Kokeile kuukausi maksutta

Suunnittelujohtaja Timo Raiskilla on referenssilistallaan yli 500 kohdetta.

Timo Raiski aloitti Sitowise-matkansa keväällä 1996, tullessaan korjaussuunnittelijaksi Huura Oy:hyn, joka myöhemmin liittyi osaksi Sitowisen kasvutarinaa. Vuosien varrella mukaan Raiskille on kertynyt monipuolinen kokemus korjaussuunnittelusta ja referenssilistalle yli 500 kohdetta.

– Olen ollut Sitowisen palveluksessa koko urani. Tehtävänkuvani on muuttunut vuosien varrella useasti, ja osaamista on kertynyt niin kuntotutkimuksista, rakennesuunnittelusta ja rakennusfysikaalisesta suunnittelusta kuin korjaushankkeiden rakennuttamisesta ja valvonnasta. Esimerkiksi kotiseudultani Tampereelta ei löydy montaa korttelia, jossa kädenjälkeäni ei näkyisi. Kohteita on myös ympäri Suomen ja onhan niitä mukava osoitella, kun ajelemme vaimoni kanssa ympäriinsä.

Korjaussuunnittelun konkari on lisäksi ollut kehittämässä korjaussuunnittelua Suomessa ihan sen alkuajoista asti. 1990-luvulla Tampereen teknillisen korkeakoulun tutkijana Raiski osallistui alan ohjeistuksen luomiseen.

Sitowisellä Timo Raiski on edennyt eri tehtävien kautta korjausrakentamisen valtakunnalliseksi suunnittelujohtajaksi, joka nostaa työnsä keskiöön mentoroinnin.

– Mentorointi on korjausrakentamisen onnistumiselle elintärkeää, koska kokeneita suunnittelijoita on vähän ja työn oppii vain tekemällä ja käymällä työmailla. Korjausrakentamisessa erilaisia rakenteita on tuhansia, minkä vuoksi kaikki korjaussuunnittelu perustuu kokemukseen. Tietotaito esimerkiksi vanhojen rakennusten korjaamisesta ja harvinaisemmista rakenteista karttuu vähitellen ja ajan kanssa. Paljon kysymyksiä herättää myös lähtötietojen puute. Mentorointi onkin minusta kokemuksen jakamista parhaimmillaan. En koskaan ratkaise asioita suunnittelijoiden puolesta, vaan käymme mahdollisuuksia yhdessä läpi.

Korjaussuunnittelu kestävän kehityksen keskiössä

Korjaussuunnittelu on viime vuosikymmeninä kehittynyt alana paljon ja nykyisin noin 50 prosenttia kaikesta rakentamisesta on korjausrakentamista. Tällä hetkellä korjaussuunnittelu on noussut avainasemaan rakennetun ympäristön vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä puhuttaessa.

– Olen tyytyväinen, että korjausrakentamiseen erikoistuneita urakoitsijoita on jo huomattava määrä, toisin kuin vielä 90-luvulla. Se on parantanut korjausten laatua. Lisäksi korjausrakentamisen vastuullisuus on kehittynyt, mikä näkyy esimerkiksi rakennusmateriaalien kierrätyksessä.

Timo Raiskin mielestä vastuullisuus on insinööreille helppo käsite.

– Meillä on aina ollut vastuu luoda terveellisiä rakenteita kestävistä materiaaleista, ja siinä on myös Sitowisellä onnistuttu. Yli 30-vuotisella urallani kertaalleen korjattuihin kohteisiin on tarvittu hyvin vähän uudelleen suunnittelua.

Haluaisitko työskennellä Timon ja muiden korjaussuunnittelun huippuammattilaisten kanssa? Katso mahdollisuudet www.sitowise.com/ura

Viimeisimmät näkökulmat