Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaiset menestyivät Europan 10 -arkkitehtuurikilpailussa

Kansainvälinen Europan 10 -kilpailu nuorille arkkitehdeille on ratkennut. Kilpailuun jätettiin yhteensä 2 425 ehdotusta 62 eri kaupunkiin ympäri Eurooppaa. Kilpailun Suomen kohteet olivat Järvenpään Ristinummella ja Tampereen Vuoreksessa. Vuoreksen kohteen voittajaksi valittiin ”Scion” yhteensä 33 ehdotuksen joukosta. Ristinummen kohteen 23 ehdotuksesta voiton vei ”The New Deal”. Molempien voittajien taustalta löytyivät suomalaiset arkkitehtilupaukset.

Kansainvälinen Europan 10 -kilpailu nuorille arkkitehdeille on ratkennut. Kilpailuun jätettiin yhteensä 2 425 ehdotusta 62 eri kaupunkiin ympäri Eurooppaa. Kilpailun Suomen kohteet olivat Järvenpään Ristinummella ja Tampereen Vuoreksessa. Vuoreksen kohteen voittajaksi valittiin "Scion" yhteensä 33 ehdotuksen joukosta. Ristinummen kohteen 23 ehdotuksesta voiton vei "The New Deal". Molempien voittajien taustalta löytyivät suomalaiset arkkitehtilupaukset.

image

”Scionin” tekijä on Selina Anttinen avustajinaan Vesa Oiva, Jussi Kalliopuska ja Karoliina Hartiala. ”The New Deal” -ehdotuksen tekijät ovat Sanna Meriläinen, Aino Aspiala ja Teemu Seppänen.

Tampereen Europan 10 -kilpailun kohde sijaitsee Vuoreskeskuksen pohjoispuolella, Vuoreksen tulevan keskuspuiston reunassa. Kohteen yleisenä teemana oli Colonization – Urban footprints, jolla haettiin kokonaisvaltaisesti kestäviä ratkaisuja uusien alueiden rakentamiseen. Ensisijainen tavoite oli asuinrakennus- ja asuntotyyppien kehittäminen.

Tampereen kilpailun voittaneen ehdotuksen arkkitehtuuri on veistoksellista ja uniikkia, mutta samalla hyvin hallittua. Vapaasti kaareutuvat rakennukset ottavat hyvin huomioon tontin maastonmuodot. Ehdotukseen on integroitu laaja valikoima erilaisia rakennustypologioita. Oivaltava suunnitelma yhdistää ansiokkaasti sekä paikalle että arkkitehtuurille asetetut vaatimukset.

 

Järvenpään voittajaehdotus yhdistää omakoti- ja kerrostaloasumisen edut

 

Järvenpään Europan 10 -kilpailualue sijaitsee noin 2,5 kilometriä kaupungin keskustan eteläpuolella päärautatien vieressä. Laajuudeltaan 57 hehtaarin kilpailualue liittyy lännessä ja pohjoisessa Tuusulanjärven ympäristöön, mihin syntyi viime vuosisadan alussa taitelijayhdyskunta, jonka huvilat puutarhoineen ovat yksittäisinä kohteinakin kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti merkittäviä. Muun muassa säveltäjä Jean Sibeliuksen koti Ainola sijaitsee alueella.

Järvenpään kilpailun voittanut ehdotus yhdistelee raikkaalla tavalla omakotitalo- ja kerrostaloasumisen hyviä puolia. Saarekkeita muodostavat talot on ryhmitelty yhteisten sisäpihojen ympärille. Pihoilla on naapureiden yhteistiloja, kuten sauna, työtiloja, paikallista energiantuotantoa aurinkokennoilla, minikirjasto ja vapaa-ajantiloja.

Europan 10 -yhteistyökumppaneita olivat mukana olleiden kaupunkien lisäksi OPM (Valtion rakennustaidetoimikunta) ja Palmberg Oy.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaiset menestyivät Europan 10 -arkkitehtuurikilpailussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat