Kokeile kuukausi maksutta

Meluisat lämpöpatterit, epätasainen lämpö, korkea energiankulutus. Nämä ovat asiakkaiden tyypillisiä reklamaation aiheita. Näihin kaikkiin on kuitenkin helppo ratkaisu: kiertovesijärjestelmän tasapainotus Grundfosin tapaan.

Kiertovesijärjestelmän tasapainotus – helpommin sanottu kuin tehty?

Tähän asti järjestelmän tasapainotuksessa on pitänyt luottaa yleisiin taulukoihin ja valmistajan vakioasetuksiin tai tasapainotus on pitänyt tehdä aiemman kokemuksen ja patterin tai termostaattiventtiilien valmistajien suositusten perusteella.

Seurauksena on ollut, että monet lämmitysjärjestelmät eivät toimi tehokkaasti. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan 82 % saksalaisten rakennusten lämmitysjärjestelmistä oli tasapainotettu riittämättömästi (CO2online, 2017).

Vääränlaisen tasapainotuksen seuraukset

Lämmitysjärjestelmän riittämätön tasapainotus voi aiheuttaa asentajille päänvaivaa, kun asukas valittaa epätasaisesta lämmöstä tai muista asumismukavuuteen vaikuttavista ongelmista.

Lämmitysjärjestelmän riittämätön tasapainotus vaikuttaa järjestelmiin monin tavoin:

  • Liian suurella teholla toimivissa kondenssikattiloissa paluuvirtaaman lämpötila nousee kondenssiveden puutteen takia, jolloin lämmitysjärjestelmä ei toimi yhtä tehokkaasti.
  • Lämpöpumpuissa lämpötilan on oltava mahdollisimman alhainen energiakustannusten minimoimiseksi ja suorituskyvyn maksimoimiseksi.
  • Virtausnopeuden kasvattaminen lisää myös pumpun energiankulutusta ja ääntä termostaattien ja pattereiden sisällä.

Kaikki nämä ongelmat voidaan ratkaista asianmukaisella tasapainotuksella. Se on kuitenkin aikaisemmin ollut aikaa vievä prosessi, joka on edellyttänyt kunkin venttiilin tarkkaa mittausta ja säätöä. Tähän suurimmalla osalla meistä ei ole liikaa aikaa.

Kiertovesijärjestelmän tasapainotus Grundfosin tapaan

Grundfos-tasapainotuksen edellytyksenä on:

  • Lämmitysjärjestelmään asennettu kiertovesipumppu on tyypiltään joko ALPHA2 (+ lisävaruste ALPHA Reader) tai ALPHA3.
  • Olet ladannut Grundfos GO Balance -sovelluksen matkapuhelimeesi.

Sovellus toimii monissa eri lämmitysjärjestelmissä, myös kaksiputkisissa patterijärjestelmissä ja lattialämmitysjärjestelmissä, joissa on esiasetetut venttiilit.

Sovelluksen avulla tasapainotus hoituu helposti viidessä kätevässä vaiheessa:

  1. Lataa ja avaa Grundfos GO Balance -sovellus.
  2. Aloita tasapainotus. Sovellus opastaa kiertovesijärjestelmän tasapainotuksessa vaihe vaiheelta.
  3. Lisää huonekohtaiset tiedot, patterin tekniset tiedot sekä Q- ja H-arvot.
  4. Tee tasapainotus jokaisessa huoneessa. Kun mittaukset on tehty, säädä kutakin lämmityslaitetta lasketun tavoitevirtaaman mukaisesti.
  5. Lataa raportti. Kun kiertovesijärjestelmä on tasapainotettu, voit ladata todistuksen tasapainotuksen suorittamisesta.

Tasapainotuksen jälkeen asiakkaillasi on järjestelmä, joka parantaa asumismukavuutta ja tuo vuosittain   5–20 % energiansäästöt (FH Münsterin tutkimus, 2015).

Tutustu aiheeseen tarkemmin Grundfosin nettisivuilla.

Viimeisimmät näkökulmat