Helsinki ja Tallinna ryhtyvät selvittämään meritunnelin tarvetta

Helsingin ja Tallinnan hanke kaupunkien välisestä rautatietunnelista etenee suunnitteluvaiheeseen. Edellytyksiä Suomenlahden alittavan tunnelin rakentamiseksi selvitetään huhtikuun alussa kaupunkien omissa työryhmissä.

Helsingin ja Tallinnan hanke kaupunkien välisestä rautatietunnelista etenee suunnitteluvaiheeseen. Edellytyksiä Suomenlahden alittavan tunnelin rakentamiseksi selvitetään huhtikuun alussa kaupunkien omissa työryhmissä.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar allekirjoittivat perjantaina asiaa koskevan muistion Tallinnassa. Siinä sovitaan, että nyt kartoitetaan tunnelin tarvetta ja mahdollisuuksia sen toteuttamiseksi.

Baltian kaupunkien kokoukseen osallistuneet Pajunen ja Savisaar sopivat vievänsä selvitystyötä eteenpäin hakemalla EU:n rahoitusta. Kaupungit käyttävät tässä vaiheessa suunnittelutyöhön 100 000 euroa kumpikin. Toukokuussa on tarkoitus hakea unionilta lisärahaa noin 500 000-800 000 euroa.

Pajusen mukaan nyt kartoitetaan tunnelin yhteiskuntataloudellisia ja liikenteellisiä peruslähtökohtia, mutta ei liiketaloudellisesta näkökulmasta. Pohdittavana ovat yhä myös muiden liikenneyhteyksien kehittäminen.

– Helsingin näkökulmasta iso asia on Rail Baltica eli junayhteys Pietarista Berliiniin.

Pajunen korostaa, että tunneliyhteyden toteuttamisesta ei voi sanoa mitään ennen kuin asiaa on selvitetty. Selvitys voisi olla valmiina vuoden 2009 loppuun mennessä. Helsingissä hanketta vetää apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Pajunen ja Savisaari keskustelivat asiasta myös viime kesäkuussa.

Tunneli toisi töitä

Ajatus Suomenlahden alittavasta tunnelista sai vauhtia vuosi sitten, jolloin asiaa ajava yhdistys julkisti oman suunnitelmansa.

Helsinki-Tallinna-rautatietunneliyhdistyksen mukaan tunneli toisi Suomelle suoran manneryhteyden Baltian kautta Keski-Eurooppaan, lisäisi matkailua ja parantaisi Suomen kilpailukykyä. Se tekisi myös Helsingistä ja Tallinnasta todellisen kaksoiskaupungin.

Tunnelin rakennustyön on arvioitu kestävän kymmenkunta vuotta.

Yhdistyksen mukaan se toisi Suomeen noin 14 000 välitöntä henkilötyövuotta, jos suomalaiset toteuttaisivat noin 80 prosenttia hankkeesta. Jos yhden rakennusalan työpaikan lasketaan tuovan kolme muuta työpaikkaa, henkilötyövuosia syntyisi 55 000.

Suunnitelmassa arvioidaan rautatietunnelin suunnittelun ja rakentamisen maksavan noin kahdeksan miljardia markkaa. Tunnelin pituuden arvioidaan olevan 50-66 kilometriä linjauksesta riippuen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki ja Tallinna ryhtyvät selvittämään meritunnelin tarvetta”

Vastaa