Kokeile kuukausi maksutta

RIL-palkinto Mera-hankkeelle

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on valinnut kuluvan vuoden RIL-palkinnon saajaksi Mera – energiatehokkaan kerrostalojärjestelmän. Mera-hankkeen johdosta palkitut organisaatiot ovat Rakennusliike Reponen Oy, VTT, Meptek Oy, Skaala Oy, Laatuseinä Oy ja Mikkelin AMK.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on valinnut kuluvan vuoden RIL-palkinnon saajaksi Mera - energiatehokkaan kerrostalojärjestelmän. Mera-hankkeen johdosta palkitut organisaatiot ovat Rakennusliike Reponen Oy, VTT, Meptek Oy, Skaala Oy, Laatuseinä Oy ja Mikkelin AMK.

Halonen julkisti palkinnon saajan tänään Finlandia-talolla. Kilpailun toisen sijan jakoivat Maanalainen jäteasema ja Maaseudun vesi- ja ympäristöohjelma, Amharan lääni, Etiopia.

Halonen perusteli voittajan valintaa muun muassa sillä, että tarpeet menetelmän käyttämiselle ovat suuret. Lisäksi hän sanoi voittajan noudattavan kestävän kehityksen periaatteita.

”Se on erinomainen esimerkki siitä, miten rakennustekniikkaa kehittämällä voidaan saavuttaa taloudellisia säästöjä ja samalla vähentää huomattavasti energiankulutusta ja osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Yleistyessään tällä menetelmällä voi olla paitsi ekologinen, myös merkittävä kansantaloudellinen vaikutus”, totesi Halonen.

Rakennusliike Reposen Merareponen-kerrostalojärjestelmä palkittiin myös Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön tunnustuspalkinnolla toissa viikolla. Tuolloin palkinnon myöntämisen perustelut olivat hyvin samankaltaiset kuin nyt.

Mera-järjestelmän pilottikohde rakennettiin kerrostaloasuntoon Espoon Leppävaaraan 2005. Asunnossa ei ole lämmityspattereita, vaan se lämpenee suurimman osan talvea asukkaista ja laitteista peräisin olevalla lämmöllä. Loppu lämmitystarve katetaan ilmanvaihtolämmityksellä. VTT:n tutkimusten mukaan talon lämmityskustannuksissa saadaan 70 prosentin säästöt. Rakennusliike Reposen mukaan matalaenergiakerrostalojen kustannusnousu verrattuna tavanomaiseen rakentamiseen on vain 1,7 prosenttia.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n järjestämässä kilpailussa palkittavan työn tai rakennushankkeen tulee kilpailusääntöjen mukaan olla parhaiten edistänyt myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme kilpailuaikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RIL-palkinto Mera-hankkeelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat