Suurin osa suomalaisista valmis maksamaan energiatehokkuudesta

Suomalainen on valmis maksamaan energiatehokkaasti rakennetusta talosta. Lähes 85 prosenttia talon rakentamista suunnittelevista olisi valmis maksamaan lisähintaa talonsa energiatehokkuuden parantamisesta. Valtaosa olisi valmis maksamaan enintään 5 000 euroa, mutta pieni osa jopa yli 15 000 euroa. Asiaa selvitettiin Kuopion asuntomessuilla tehdyssä Tekesin ja Motivan kyselyssä.

Suomalainen on valmis maksamaan energiatehokkaasti rakennetusta talosta. Lähes 85 prosenttia talon rakentamista suunnittelevista olisi valmis maksamaan lisähintaa talonsa energiatehokkuuden parantamisesta. Valtaosa olisi valmis maksamaan enintään 5 000 euroa, mutta pieni osa jopa yli 15 000 euroa. Asiaa selvitettiin Kuopion asuntomessuilla tehdyssä Tekesin ja Motivan kyselyssä.

Vastaajien omissa energiatehokkuuden parantamisen suunnitelmissa siinsivät yleisimmin ilmalämpöpumppu (45 prosenttia) ja lämmitysjärjestelmän kunnostaminen tai vaihtaminen (32 prosenttia). Oman talon parantamisessa valtaosa eli 74 prosenttia vähentäisi kokonaisenergiankulutusta. Lähes puolet haluaisi myös hyödyntää enemmän uusiutuvaa energiaa. Sen sijaan veden kulutusta olisi valmis alentamaan vain 24 prosenttia vastaajista.

Kodin lämmitystapaa valitessa tärkeimmäksi kriteeriksi nousivat edulliset käyttökustannukset. Lähes puolelle helppokäyttöisyys oli olennainen kriteeri. Uusiutuvan energian käyttö oli tärkeää 40 prosentille vastaajista.

Vaikka energiatehokkuus kiinnostaa, tiedonsaanti koetaan kuitenkin hankalaksi. Energiatehokkaan rakentamisen esteenä pidettiin yleisimmin sitä, että tietoa ei saa helposti yhdestä paikasta. Toisaalta vastaajat kokivat, että myöskään suunnittelijoilla ja urakoitsijoilla ei ole tarpeeksi tietoa. Lisäksi saatavilla olevia tietoja pidetään ristiriitaisina tai epäluotettavina. Vain 22 prosenttia vastaajista arveli matalaenergiarakentamisen esteeksi sen hinnan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Suurin osa suomalaisista valmis maksamaan energiatehokkuudesta”

  1. Itse energiatehokkaan talon rakentaja kaipailisin konkreettisiä esimerkkejä. Muitakin kuin talotehtaiden markkinointihankkeita, joita kyllä seurataan rakentamisen aikana mutta sitten mistään ei löydy konkretiaa käytönnön kulutuksista ja asumisesta.

    1. Jos maksaa energiatehokkuudesta esim.20 000 euroa ylimääräistä, niin kauankohan pitää asua talossa että saa tuon ylimääräisen kuoletettua?

      veikkaisin, että aika kauan…

  2. jos rakentaa laadukkaan talon se kestää, jos ei ole peltoa mitä tekee pskalla?

Vastaa