”Sisäilmatutkimus tarvitsee lisää osaavia tekijöitä”

TOAS Tero HannukselaTero Hannuksela pitää sisäilma- ja kuntotutkimuksia rakentamisen kiinnostavimpana alueena. Hän aloitti vuodenvaihteessa Wise Groupin Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset -ryhmän päällikkönä pääkaupunkiseudulla.
”Työskentelin aiemmin Wise Groupilla sisäilma- ja kuntotutkijana. Työtehtävien kehityksestä esimiestehtäviin oli jo aiemmin sovittu osana henkilökohtaista urakehityssuunnitelmaani”, Hannuksela sanoo.
”Sisäilmaongelmat ovat yhteiskunnallisesti merkittävä asia, ja kohteet ovat vaativia. Työ on todella mielenkiintoista.”
Noin 25 henkeä tekee Wise Groupin leivissä sisäilmailmatutkimuksia pääkaupunkiseudulla. Kaikkiaan yhtiössä tutkimuksia tekee päätyökseen noin 40 henkeä.
Wise Groupissa on myös sisäilma-asioihin erikoistuneita suunnittelijoita ja valvojia, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä tutkijoiden kanssa.
Hannukselan mielestä on iso plussa, jos sisäilmatutkijalla on monipuolinen tausta rakentamisessa. Silloin tutkija ymmärtää paremmin asioiden yhteyksiä. Hän itse on toiminut niin sekatyömiehenä työmaalla kuin suunnittelijanakin.
”Kiinnostus sisäilmatutkimusta kohtaan on lisääntynyt työelämässä. Se on hyvä, koska ala tarvitsee lisää osaavia tekijöitä”, Hannuksela toteaa.
Asiakkaat ovat hänen mukaansa yhä valveutuneempia sisäilmaongelmista, koska tiedotusvälineet käsittelevät niitä niin paljon. Valveutuneisuus tarkoittaa myös sitä, että tilaajat ovat aiempaa vaativampia.
Toisaalta sisäilmatutkimuksen haasteena on kiinteistönhoidon tarkka talous, Hannuksela huomauttaa. Korjausvelkaa on paljon, mutta onko rahaa hoitaa ongelmia?
”Monet omistajat tietävät hyvin kiinteistön korjaustarpeen. Silti rakennusta ei korjata, koska ei ole rahaa. Silloin tärkeätkin remontit lykkääntyvät liikaa.”
Hannuksela myöntää, että jotkut tutkimuskohteet, varsinkin yksityisihmisten omistamat, ovat välillä haastavia. Tutkijat saattavat kohdata henkilökohtaisia tragedioita.
”Aina kun terveydestä on kyse, liikutaan herkällä alueella.”

  • Tero Hannuksela
  • Syntynyt 1983 Pietarsaaressa, asuu Helsingin Punavuoressa avopuoliso Eva-Stinan kanssa
  • Rakennusinsinööri, Vaasan ammattikorkeakoulu, 2008
  • Ryhmäpäällikkö, Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset, Wise Group, 1.1.2017–
  • Sisäilma- ja kuntotutkija, Wise Group, 2/2015–12/2016
  • Projektipäällikkö, rakennuskonsultti, Drytec oy, 2/2010–1/2015
  • Vesivahinkokartoittaja, työnjohtaja, Drytec oy, 3/2009–1/2010
  • Rakennesuunnittelija, projekti-insinööri, Rautaruukki oyj, 5/2007–2/2009
  • Harrastaa työtä, elokuvia ja mailapelejä

Teksti: Merja Mannila
Kuva: Wise Group