Rakennuksillakaan ei haluta työskennellä enää pölyssä

Kuopiossa on ryhdytty selvittämään, kuinka rakennusalan yritykset voisivat vähentää työntekijöidensä altistumista pölylle.

Kuopiossa on ryhdytty selvittämään, kuinka rakennusalan yritykset voisivat vähentää työntekijöidensä altistumista pölylle.

Rakennustyömailla ilmassa leijuu muun muassa betoni-, tiili-, puu- ja eristevillapölyä. Tutkimuksessa haetaan keinoja, joilla altistumista voitaisiin vähentää eri työvaiheissa. Samalla selvitetään eri pölyseosten haitallisuutta.

Työsuojelurahaston rahoittaman kaksivuotisen hankkeen takana ovat Kuopion yliopiston ympäristötieteen laitos ja Teknillinen korkeakoulu. Mukaan on lähtenyt myös Kuopiossa toimivia rakennusyrityksiä, jotka pyrkivät turvalliseen ja terveelliseen rakentamiseen.

Tutkimus tehdään Lujatalon, Savoconin ja Skanskan työmaakohteissa. Kaksi kohteista rakennetaan normaalin hyvän rakennustavan mukaisesti ja kahdessa kiinnitetään tavallista enemmän huomiota pölynhallintaan ja testataan erilaisia pölyntorjuntatekniikoita.

– Siisteys ja puhtaus heijastuvat työilmapiiriin, aikataulussa pysymiseen ja asukastyytyväisyyteen, kertoo Skanskan aluepäällikkö Janne Mönkkönen.

Pölyisyydelle laaditaan tavoitearvot

Työntekijöiden pölyaltistumista, työmaiden puhtautta ja pölyntorjunnan tehokkuutta selvitetään pölykertymä-, hiukkas- ja kuitumittauksilla. Tavoitteena on luoda pölyisyydelle tavoitearvot, joiden avulla puhtaudenhallinnan vaatimukset voidaan kirjata tulevaisuudessa työmaa-asiakirjoihin.

– Hanke sopii erinomaisesti laatuajattelumme tueksi, kertoo tuotantopäällikkö Pentti Holopainen Savoconilta.

Kuopion yliopiston ympäristötieteen laitoksen sisäilman ja työhygienian tutkimusryhmän tehtäviin kuuluu tutkimusmenetelmien kehitystyö ja työympäristön terveysriskien arviointi. Työsuojelurahasto on keskeinen tämän alueen tutkimushankkeiden rahoittaja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuksillakaan ei haluta työskennellä enää pölyssä”

Vastaa