Kokeile kuukausi maksutta

YIT tunnetaan asunto-, toimitila- ja infrarakentamisesta, mutta se on merkittävä toimija myös tuulivoimahankkeissa. Tuoreimman tuulipuiston rakennustyöt ovat käynnistymässä Pyhäjärvellä ja lisää on tulossa. Samalla suunnittelupöytien ääreen tarvitaan uusia osaavia käsipareja.

Tuulivoiman rakentaminen on Suomessa vahvassa myötätuulessa. Tämä vihreän ja päästöttömän energiarakentamisen aalto on näkynyt selvästi myös YIT:ssä, jonka suunnittelu- ja tuotantoputkeen haetaan uusia tuulipuistohankkeita kiihtyvällä vauhdilla.

Parhaillaan yhtiö on käynnistämässä viidentoista turbiinin tuulipuiston rakennustöitä Pyhäjärven Murtomäessä. Vuonna 2021 YIT myi Lestijärvelle kehittämänsä 69 turbiinin puiston pohjoismaiselle uusiutuvan energian yhtiölle OX2:lle. Yksi merkittävä YIT:n kehittämä kohde on myös Suomen Hyötytuulen puisto Kyyjärvellä.

Yhtiö onkin keskellä todellista kasvubisnestä, sillä tuulivoiman tuotannon arvioidaan kattavan noin kolmanneksen Suomen sähköntuotannosta vuoteen 2030 mennessä.

Hankkeissa tarvitaan monien alojen ammattilaisia

Kasvun myötä alalle tarvitaan myös uusia osaajia – ja muualtakin kuin vain yhtiön perinteisiltä rakennustekniikan aloilta, kertoo YIT:n tuulivoiman hankekehitysjohtaja Mika Virtanen.

”Tuulivoimahankkeet ovat todellista monialaosaamista, sillä ne lähtevät liikkeelle rajoite-, tuulisuus- ja maastokartoituksista. Sen jälkeen ovat edessä maanhankinta, ympäristöselvitykset, YVA ja kaavoitus. Lisäksi tuulivoimateknologia kehittyy juuri nyt kovaa vauhtia, joten sitäkin puolta on seurattava tiiviisti”, hän listaa.

Hankekehitysjohtaja kelpaa itsekin esimerkiksi sujuvasta toimialan vaihdoksesta.  Sähkövoima- ja autiomaatiotekniikan osaaja tuli YIT:lle kymmenen vuotta sitten projektipäälliköksi. Samalla silloinen voimalaitos- ja lämpökeskusmaailma vaihtui vasta ensiaskeleitaan Suomessa ottaneeseen tuulivoimaan.

Hänen luotsaamassaan tiimissä on muun muassa rakennusalan ammattilaisia, energia- ja ympäristötekniikan osaajia sekä sähköalan eksperttejä. Monitahoisissa hankkeissa, joissa pyritään entistä enemmän avaimet käteen -toteutuksiin, on kuitenkin tilaa ja kysyntää myös perinteisten tekniikka-alojen ulkopuolelta tuleville.

”Esimerkiksi geologian ja ilmaston tuntemuksesta on kehitysvaiheessa paljon hyötyä. Ympäristöosaamiselle on puolestaan käyttöä esimerkiksi YVA-selvitysten yhteydessä. Myös kaupallinen ja juridinen näkökulma on läsnä monissa vaiheissa”, Virtanen listaa.

Merkityksellistä työtä ilmaston eteen

Hankekehitysjohtaja tähdentääkin, ettei rekrytointiprosesseissa suljeta ovia etukäteen yhdeltäkään alasta kiinnostuneelta.

”Tämä on edelleen toimiala, johon ei ole suoraa koulutusta. Siksi meilläkin on osaajia varsin erilaisilla työtaustoilla. YIT:ssä on vahvuutena vielä se, että voimme tarjota tuulivoimahankkeisiin hankekehityksen ohella myös rakentamisen. Ja ison talon sisältä löytyy luonnollisesti monipuolisia ura- ja kehitysmahdollisuuksia”, Virtanen muistuttaa.

Vastuullisuus-näkökulmakin on tärkeä ja tuulivoimahankkeiden parissa ollaan sen ytimessä.

”En opiskeluvuosina tosiaankaan aavistanut, että olen rakentamassa Suomeen päästötöntä energiantuotantoa ja ratkomassa samalla isoja ilmastohaasteita. Tämä on työtä, jolla on merkitystä pitkälle tulevaisuuteen”, Virtanen painottaa.


YIT ja tuulivoima

  • YIT tarjoaa tuulivoimaratkaisuja avaimet käteen -periaatteella tuulipuuston hankekehityksestä rakentamiseen.
  • Toteuttanut Suomessa ja Ruotsissa lähes 200 tuulivoimalan perustusta sekä muun infran.
  • Kehitettyjä tuulipuistohankkeita Lestijärvellä (455 MW), Pyhäjärvellä (90 MW) ja Kyyjärvellä (42 MW).
  • Portfoliossa uusia hankkeita noin 2 000 MW ja saman verran kartoituksessa.
  • Hakee kasvavalle toimialalle jatkuvasti uusia osaajia.

Viimeisimmät näkökulmat