Kokeile kuukausi maksutta

Musiikkitalon osakassopimus päättyi – rakentaminen jatkuu

Helsingin Musiikkitalon omistaja-osapuolet valtio, Helsingin kaupunki ja Yleisradio ovat päättäneet tänään pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, ettei vuodenvaihteessa virallisesti rauennutta Musiikkitalon alkuperäistä osakassopimusta enää jatketa. Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan osapuolten pitää nyt neuvotella uusi suunnitelma hankkeen eteenpäin viemiseksi. Sekä Jungner että valtion Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Aulis Kohvakka vahvistavat rakennustöiden kuitenkin jatkuvan työmaalla.

Helsingin Musiikkitalon omistaja-osapuolet valtio, Helsingin kaupunki ja Yleisradio ovat päättäneet tänään pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, ettei vuodenvaihteessa virallisesti rauennutta Musiikkitalon alkuperäistä osakassopimusta enää jatketa. Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan osapuolten pitää nyt neuvotella uusi suunnitelma hankkeen eteenpäin viemiseksi. Sekä Jungner että valtion Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Aulis Kohvakka vahvistavat rakennustöiden kuitenkin jatkuvan työmaalla.

image

”Näiden jo sovittujen ja käynnissä olevien töiden arvioidaan kestävän kesään asti”, Jungner toteaa.

Hän sanoo, että päätöksiä hankkeen jatkon suhteen pitäisi saada aikaan mahdollisimman nopeasti, jotta rakennustyöt etenisivät aikataulussa. ”Eihän jatkourakoita päivässä polkaista”, Jungner jatkaa. Kohvakka kertookin yhtiökokouksessa vallinneen yksimielisyys pikaisesti vaadittavista jatkopäätöksistä. Hän toivoo, että kuviot selviäisivät jo lähiviikkojen aikana.

Päättynyt osakassopimus sisälsi periaatteet muun muassa hankkeen toteutusmuodosta kokonaisurakkana ja muita käytännön toimintaperiaatteita. Kohvakan mukaan osakassopimusta ei haluttu jatkaa, koska markkinatilanne osoitti, ettei osakassopimuksen mukaisiin kiinteisiin hintoihin päästäisi eikä niitä ollut oikein saatavillakaan.

”Projektinjohtomalli on varmaan lähinnä sitä totuutta, johon nyt pyritään”, Kohvakka toteaa.

Jungner puolestaan painottaa kustannusten karkaamista osakassopimuksen raukeamisen taustalla.

”Alkuperäiseen suunnitelmaan sisältyi kymmenien miljoonien eurojen budjetinylitysriski ja sen takia alkuperäisen suunnitelman annettiin raueta”, Jungner sanoo.

Vuonna 2003 tehdyn investointipäätöksen aikaan Musiikkitalon kustannustasoksi laskettiin 94 miljoonaa euroa, joka tämän päivän indeksillä tarkistettuna on 108 miljoonaa euroa. Ainoa Musiikkitalon pääurakasta syksyllä saatu tarjous oli SRV Viitoset Oy:n jättämä 124 miljoonaa euroa. Tarjouksen tavoitehinnan mukaan Musiikkitalon kustannustasoksi olisi tullut 178 miljoonaa euroa. Musiikkitalon hallitus hylkäsi SRV:n tarjouksen.

Alkuperäisen osakassopimuksen päättymisestä huolimatta Yleisradio, Helsingin kaupunki ja valtio säilyvät edelleen osakkaina kiinteistöyhtiössä. Jungner vahvistaa myös Ylen olevan edelleen kiinteistöyhtiön osakas. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, haluaako Yle jatkaa hankkeessa lähinnä vuokralaisen ominaisuudessa vai omistajan roolissa.

”Kaikki yksityiskohdat ovat auki, mutta Yle toivoo, että Musiikkitalo syntyy ja samalla lailla Yle toivoo, että RSO pääsee sinne toimimaan. Miten tämä on mahdollista, niin se on nyt sitten keskustelussa”, Ylen toimitusjohtaja sanoo.

Kohvakka kertoo, että hankkeeseen haettiin jo viime vuoden loppupuolella kiinnostuneita rahoittajia, jotka voisivat tarvittaessa ostaa Ylen osakkeet. Hänen mukaansa kiinnostuneita sijoittajia on ilmaantunut arviolta 3-5. Jungner vahvistaa, että Ylen omistamista osakkeista on tehty tarjouksia.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Musiikkitalon osakassopimus päättyi – rakentaminen jatkuu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat