Historiallinen Sähkötalo muuttuu osin liiketiloiksi

Uuden Kampin keskuksen valmistumisen myötä Helsingin Energia ja SRV Viitoset kehittävät Sähkötaloa Alvar Aallon alkuperäisen ajatusten mukaisesti siten, että kellarikerroksen pysäköintihalli muutetaan liiketiloiksi. Ne liittyvät suoraan Kampin keskukseen.

Uuden Kampin keskuksen valmistumisen myötä Helsingin Energia ja SRV Viitoset kehittävät Sähkötaloa Alvar Aallon alkuperäisen ajatusten mukaisesti siten, että kellarikerroksen pysäköintihalli muutetaan liiketiloiksi. Ne liittyvät suoraan Kampin keskukseen.

Sähkötaloon valmistuu noin 4 300 neliömetriä liiketilaa ensi syksyyn mennessä. Suurimmat muutokset julkisivussa ovat uuden sisäänkäynnin avaaminen Runeberginkadulta Sähkötalon ja Sähköaseman väliseen syvennykseen ja ensimmäisen kerroksen ikkunoiden suurentaminen näyteikkunoiksi.

Nykyinen Sähkötalo koostuu kahdesta osasta: kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelemasta Kampin sähköasemasta vuodelta 1939 ja arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemasta uudisrakennuksesta vuodelta 1973. Nykyisen Helsingin Energian pääkonttorina rakennus on toiminut jo yli 30 vuotta

Saneerauskohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Mikko Suvisto Arkkitehtitoimisto HKP Oy:stä kertoo, että suojelu on rakennushistoriallisesti merkittävässä kohteessa tärkeä suunnittelua ohjaava tekijä. Vaativuuteen tuo oman lisänsä se, että talo on koko ajan toiminnassa.

”Esimerkiksi talotekniikan on toimittava koko ajan, vaikka taloon rakennetaan uusia konehuoneita, hissikuiluja ja uusia reittejä ilmastoinnille”, Suvisto sanoo.

Työmaapäällikkö Juha Moisander aloittaa kohde-esittelyn Sähköaseman puolelta, johon kohdistuvat suurimmat muutokset. Rakennuksen kerroskorkeutta on nostettu noin metrin verran ja kerrosmäärä on vähentynyt aiemmasta. Uusille holveille on kantoa saatu pilareista ja pilastereista, joiden ympärysmittaa on vahvennettu.

Etelän puoleiselle seinällä rakennetaan lisäksi valoaukko ja ylimmän kerroksen tasanne puretaan pois. Huonekorkeus nousee kolmannessa kerroksessa seitsemään metriin.

Osa Sähköasemalle rakennettavista konehuoneista palvelee myös Sähkötalon tarpeita. Sähköasemalle tulee kaikkiaan kymmenen konehuonetta, joista viisi sijoittuu kellariin. Kaikki uusi ilmanvaihtokapasiteetti palvelee ainoastaan uusia tiloja.

Uusi monttu, uudet väylät

Sähkötalon saneerausurakkaan sisältyy uusien kulkuväylien rakentaminen Kampin metroaseman ja Sähkötalon väliin.

Sähkötalon alakerrassa sijaitsi aiemmin toimisto- ja näyttelytilaa, mutta nyt tilaa avarretaan ja uusia kulkuväyliä rakennetaan myös Sähköaseman ja -talon väliin.

Sähkötalon ylimmät kerrokset jäävät toistaiseksi urakan ulkopuolelle, mutta nekin hyötyvät uudistuksista parantuvien olosuhteiden ja viihtyisyyden kasvun kautta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Historiallinen Sähkötalo muuttuu osin liiketiloiksi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi