Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n ja Orimattilan kaupunkisuunnittelun ideakilpailussa kaksi voittajaa

SRV:n ja Orimattilan kaupunki järjestivät yhteistyössä EU-alueen kansalaisille avoimen ideakilpailun ”The Innovative Town Concept for the Future”.  Tehtävänä oli ideoida ja suunnitella innovatiivinen ja ekotehokas tulevaisuuden kaupunkiyksikkö 20 000 asukkaalle sekä soveltaa näitä suunnitelmia Orimattilan Hennan alueelle. Kilpailussa jaettiin kaksi ensimmäistä palkintoa. Määräajassa kilpailuun tuli kaikkiaan 72 kilpailusäännöt täyttävää ehdotusta.

SRV:n ja Orimattilan kaupunki järjestivät yhteistyössä EU-alueen kansalaisille avoimen ideakilpailun "The Innovative Town Concept for the Future".  Tehtävänä oli ideoida ja suunnitella innovatiivinen ja ekotehokas tulevaisuuden kaupunkiyksikkö 20 000 asukkaalle sekä soveltaa näitä suunnitelmia Orimattilan Hennan alueelle. Kilpailussa jaettiin kaksi ensimmäistä palkintoa. Määräajassa kilpailuun tuli kaikkiaan 72 kilpailusäännöt täyttävää ehdotusta.

Jaettu ensimmäinen palkinto annettiin ehdotukselle ”2 km²” tekijöinään arkkitehti SAFA Juho Rajaniemi, Arkkitehti Oy Rajaniemi, sekä arkkitehti Jouko Kunnas, Liidea Oy, avustajinaan liikenteen asiantuntija, DI Tuomo Vesajoki, Liidea Oy:stä ja rakennusinsinööri AnneMo Kaitfors, Arkkitehti Oy Rajaniemi.

Ehdotus ”2 km²”pohjautuu periaatteeseen, että 20 000 asukkaan kaupungin tulee sijoittua kokonaan kävelyetäisyydelle asemasta. Keskiaikaisista kaupungeista innoituksensa saanut kaupunkimuoto välittää raadin mukaan hyvin kaupunkimaisuuden tunnelmaa. Suurehko korttelikoko on edullinen ja sallii monenlaisia rakentamistapoja. Esitetty kaupunkirakenne suosii voimakkaasti kävelyä alueen sisällä, ja joukkoliikenteen käyttäminen kauemmas suuntautuvilla matkoilla on helppoa.

Toinen jaettu ensimmäinen palkinto annettiin ehdotukselle ” Neljän sukupolven kaupunki”, jonka tekijäksi osoittautui Arkkitehtitoimisto AJAK, arkkitehdit Adalbert Aapola ja Jarkko Kettunen avustajinaan Henna Aapola, Ilpo Aapola, Jouko Kettunen ja Pekka Rantamoijanen.

Tässä ehdotuksessa on korostetun solumaiseen jäsentelyyn perustuva kaupunkimalli. Pääliikennekehän sisäpuolella rakentaminen on tiheämpää ja keskittää rakennetta lähelle palveluja ja rautatieasemaa. Solumainen rakenne on myös edullinen vaiheittain rakentamisen kannalta.

Kolmas palkinto annettiin ehdotukselle ”Loikka”, jonka takana oli WSP Finland Oy:n työryhmä. Lisäksi lunastettiin Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n ehdotus ”Ø” ja ranskalaisten Microcities Architects:ien ehdotus ” Symbiosis”. Kunniamaininnan saivat espanjalaisten, tanskalaisten ja suomalaisen ERAT Arkkitehtien ehdotukset

Hennan alue sijaitsee Lahden oikoradan ja moottoritien varrella noin 20 kilometriä Lahden eteläpuolella. Orimattilan kaupunki ja SRV solmivat Hennan kehittämisestä yhteistyösopimuksen vuonna 2007. Alueen kehittämisen lähtökohtana ovat oikoradalle Hennaan rakennetut sivuraiteet, joiden kohdalle voidaan rakentaa henkilöliikenteen asema paikallisjunan pysähtymistä varten. Alueen toteuttamisen arvioidaan kestävän 15-20 vuotta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n ja Orimattilan kaupunkisuunnittelun ideakilpailussa kaksi voittajaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat