Kokeile kuukausi maksutta

Välimiesoikeus määräsi SRV:n maksamaan vahingonkorvauksia

Tukholman välimiesoikeus on velvoittanut SRV:n maksamaan tanskalaiselle Nordrus Hotel Holdings A/S:lle vahingonkorvauksina 13,2 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kuluvan vuoden korkojen kera sekä tanskalaisyhtiön oikeudenkäyntikulut. Päätös liittyy hotellikiinteistön rakentamiseen Nordrusille Jekaterinburgissa, Venäjällä. Nordrus ei ottanut hotellia vastaan sen valmistuttua viime vuoden syksyllä eikä maksanut kauppahintaa. Päätöksen perusteella SRV kirjaa tulokseensa kuluna noin 11,1 miljoonaa euroa.

Tukholman välimiesoikeus on velvoittanut SRV:n maksamaan tanskalaiselle Nordrus Hotel Holdings A/S:lle vahingonkorvauksina 13,2 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kuluvan vuoden korkojen kera sekä tanskalaisyhtiön oikeudenkäyntikulut. Päätös liittyy hotellikiinteistön rakentamiseen Nordrusille Jekaterinburgissa, Venäjällä. Nordrus ei ottanut hotellia vastaan sen valmistuttua viime vuoden syksyllä eikä maksanut kauppahintaa. Päätöksen perusteella SRV kirjaa tulokseensa kuluna noin 11,1 miljoonaa euroa.

image

SRV:n varatoimitusjohtaja Hannu Linnoinen pitää välimiesoikeuden päätöstä todella yllättävänä.

”Tämä ratkaisu oli hyvin odottamaton ja aivan toinen kuin meidän asiantuntijamme sanoivat kauppasopimuksen tulkinnasta ja siitä, miten vahingonkorvaus voidaan määrätä”, Linnoinen toteaa.

SRV katsoi, että yhtiöiden välinen kauppasopimus ei enää ollut voimassa, koska kaupan ehtoja ei ollut täytetty kauppasopimuksen aikataulun mukaisesti. Nordrus taas katsoi, että kauppasopimus oli edelleen voimassa ja SRV oli irtisanonut sopimuksen sen ehtojen vastaisesti.

Linnoisen mukaan valtaosa vahingonkorvauksesta perustuu tuomioistuimen arvioon kiinteistön arvonnoususta. Hän sanoo tuomioistuimen tulkinneen tapausta siten, että Nordrusille aiheutui vahinko, koska se ei saanut ostaa kiinteistöä kauppasopimuksen mukaisella hinnalla, ja siksi yhtiötä hyvitettiin sen menettämällä kiinteistön arvonnousulla.

SRV:n varatoimitusjohtaja painottaa kuitenkin sitä, että päätös ei muuta mitenkään yhtiön asennetta Venäjän markkinoihin, koska kyse ei ollut Venäjä-spesifistä asiasta, vaan kahden pohjoismaisen toimijan välisestä ottelusta.

Välimiesoikeuden päätöksen myötä vahvistui SRV:n omistus hotellikiinteistöön. Hotellin toimintaa pyörittää Rezidor. SRV:n näkemyksen mukaan hotellikiinteistön arvonnousu ja mahdollisesta tulevasta myynnistä saatava tuotto kattavat huomattavan osan välimiesoikeuden määräämän vahingonkorvauksen määrästä.

Linnoisen mukaan yhtiöllä ei missään tapauksessa ole aikeita jäädä pitkäaikaiseksi omistajaksi kiinteistöön, mutta hän ei kuitenkaan halunnut lähteä arvioimaan sitä, kuinka suuren osan vahingonkorvauksen määrästä myynnistä saatava tuotto kattaisi.

Tukholman välityslautakunnan välimiesmenettelyn vastaajina olivat SRV Yhtiöt Oyj:n tytäryhtiöt SRV Russia Oy ja SRV International Oy.

SRV kertoo kuluvan vuoden liikevoittonsa jäävän selvästi viime vuoden liikevoittoa alhaisemmaksi välimiesoikeuden päätöksen takia. Viime vuonna SRV teki liikevoittoa 24,6 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi kuluvan vuoden liikevaihtonsa olevan noin 550 miljoonaa euroa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Välimiesoikeus määräsi SRV:n maksamaan vahingonkorvauksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat