Kokeile kuukausi maksutta

Joka toisesta rakennuksesta löytyy kosteusvaurioita

Peräti joka toisessa rakennuksessa on huomattavia kosteusvaurioita, kirjoittaa Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen. Työterveyslaitoksen professorin Kari Reijulan mukaan 20-50 prosentissa kaikista rakennuksista on niin merkittäviä kosteusvaurioita, että ne edellyttäisivät välitöntä korjausta. Samankaltainen arvio löytyy myös ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoiden taustamuistiosta.

Peräti joka toisessa rakennuksessa on huomattavia kosteusvaurioita, kirjoittaa Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen. Työterveyslaitoksen professorin Kari Reijulan mukaan 20-50 prosentissa kaikista rakennuksista on niin merkittäviä kosteusvaurioita, että ne edellyttäisivät välitöntä korjausta. Samankaltainen arvio löytyy myös ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoiden taustamuistiosta.

Suomessa arvioidaan olevan noin 20000-30000 kosteusvaurioiden vuoksi astmaan sairastunutta. Homeen aiheuttamia ammattitauteja löytyy vuosittain noin sata, ja niiden vuosittaiset kustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa.

-Pelkästään kuntien sosiaali- ja terveydenhuollossa ja opetustoimessa homeen aiheuttamat sairauspoissaolot aiheuttavat vuodessa noin 30 miljoonan euron kulut, Reijula huomauttaa.

Homeongelmaa voidaan selittää osin ilmastolla ja osin 1960-70-lukujen rakentamistavalla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Joka toisesta rakennuksesta löytyy kosteusvaurioita”

  1. Ai 60-70-lukujen rakentamistavalla.. Olen homeille tosi herkistynyt ja kas kummaa, kyllä ne on ihan uudet talot joissa pahimmat oireet tulee. 90-luvun rakennuksista tosi harvasa pystyn olemaan ja 2000-luvulla rakennetuissakin saan homeoireita. Johan sen näkee kun katsoo miten nykyään sateessa rakennetaan ilman kunnon suojauksia. Että turha korjata vanhaa kun samaan aikaan rakennetaan vielä pahempaa tilalle. Mitä tuhlausta.

  2. Pientä ajatusskenaariota:

    Joka toinen rakennus pitäisi Suomessa ottaa välittömästi pois käytöstä: ihmiskokeita suojaamattomilla sädesieni/homeremonteilla on tehty tarpeeksi julkisissa rakennuksissa ympäri Suomen. Nämä vialliset rakennukset tuntuvat olevan työsuojelupiirien, terveysvalvonnan ja ministeriöidenkin tiedossa. Syy miksi ne ovat yhä käytössä on VIRKAVIRHEIDEN KETJU; ei ole asetettu käyttökieltoon! Jäljelle jää tarve remontiin, koska talohan ei ole kunnossa.

    Viesti kentältä hallitukselle ei välity; rahoitusvastuu rakennuksista on jätetty kunnille kaavoitus- ja rakennustapavirheineen. Kuntajohtajat eroavat kun asioita ei kuntarahoituksella saa kuntoon. Suomen hallitus ei näe mitään tarvetta lisälainalle, vaikka suomalaiset lapset sairastuvat astmaan jo päiväkoti-iässä. Kuka maksaa eläkkeet, kun on eläkeläisiä jo nyt suoraan peruskoulusta tulossa?

    Homesairaiden on kanneltava jokaisesta viallisesta rakennuksesta aluehallintovirastoon ja hallituksen toimettomuudesta oikeuskansalerille. On myös ammattitautilistan päivittämisen aika home- ja kosteusvaurioista; astma ei ole ainut homesairaus. Herkimmät olkaapa ihmisyyden asialla lasten -ja nuorten puolesta. Hallituksenkin on kannettava vastuunsa!

    1. Tämä asenne, että joka ikinen homeitiö ja mikrobi mitä vain rakennuksesta löytyy, on poistettava välittömästi, tulee äärettömän kalliiksi. Noita itiöitä tulee koko ajan lisää, jos ei rakenteista, niin alapohjasta ja jopa ulkoilmasta. Paljon järkevämpi lähestymiskulma vakavaan asiaan on pohtia, miten haitallisten mikrobien pääsy sisäilmaan voitaisiin torjua. Siinä ilmatiiveyden parantaminen on ensimmäinen asia. Sillä hoidetaan muuutamien tuhansien eurojen talokohtaisella panostuksella suuri osa hometaloista. Eli jeesusteippiä lattiaan,kattoon ja ikkunareunojen vuotaviin saumoihin. Sen jälkeen voidaan katsoa pahimmat tapaukset ja ryhtyä suunnittelemaan huolella tarvittavia homekorjauksia. Ehkä tietty määrä rakennuksia kannattaa myös purkaa pois. Esimerkiksi koulut ja erityisesti päiväkodit ovat erinomainen esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun kunnaisät haluavat tarjota lapsille mahdollisimman virikkeellistä arkkitehtuuria. Mitä enemmän noita erkkereitä ja kulmia on sitten tehty, sitä todennäköisimmin koulu on nyt purettavien tai homekorjattavien listalla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat