15.1. uudella LAB-ammattikorkeakoululla Lappeenrannassa. Tapahtumaan otti osaa noin sata tekniikan opiskelijaa. Paikan päällä luennoimassa sekä esittelemässä toimi useita rakennusalan yrityksiä. Tapahtumarikas päivä piti sisällään verkostoitumista, tiedon jakamista sekä yritysesittelyjä. Myös kesätöitä ja harjoittelupaikkoja oli jaossa.

Uusi LAB-ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa vuoden alussa Saimaan ja Lahden korkeakoulujen yhdistyessä. Yksikönjohtaja Kirsi Taivalantti kertoo, että uudistunutta koulua lanseerataan työelämän innovaatiokorkeakouluksi.

– Olemme pohtineet, kuinka LAB-ammattikorkeakoulun toimintaa työelämäpainotteisena kouluna voisi tuoda entistä enemmän esille. Huomisen tuotantotekniikat -tapahtuma on vain yksi esimerkki toiminnastamme.

Taivalantti uskoo, että päivä tarjosi opiskelijoille uusia näkökulmia alalle, omien tietojen päivittämistä ja jopa juttuideoita opinnäytetöihin. Tapahtuma järjestettiin Lappeenrannan Skinnarilan kampuksella nyt kolmatta kertaa.

– Tämänkaltaiset tapahtumat perehdyttävät opiskelijoita aiheisiin, joita ei välttämättä opi suoraan koulun penkillä. Viime vuosista tapahtumaa on päivitetty sisällöltään entistä paremmaksi, josta on tullut kiitosta erityisesti opiskelijoilta.

LAB-ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolista tekniikan koulutusta aina konetekniikasta rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opintoihin. Kahdelle kampukselle sekä verkkoon jakautuneet opinnot ovat Taivalantin mukaan laajentaneet opiskelijoiden koulutusmahdollisuuksia entisestään.

Tapahtuma yhdistää työnantajat ja opiskelijat

Suuren opiskelijajoukon paikalle kerännyt Huomisen tuotantotekniikat -tapahtuma käynnistyi tervetuliaispuheilla kampuksen auditoriossa. Puhujat ja paikalla olleiden yritysten esittelyt antoivat hyvän pohjan onnistuneelle päivälle. Luentotyylisen tilaisuuden päätyttyä opiskelijat pääsivät jalkautumaan yritysten esittelypisteille kampuksen aulatilaan. Verkostoitumista ei tarvinnut tehdä tyhjällä vatsalla Rakennuslehden tarjoaman aamupalan, kahvihetken ja maittavan lounaan ansiosta.

Paikan päällä olleet markkinointi- ja kehittämispäällikkö Kati Tuominen sekä Itä-Suomen aluejohtaja Santeri Karell Purkupiha-yrityksestä odottivat päivältä verkostoitumista oppilaitoksen kanssa. Massiivi- ja haitta-ainepurkuun sekä kierrätysliiketoimintaan erikoistunut Purkupiha etsikin työntekijöitä kesäksi.

– Haluamme kohentaa purkualan imagoa. Toivomme, että tulevaisuuden rakennusmestarit ja -insinöörit miettisivät purkualaa varteenotettavana vaihtoehtona. Haluammekin napata itsellemme parhaat tekijät päältä.

Tuominen kertoo, että tuleville työntekijöille on luvassa ainakin urheiluetu. Hän korostaa, että suurin etu Purkupihalla työskentelyssä on kuitenkin loistava ilmapiiri työpaikalla- kaikki ovat kollegoita keskenään.

Kati Tuominen ja Santeri Karell, Purkupiha. Kuva: Jani Kautto.

Loistavasta työilmapiiristä puhuivat myös Kingspan Insulation Oy:n Business Development Manager Mikko Nikander sekä Etelä-Suomen myyntipäällikkö Jesse Suutari. He olivat tapahtumassa ensisijaisesti markkinoimassa uutta Kooltherm-eristettä. Esittelypöydän ympärillä kävikin kova kuhina. Nikander kertoo, että on tärkeää pitää nuoren sukupolven tietoja rakennusalalta päivitettyinä.

Myös rakennusyritys YIT oli edustamassa tapahtumassa. Mikkelissä työnjohtajana toimiva Sanna Törrönen kertoo, että tapahtumassa oltiin ensisijaisesti etsimässä hyviä tyyppejä tulevaisuuden tekijöiksi. Kesäksi YIT etsiikin työntekijöitä ainakin työnjohtoon sekä haalariharjoitteluun.

–  YIT tarjoaa työntekijöilleen yhdistetyn kulttuuri- ja urheiluedun. Lisäksi sijoituimme viime vuonna ensimmäisiksi Universum Globalin opiskelijakyselyssä rakennusalan ihannetyönantajana, Törrönen tiivistää.

Törrönen on itse päätynyt nykyiseen työhönsä harjoittelujen kautta ja suositteleekin YIT:tä lämpimästi. Hän korostaa, että töissä saa sopivasti sekä vastuuta että haasteita. Vastuuta ja haasteita tarjoaa myös Huomisen rakennustekniikat -tapahtumassa esiintynyt Ideastructura. Muotoilijana sekä palvelu- ja liiketoiminnan kehittäjänä toimiva Minna-Mari Sivunen oli lähtenyt tapahtumaan esittelijäksi avoimin mielin. Hän sanoo, että yrityksessä jokainen työntekijä koulutetaan kokonaisvaltaisesti.

– Meillä jokaisesta työntekijästä tulee superinsinööri. Se tarkoittaa, että työntekijöille opetetaan sekä viestintä- että markkinointitaitoja neuvotteluosaamista unohtamatta. Myös tunnesäätely on tärkeä osa superinssin varustusta.

Ideastructura etsii tarpeen mukaan sekä työntekijöitä että harjoittelijoita. Lukuisiin työetuihin kuuluvat virikesetelien lisäksi vuosittainen virkistysmatka Eurooppaan sekä yrityksen Espanjan-talon vuokraus maksutta.

Minna-Mari Sivunen, Ideastructura. Kuva: Jani Kautto.

Huomisen tuotantotekniikat -tapahtumassa työnhaku oli yksi kantavista teemoista, mutta se tarjosi osallistujille työkaluja myös itsenäiseen yrittämiseen. Sampo Vehviläinen Lappeenrannan kaupungin Wirma-yrityspalveluista oli tapahtumassa luomassa kontakteja opiskelijoihin. Yritysneuvojana toimiva Vehviläinen sanoo, että yrittäjyys on mainio tapa hypätä työelämään, jos esimerkiksi kesätyön kanssa ei nappaa.

– Jos innostusta löytyy, autamme tulevaa yrittäjää yrityksen perustamisessa sekä analysoimme yhdessä liikeideoita. Lisäksi autamme laskelmien teossa- kauttamme saa hyvät työkalut sekä yrityksen aloittamiseen että ylläpitoon. Opiskelijoilta löytyy yleensä hyvin mielenkiintoisia yritysideoita sekä ratkaisuja uudenlaisen teknologian kehittämiseen. Toistaiseksi tekniikan alan nuoria yrittäjiä on kuitenkin Itä-Suomessa niukasti.

Opiskelijoilta kiitosta tapahtumasta

Energia- ja ympäristötekniikkaa Lahden kampuksella opiskelevat Enni Arvez, Marianne Kämi ja Sofia Malin pitävät työnantajia ja opiskelijoita yhdistäviä tapahtumia hyödyllisinä. Huomisen tuotantotekniikat -tapahtuma antoi Lahdessa opiskeleville myös mahdollisuuden tutustua Lappeenrannan Skinnarilan kampukseen.

Opiskelijakolmikko olikin kampuksella ensimmäistä, muttei toivottavasti viimeistä kertaa. Heidän mukaan samankaltaisia tapahtumia voisi olla enemmänkin. Tapahtumarikas päivä ylitti odotuksensa.

– Tapahtumassa esiintyneet yritykset ovat mielenkiintoisia. Kesätyöt ovat vielä hakusessa, joten jututamme yrityksiä myös sillä silmällä.

Rakennuslehti on kuuden vuoden aikana järjestänyt noin 40 tekniikan opiskelijoita tavoittavaa tapahtumaa.

Viimeisimmät näkökulmat