Kokeile kuukausi maksutta

Monissa Suomen sairaaloissa ilma pysyy puhtaana ja raikkaana Kojan älykkäillä ja energiatehokkailla ilmankäsittelyratkaisuilla, jotka soveltuvat niin uudisrakentamis- kuin saneerauskohteisiin.

Sisäilman laatuun on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Erityisesti hygieenisesti herkissä ympäristöissä, kuten sairaaloissa puhdas ja raikas sisäilma on välttämätöntä. Sairaalan ilmankäsittelyjärjestelmän tulee täyttää tarkat VDI 6022- ja DIN 1946-4 -puhtausstandardit. Ilmanvaihtokoneissa ei esimerkiksi saa olla likaa ja bakteereja kerääviä kohtia eivätkä tulo- ja poistoilma saa missään olosuhteissa sekoittua keskenään. Lämmönsiirron välittäjäaineena käytetään useimmiten vesiglykoliseosta, jolloin tulo- ja poistoilmakoneet voidaan sijoittaa erilleen toisistaan.

– Sairaala on poikkeuksellinen kohde monessakin mielessä. Sen tulee palvella kansalaisia niin potilas- kuin henkilökuntanäkökulmasta, eli tarpeita on monia.  Sairaala koostuu eri tarkoituksiin suunnitelluista tiloista, kuten vaikkapa odotustiloista, leikkaussaleista, potilashuoneista, poliklinikkatiloista, varastotiloista ja ambulanssihalleista. Nämä tilat voivat erota paljonkin toisistaan mitä ilmanvaihdon vähimmäisvaatimuksiin tulee. Lähtökohta on siltikin se, että ilma vaihtuu kaikkialla energia- ja kustannustehokkaasti, avaa Kojan myyntipäällikkö Matti Riskumäki.

Oikeanlainen konekokonaisuus siihen sopivalla lisätekniikalla

Sairaaloiden ja muiden kliinisten ympäristöjen kriteerit täyttääkseen Koja on suunnitellut edistyksellisen Future Clean -ilmanvaihtokoneen, jossa on vielä hygieenisempi rakenne kuin tavallisessa Future-koneessa. Koneen vaippa on sisäpinnaltaan tiivis ja valmistettu desinfioinnin- ja pesunkestävästä materiaalista. Koneessa on saranoituja huoltoluukkuja ja ulosvedettäviä komponentteja, jotta puhdistus olisi mahdollisimman vaivatonta.

Ilmanvaihtojärjestelmien energiatehokkuutta, mukautuvuutta sääolosuhteisiin ja toiminnallisuuksia voidaan tehostaa liittämällä siihen erilaisia lisäkomponentteja ja automaatiojärjestelmiä. Yksi tällainen on vertaansa vailla oleva Netto+®-tekniikka. Sen ansiosta esimerkiksi saneerauskohteissa koko laitteistoa ei tarvitse uusia, vaan sen toiminnallisuudet voidaan modernisoida.

–  Saneerauksessa piilee valtava energiansäästöpotentiaali, jota ei olla aiemmin osattu valjastaa käyttöön riittävän hyvin. Netto+® on merkittävä osa ratkaisua tässä kehityksessä. Edistyksellisen tekniikan avulla lämmöntalteenoton patteriparista saadaan ulkolämpötilasta riippumatta irti siihen mitoitettu lämpöhyötysuhde kokonaisuudessaan, ja lisälämmitystarvetta voidaan leikata pienemmäksi. Näennäisesti pienetkin energiatehokkuutta lisäävät toimenpiteet vaikuttavat lopulta suureen kokonaisuuteen merkittävästi, Riskumäki selventää.

Saneeraukseen loistavasti sopiva Netto+® on valikoitunut myös Kojan viimeisimpiin uudisrakentamishankkeisiin, sillä tekniikan avulla voidaan säästää energialaskun kustannuksista.

Kuva: Veli-Pekka Kotikumpu

Allianssityömalli hyödyttää kaikkia osapuolia

Laadukkaiden ilmankäsittelyratkaisujen taustalla on pitkällinen ja monipolvinen työ. Sairaalaprojektit toteutetaan pääosin allianssimallilla, eli mukana on monta toimijaa ja tilaajan tarpeet on voitu ottaa huomioon jo kohteen suunnittelun alussa. Tämä yhteistyömalli antaa jokaiselle jäsenelle paremman kokonaiskuvan hankkeen tarpeista ja mahdollistaa koko järjestelmän kehittämistä paremmaksi. Allianssimallissa on monesti käytössä myös huomattavasti pidempi takuuaika, mikä lisää entisestään toiminnan luotettavuutta ja asiakastyytyväisyyttä. Kojan R&D Centerissä toteutettiin keväällä FAT-testauksia allianssimallilla. FAT-testauksen aikana pystyttiin todentamaan laitteiden ja automaation toimivuus ääriolosuhteissa ja tekemään etukäteen tarvittavat muutokset ennen toimituksia.

– On ensiarvoisen tärkeää paitsi tunnistaa tilaajan tarpeet myös pysyä ajan tasalla uusimmista innovaatioista ja tuotteista. Esimerkiksi puhallintekniikka edistyy koko ajan huimaa vauhtia ja meillä Kojassa käydään jatkuvasti läpi markkinoiden tunnetuimpien valmistajien uusimpia lippulaivatuotteita, Riskumäki kertoo.

Kotimaisuus, kätevyys ja korkea laatu keräävät kehuja

Koja käyttää tuotteissaan poikkeuksetta markkinoiden laadukkaimpia komponentteja ja testaa koneet ja järjestelmät ääriolosuhteissa ennen kohteeseen toimittamista. Niin laitteet kuin automaatiojärjestelmät voidaan työstää tehtaalla asennusta vaille valmiiksi paketiksi, mikä säästää huomattavasti aikaa työmaalla.

– Meidän vahvuutemme markkinoilla on ehdottomasti se, että meiltä saa kokonaispaketin, joka sisältää suunnittelun, räätälöinnin, esitestaukset ja asennukset. Koneet voidaan kohteesta riippuen asentaa kokonaisuutena tai pienissäkin paloissa. Me valitsemme jo varhaisessa vaiheessa kustannus- ja energiatehokkaimman kokonaisuuden, eli hyötysuhteet ja tilaajan etu ovat koko ajan etusijalla. Olemme lisäksi ylpeästi suomalainen toimija, jolla on paljon menestystä ja uuden kehittämistä takana ja varmasti vielä enemmän edessä. Kotimaisuus on tärkeää asiakkaillemme myös huoltovarmuuden kannalta, Riskumäki päättää.

Kuva: OYS2030-uudistamisohjelma

Kojan ilmastoimia sairaaloita ovat mm.

  • Vaasan keskussairaala Botnia High 5
  • Lapin uusi keskussairaala
  • Oulun yliopistollinen sairaala, Tulsa 2030
  • Mikkelin keskussairaala, vastaanottoalue ja Kuuman sairaala
  • Seinäjoen keskussairaala, M-talo
  • KYS MRI, Kuopio
  • HVC Tandläkare, Mustasaari
  • OYS Keva, Kehitysvammahuollon osaamiskeskus
  • Satakunnan keskussairaala, H-rakennus, Pori
  • TAYS F-rakennus, Tampere

Viimeisimmät näkökulmat