Kokeile kuukausi maksutta

Elisan teletiloihin muuttaa senioriasukkaita

Sato rakennuttaa Helsingin Töölöön Elisan vanhaan kiinteistöön vuokra-asuntoja senioreille. Osa asukkaista muuttaa entisiin Elisan työsuhdeasuntoihin, osa taas vanhoista teletiloista saneerattaviin asuntoihin. Purkutyöt alkoivat jo viime vuoden puolella.

Sato rakennuttaa Helsingin Töölöön Elisan vanhaan kiinteistöön vuokra-asuntoja senioreille. Osa asukkaista muuttaa entisiin Elisan työsuhdeasuntoihin, osa taas vanhoista teletiloista saneerattaviin asuntoihin. Purkutyöt alkoivat jo viime vuoden puolella.

”Purkujätettä kahden portaan 4–5-kerroksisessa talossa kertyy tuhannen kuutiota, sillä myös porrashuoneissa tehdään muutostöitä”, vastaava mestari Tauno Hiltunen pääurakoitsijana toimivasta Reno-Rakennus Oy:stä kertoo.

Kaksi vanhaa porrashuonetta yhdistetään yhdeksi. Siihen asennetaan erikoisvalmisteinen kulmahissi, jonka mitoituksessa on otettu huomioon liikuntaesteisten ikääntyneiden ihmisten tilatarpeet. Asunnoissa on väljennetty ovien ja kylpyhuoneiden mitoitusta. Lisäksi kylpyhuoneisiin on varattu tukikahvojen jälkiasennusmahdollisuus, ja kaikki kynnykset ovat matalia.

Sprinklaus tulee kaikkiin asuntoihin

Stenbäckinkatu 5:ssä sijaitsevan kiinteistön 34 uudesta asunnosta 24 valmistuu vanhoihin teletiloihin. Teletekniikka vie entistä vähemmän tilaa ja mahtuu nyt talon nelikerroksiseen siipeen ja saman kiinteistön kellarikerroksiin. Elisa hallinnoi teletiloja, viisikerroksisen vuokra-asuntosiiven rakennuttaminen on Saton vastuulla.

Asunnot poikkeavat tavanomaisista vuokrakerrostaloista muutenkin kuin esteettömyysratkaisujen suhteen. Ne on varustettu sprinklauksella, mikä on Pelastuslaitoksen senioriasuntoihin Helsingissä kohdistama suositus.

”Vastaavantyyppisiä kohteita etsimme jatkossakin, ja niissä jatketaan yhteistyötä Diakonissalaitoksen kanssa”, Saton projektipäällikkö Sinikka Peltonen kertoo.

Peltonen toivoo Diakonissalaitoksen osallistuvan kiinteistön asukkaiden viriketoimintaan ja tarvittaviin terveydenhoitopalveluihin. Nämä toiminnot yhdistyvät Diakonissalaitoksen kehittämässä ja myös Saton kiinteistöissä toteuttamassa Hupi- eli huolenpito-ohjelmassa.

”On jokseenkin varmaa, että tämäntyyppisten kohteiden määrä kasvaa voimakkaasti myös korjausrakentamisen keinoin”, Sinikka Peltonen sanoo.

YIT ja SRV rakentavat iäkkäille luksusta Leppäsuolla

o YIT ja SRV Westerlund voittivat viime vuonna Helsingin kaupungin järjestämän tontinluovutuskilpailun ja saivat kumpikin rakennettavakseen kaksi tonttia Helsingin Leppäsuolla. Kilpailuehtoihin kuuluu arkkitehtikilpailun järjestäminen, jonka tulokset ratkesivat joulukuussa.

SRV:llä on aiempaa kokemusta senioriasuntojen rakennuttamisesta muun muassa Lohjalta.

”Siellä meillä on ensimmäistä kertaa käytössämme oma vapaarahoitteinen seniorikonseptimme. Siinä on lähtökohtaisesti otettu huomioon sijainti palveluiden suhteen ja varttuneiden edellyttämä esteettömyys tavallista tuotantoa tehostetummin niin yhtiön yleisissä tiloissa, huoneistoissa kuin piha-alueellakin”,  hankekehitysjohtaja Jari Lehtinen SRV:stä kertoo.

Esteettömyyttä on Lehtisen mukaan toteutettu muun muassa kynnyksettömyydellä, riittävillä tilavarauksilla ja esimerkiksi pihan materiaalivalinnoilla. Parempaa toiminnallisuutta haetaan varautumalla iän mukanaan tuomaan liikkumisen vaikeuteen asentamalla esimerkiksi pesutiloihin tukirakenteita. Muutoin Lohjalle valmistunut vapaarahoitteinen seniorikerrostalo edustaa materiaaliratkaisuiltaan ja varustukseltaan ”hyvän peruskerrostalon laatutasoa”.

Leppäsuolla rakenteille tulevat kerrostalot ovat keskimääräistä korkeatasoisempia. Lehtinen ei halua kutsua SRV:n Leppäsuon taloja seniorikohteeksi, vaikka myöntääkin odottavansa asukkaiksi 55 vuotta täyttäneitä.

YIT Rakennus Oy:n maanhankintajohtaja Mauri Mecklin hyväksyy termin senioritalo puhuttaessa Leppäsuon tulevista taloista, koska ”asiakaskuntana tulee todennäköisesti olemaan varttuneempaa väestöä”. Luksuskaan ei häntä kavahduta, koska sijainnin takia ostajat ovat joka tapauksessa hyvätuloisia.

”Kun arkkitehtikilpailu järjestetään, on selvää, että kyse on tavallista korkeammasta laatutasosta”, hän sanoo.

YIT aloittaa Mecklinin mukaan ensimmäisen talon rakentamisen Leppäsuolle keväällä. Toinen talo edellyttää asemakaavamuutosta, mikä siirtää aloitusta vuodella. Kahteen YIT:n Leppäsuon senioriluksustaloon tulee runsaat 170 asuntoa.

Karakalliossa palveluasuminen yhdistyy dementiakotiin

o Skanska valmistelee Espoon Karakalliossa vanhusten senioriasuntokohdetta. Lähes sadan asunnon vuokrakerrostalon yhteyteen tulee myös dementiaryhmäkoti ja vanhusten palvelukeskus. Ennen rakennustöitä korkeuseroiltaan vaativalta tontilta puretaan kaksikerroksinen toimistorakennus.

”Toteutimme samantyyppisellä palvelutoiminnan ja asumisen yhdistelmällä kohteen viime vuonna Koskelantiellä. Tuolloin yhteistyökumppanina oli Medivire”, kertoo projektipäällikkö Anne Suojoki Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Karakallioon 2008 valmistuvaksi suunnitellussa Palvelutalo Hopeakotkassa hoito- ja virikepalveluista vastaa ympäri vuorokauden samaan kiinteistöön muuttava Espoon Eläkekotisäätiö. Palvelutarjonnalla on merkitystä paitsi asukkaiden viihtyvyyden ja terveydenhoidon, myös koko hankkeen rahoituksen kannalta. Mitä enemmän hoitopalveluita kiinteistössä on tarjolla, sitä suurempi rakentamisavustus on mahdollinen.

”Ara myöntää maksimissaan tukea 35 prosenttia rakennuskustannuksista. Ilman tukea tällaisen kaupunkikuvallisestikin vaativan hankkeen taloudellinen yhtälö olisi hankalasti ratkaistavissa”, Suojoki pohtii.

Hanketta Karakallion Kotkapolulle on valmisteltu kaavamuutoksen takia pitkään. Nyt näyttää Suojoen mukaan mahdolliselta, että rakennustyöt alkaisivat keväällä 2007. Kun töihin päästään, ensimmäisiä vaiheita on toimistotalon purun lisäksi louhintatyöt.

”Louhinnan jälkeenkin tontti on esteettömyyden toteuttamisen kannalta vaativa. Pyrimme siihen, että kaikki kerrokset voitaisiin rakentaa yhteen tasoon”, Suojoki sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Elisan teletiloihin muuttaa senioriasukkaita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat