Kokeile kuukausi maksutta

Musiikkitalon hallitus hyväksyi SRV:n 90,5 miljoonan euron tarjouksen

Helsingin Musiikkitalon hallitus on käsitellyt tänään SRV:n uutta 90,5 miljoonan euron tarjousta Musiikkitalon pääurakasta. Uuden tarjouksen myötä rakentamisen kokonaiskustannusarvioksi muodostuu 140 miljoonaa euroa. Musiikkitalon hallitus pitää rakennushanketta nyt saadulla kokonaiskustannusarviolla toteuttamiskelpoisena ja suosittaa omistajaosapuolia eli Helsingin kaupunkia, Yleisradiota ja valtiota tekemään päätökset omalta osaltaan rakennustöiden aloittamisesta.

Helsingin Musiikkitalon hallitus on käsitellyt tänään SRV:n uutta 90,5 miljoonan euron tarjousta Musiikkitalon pääurakasta. Uuden tarjouksen myötä rakentamisen kokonaiskustannusarvioksi muodostuu 140 miljoonaa euroa. Musiikkitalon hallitus pitää rakennushanketta nyt saadulla kokonaiskustannusarviolla toteuttamiskelpoisena ja suosittaa omistajaosapuolia eli Helsingin kaupunkia, Yleisradiota ja valtiota tekemään päätökset omalta osaltaan rakennustöiden aloittamisesta.

image

Uusi kokonaiskustannusarvio ylittää edelleen selvästi alkuperäisen kustannusarvion, joka oli vuonna 2003 investointipäätöksen aikaan 94 miljoonaa euroa, mikä tekee tämän päivän indeksillä tarkistettuna 108 miljoonaa euroa. Kustannusten nousua selitetään pääosin suhdannemuutoksella ja markkinatilanteella sekä ennakoitua hankalammilla esirakennustöillä.

Tavoitteena on, että rakentamispäätös tehtäisiin ja urakkasopimukset allekirjoitettaisiin toukokuun loppuun mennessä. Tällöin rakentamistyöt voitaisiin aloittaa syksyllä, kun pohjarakennustyöt tontilla ovat valmistuneet. Tarjouksessa annetun aikataulun mukaan Musiikkitalo valmistuu huhtikuun lopussa 2011.

SRV:n uusi tarjous on halventunut huomattavasti viime syksystä. Yhtiö jätti tuolloin pääurakasta 124 miljoonan euron tarjouksen, jonka Musiikkitalon hallitus hylkäsi. SRV oli silloisessa tarjouskilpailussa ainoa tarjouksen jättänyt yhtiö. Musiikkitalon pääurakasta järjestettiin ensimmäinen tarjouskilpailu jo viime keväänä, mutta silloin kilpailuun tulleet tarjoukset hylättiin liian kalliina. Syksyn tarjouskilpailussa urakkamuoto muutettiin projektinjohtourakaksi.

Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalo ja SRV ovat neuvotelleet alkuvuoden aikana rakennusurakan valmistelusta ja uuden kustannusarvion laatimisesta. 

”Nyt saatu selvästi aiempaa alhaisempi tarjous on syntynyt tiiviin yhteistyön tuloksena. Käytännössä työ on sisältänyt muun muassa kustannusarvioiden vertailua, suunnitelmien läpikäymistä, määrälaskennan tarkistuksia ja ennakkohintojen pyytämistä aliurakoitsijoilta ja toimittajilta”, kertoo rakennuttamistoimikunnan puheenjohtaja Tuomo Hahl Senaatti-kiinteistöistä.

SRV:n mukaan yhteistyössä kehitetyt suunnitelmat ovat johtaneet huomattaviin säästöihin rakennuskustannuksissa. Pääosa säästöistä on saavutettu teknisillä ratkaisuilla, jotka eivät SRV:n mukaan laske laatutasoa. Uudet ratkaisut mahdollistavat tehokkaamman toteutuksen. Myös aliurakoitsijat ovat esittäneet taloudellisempia vaihtoehtoja ja heiltä on saatu niistä sitovat tarjoukset.

Hanke on jaettu 60 hankintapakettiin, joista yli puoleen on tehty kustannuksia säästäviä muutoksia. Yksi suurimmista yksittäisistä kustannussäästöistä tulee lasiulkoverhouksen uudesta tuentaratkaisusta. Myös runkorakennetta on kehitetty huomattavasti taloudellisemmaksi. Metalliovia, sisäverhouksia sekä teräsportaita ja kaiteita on kehitetty annetun laatuluokituksen mukaisesti ja kilpailutettu uudelleen. Tarjouksessa on huomioitu myös alkuperäisessä urakkaohjelmassa olleita eri osapuolten organisaatioiden päällekkäisyyksiä esimerkiksi sivu-urakoiden valvonnassa.

SRV:n mukaan myös rakentamisen kiristynyt markkinatilanne on omalta osaltaan laskenut alihankintojen kustannuspainetta. Toimitusjohtaja Eero Heliövaaran mukaan SRV:llä ei ole intressiä nostaa kustannuksia suuremman palkkion toivossa, koska yhtiön projektinjohtopalkkio on kiinteä.

Mikäli Musiikkitalon omistajaosapuolet hyväksyvät rakennustöiden aloittamisen ja SRV:n tarjouksen, rakentamiskustannukset jakautuvat kunkin osapuolen omistusosuuden mukaan, eli valtion osuudeksi muodostuu noin 48 prosenttia, Yleisradion noin 26 prosenttia ja Helsingin kaupungin noin 26 prosenttia.

Helsingin Töölönlahdelle, Finlandia-puistoon rakennettavaan Musiikkitaloon rakennetaan noin 1700-paikkainen konserttisali, viisi pienempää salia (140-400 paikkaa salia kohti), ravintola ja klubitilat sekä Sibelius-Akatemian musiikkikirjasto. Lisäksi rakennukseen tulee opetus-, harjoitus- ja toimistotiloja. Musiikkitalon kokonaispinta-ala on 36 000 neliömetriä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Musiikkitalon hallitus hyväksyi SRV:n 90,5 miljoonan euron tarjouksen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat