Kokeile kuukausi maksutta

YIT mukaan metsäteollisuuden kiinteistötekniikkaan

YIT Kiinteistötekniikka on tehnyt ensimmäisen sopimuksen kiinteistöteknisten palvelujen tuottamisesta metsäteollisuuden kanssa.

YIT Kiinteistötekniikka on tehnyt ensimmäisen sopimuksen kiinteistöteknisten palvelujen tuottamisesta metsäteollisuuden kanssa.

Metsä-Botnian viiden Suomen tehtaan kokonaisvastuun kattava puitesopimus tehtiin tammikuussa, kaupallinen johtaja Antero Lehtinen kertoo. YIT on tuotteistanut kiinteistöteknisten palvelujen toimintamallin, mutta esimerkiksi prosessin edellyttämiin huoltoihin se ei puutu.

Toimintamalliin kuuluvat tehdaskiinteistön hoito, ylläpito, korjaukset, turvatekniikka ja optiona energiapalvelut. Prosessipuolen palveluita konsernissa hoitaa YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut.

YIT Kiinteistötekniikka Oy:n toimintamallin tarjoamien palvelujen matriisi on vaikuttava näky. Siinä on yli 40 ”laatikkoa” kiinteistöjohtamisesta turvatekniikkaan ja kokonaisvaltaisiin valvomopalveluihin. Lehtinen kertoo, että YIT-konsernin kokonaisuus kattaa nyt laajasti kiinteistön ja sen tekniikan koko elinkaaren hankesuunnittelusta alkaen.

Työvoimavaltainen ala

Lehtinen sanoo, että useimpien kilpailijoiden lähestymistapa on ihan erilainen kuin YIT:llä Ne tulevat kiinteistöön ”palveluikkunasta”, kun YIT tulee tekniikan kautta.

”Vartiointi ja siivous ovat tärkeää työtä, mutta me hallitsemme olosuhteet tekniikkaa hyödyntämällä”, hän tiivistää perinteisten kiinteistönhoitoyritysten ja YIT:n eron.

”Meillä ei ole siivoajia eikä vartijoita. Me teemme aina sopimuksen näistä palveluista ulkopuolisen yrityksen, välillä jopa kilpailijamme kanssa”, hän jatkaa.

Lehtinen laskee, että kiinteistötekniikan puolella on liikevaihtoon verrattuna yli kaksinkertainen määrä työntekijöitä kuin YIT:n Rakentamispalveluissa.  Tämä kertoo kiinteistöteknisten palvelujen työvoimavaltaisuudesta.

Yhteistyö alkaa Äänekoskella

Metsä-Botnian kanssa tehty puitesopimus kattaa konsernin kaikkien viiden kotimaisen tehtaan rakennus- ja taloteknisen kunnossapidon. Prosessipuolen kunnossapitoon Metsä-Botnia ja YIT Service ovat perustaneet yhteisyrityksen, Botnia Mill Servicen jo aiemmin.

Kiinteistöpuolen yhteistyö käynnistyy Metsä-Botnian Äänekosken tehtaalta. Tehtaan johtaja Pertti Hietaniemi on hyvin varovainen puhuessaan YIT:n kanssa tehdystä puitesopimuksesta. Syynä voi olla sekin, että Paperiliiton hallitsemassa metsäteollisuudessa ulkoistukset ovat aina herkkiä kysymyksiä.  Hän kertoo, että meneillään ovat neuvottelut henkilöstön asemasta palvelujen ulkoistamisen yhteydessä.

Vaikka Metsä-Botnia on YIT Kiinteistötekniikalle uusi aluevaltaus metsäteollisuuden kiinteistöteknisten palvelujen tuottamisesta, Lehtisellä on pitkä lista referenssejä muilta toimialoilta. Yksi merkittävimmistä on Borealis Polymersin Porvoon tehdas.

Lisäksi hän mainitsee energiansäästöhankkeet ESCO-konseptilla (Energy Service Company) Metson, Strömforsin, Pilkingtonin ja Nokia Renkaiden kanssa. Näissä hankkeissa ulkopuolinen palvelujen tuottaja tekee energiansäästöinvestointeja, jotka maksetaan alentuneilla energiakustannuksilla.

Ulkoistaminen kasvattaa kiinteistönhoitomarkkinoita

o Kiinteistönhoidon ja -huollon sekä ulkotilojen hoidon kustannukset ovat vuositasolla 5,5 miljardia euroa. Tästä palvelutyön osuus on 2,2 miljardia ja lämpö-, sähkö- ja vesihuollon käyttökustannukset 3,3 miljardia.  Kiinteistöjen siivouspalvelujen arvo on 1,7 miljardia euroa, josta puolet on kaupallista toimintaa.

Kiinteistönhuoltomarkkinat ovat kasvaneet 5–7 prosenttia vuodessa. Kasvua on tuonut se, että osa kunnista on ulkoistanut siivouksen ja talonmiestyön ja myös yksityiset kiinteistönomistajat ovat ulkoistaneet palvelujen hoitoa.

Kiinteistönhoitoalan yritysten kokoa kasvattaa se, että teollisuusyritykset, kuten Kone Oyj, ovat ilmoittaneet haluavansa vähentää sopimuskumppaneiden määrää. Tämä korostaa kokonaisuuksien hallinnan merkitystä. Osittain tähän perustuu YIT Kiinteistötekniikan tavoite kasvaa peräti 20 prosenttia vuodessa.

Suuret rakennus- ja talotekniikkaliikkeet, kuten YIT, Lemminkäinen, Hartela, Lujatalo, ja Are ovat lähteneet tekniikkalähtöisesti kiinteistöpalvelumarkkinoille. Palvelu-sanan sisältö on ollut näille urakoimaan tottuneille yrityksille suurin haaste. Lujatalo kypsyi vuoden kokeilun jälkeen ja myi joulukuussa puolet tappiollisesta Lujapalveluista Sponsorille.

YIT tarkisti strategiaansa 2005 luopumalla talonmiestöistä ja kiinteistöjen ulkoalueiden kunnossapidosta ja lumitöistä. ISS sen sijaan on pyrkinyt yritysostojen kautta koko palvelukentän hallintaan projektinjohtamisesta ruokahuoltoon ja siivoukseen saakka. Strategia ei ole täysin onnistunut, mistä kertoo toiminnan tappiollisuus ja viime vuonna aloitetut saneeraukset. Vaikka ISS Palvelut on ilmoittanut, että se toistaiseksi pidättäytyy uudista yritysostoista, tavoittelee se seitsemän prosentin kasvua. ISS hakee kasvua julkisen puolen ja metsäteollisuuden ulkoistamisista. ISS on tehnyt metsäteollisuudessa pääasiassa siivousta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT mukaan metsäteollisuuden kiinteistötekniikkaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat