Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan yrityksistä 40 prosenttia noudatti tilaajavastuulakia 2007

Noin 60 prosentissa Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajien viime vuonna tekemissä 135 rakennusalan tilaajavastuutarkastuksessa todettiin, että tilaaja ei ollut noudattanut tilaajavastuulakia. Yleisimmät laiminlyönnit olivat alihankkijan kaupparekisteriotteen ja työehtosopimusselvityksen puuttuminen. Tänä vuonna rakennusalan tilaajavastuulakia valvotaan tekemällä noin 370 tarkastusta.

Noin 60 prosentissa Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajien viime vuonna tekemissä 135 rakennusalan tilaajavastuutarkastuksessa todettiin, että tilaaja ei ollut noudattanut tilaajavastuulakia. Yleisimmät laiminlyönnit olivat alihankkijan kaupparekisteriotteen ja työehtosopimusselvityksen puuttuminen. Tänä vuonna rakennusalan tilaajavastuulakia valvotaan tekemällä noin 370 tarkastusta.

Viime vuonna tehdyissä 135 tarkastuksessa käytiin läpi yhteensä 558 alihankintaa tai vuokratyön käyttöä koskevaa sopimusta. Tilaajan selvitysvelvollisuus koski näistä 271 sopimusta. Kaupparekisteriote puuttui noin 39 prosentissa ja työehtosopimustieto noin 46 prosentissa tarkastetuista sopimuksista. Eläkevakuutusmaksutodistus oli jätetty selvittämättä sopimuskumppanilta noin 20 prosentissa, verotodistus noin 16 prosentissa ja verottajan rekistereihin kuuluminen noin 6 prosentissa tarkastetuista sopimuksista.

Laiminlyöntimaksuprosessi aloitettiin 18 tapauksessa tarkastuksissa ilmenneiden puutteiden takia. Tähän mennessä niistä kolmessa on tehty päätös laiminlyöntimaksusta ja 15 laiminlyöntimaksua on yhä käsittelyssä.

Tarkastusten alkaessa syksyllä 2007 ne tehtiin työmaakohtaisesti, joten suuri osa  kohdistui urakoitsijoihin. Näin saatiin tietoa eri urakoitsijoiden toimintatavoista ja tilaajavastuuasioiden käsittelytavoista. Tarkastuksissa todettiin huomattavia eroja selvitysmenettelyissä. Osa isoista urakoitsijoista oli järjestänyt tilaajavastuuasioiden selvittämisen keskitetysti ja menettelytavat selkeästi ohjeistaen. Toisaalta paljon alihankintaa käyttävät yritykset saattoivat suorittaa tilaajavastuuselvitykset työmaakohtaisesti.

Tänä vuonna tarkastuksia tehdään aliurakkaketjuihin, joten yrityskohtaiset tarkastukset tulevat lisääntymään. Lisäksi Uudenmaan työsuojelupiirin alueella aloitetaan harmaan talouden torjuntahanke, jossa tehdään yllätystarkastuksia työmaakohteisiin. Menettelyä on tarkoitus kehittää ja laajentaa koko maahan.  
 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan yrityksistä 40 prosenttia noudatti tilaajavastuulakia 2007”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat