Kokeile kuukausi maksutta

Betoniteollisuudelle uusi energiatehokas kiviaineksen täsmälämmitin

Höyrynkehittimiin erikoistunut ristiinalainen Steamrator Oy ja Lujabetoni Oy ovat yhteistyössä kehittäneet uuden energiatehokkaan täsmälämmittimen betoninvalmistuksessa tarvittavan kiviaineksen lämmittämiseen talviolosuhteissa. Yhtiöiden mukaan ylipaineista kuumailmaa ja matalapaineista höyryä puhaltava lämmitin säästää energiaa jopa 80 prosenttia verrattuna perinteiseen höyryjärjestelmään.

Höyrynkehittimiin erikoistunut ristiinalainen Steamrator Oy ja Lujabetoni Oy ovat yhteistyössä kehittäneet uuden energiatehokkaan täsmälämmittimen betoninvalmistuksessa tarvittavan kiviaineksen lämmittämiseen talviolosuhteissa. Yhtiöiden mukaan ylipaineista kuumailmaa ja matalapaineista höyryä puhaltava lämmitin säästää energiaa jopa 80 prosenttia verrattuna perinteiseen höyryjärjestelmään.

Betoninvalmistuksessa tarvittava kiviaines joudutaan kylmissä olosuhteissa sulattamaan ja lämmittämään siiloissa ennen massan valmistusta. Varhaisimmat järjestelmät puhalsivat siiloihin höyryä ja seuraavat, niin sanotut turbomallit höyryä ja pakokaasua.

Steamrator ja Lujabetoni aloittivat kehitysyhteistyönsä kaksi vuotta sitten. Uutta täsmälämmitintä on kokeiltu Lujabetonin Taavetin elementtitehtaalla nyt vuoden verran. Seuraavaa, pilottikokeilun perusteella parannettua versiota asennetaan parhaillaan Lujabetonin Loimaan tehtaalle.

”Käyttöhenkilöstömme Taavetin tehtaalla on ollut erittäin tyytyväinen uuteen täsmälämmittimeen. Sisäänajotesti on ollut todella rankka, sillä viime talven pakkaset olivat ennätyksellisiä. Silti laitteisto toimi moitteettomasti ja energiakulumme putosivat selvästi”, Lujabetonin teknologiapäällikkö Tero Kokkonen kertoo.

Kosteudenhallinta yhdistyy nopeaan lämmitykseen

Kiviaineksen sulatuksessa höyry sulattaa nopeasti, mutta ongelmana on helposti kiviaineksen liika kosteus betonin suhteitusprosessissa. Kuumailma taas ei tuota kosteutta, mutta sulattaa hitaasti. Uudessa täsmälämmittimessä pyritään käyttämään hyväksi kuumailman ja höyryn parhaat ominaisuudet, niin että niiden suhde on aina optimaalinen. Lopputuloksena on tasainen kosteudenhallinta yhdistettynä nopeaan lämmitykseen. Kosteudenhallinta on erityisen tärkeää nykyaikaisissa erikoisbetoneissa, kuten itsetiivistyvä betoni ja HT-lattiabetoni.

Yhtiöiden mukaan uusi järjestelmä on myös turvallinen, sillä siiloon ei ajeta savukaasuja, jotka saattaisivat tietyissä olosuhteissa aiheuttaa työturvallisuusriskejä.

Täsmälämmittimen tehoa lisää myös Lujabetonin siiloihinsa kehittämä ilmanjakolaitteisto. Perinteisesti sulattavaa höyryä on puhallettu kiviainekseen siilon pohjasta, jolloin siilon pintaosassa kiviaines pysyy jäätyneenä. Lujabetonin järjestelmässä höyryä ja kuumailmaa puhalletaan siiloon eri tasoilta, niin että kiviaines sulaa nopeammin ja tasaisemmin. Tämä vähentää tarvittavan energiamäärän murto-osaan entisestä.

Lupaavat vientinäkymät

Steamrator on aloittamassa tuotteen myynnin Suomessa. Yhtiö pitää myös vientinäkymiä lupaavina. Steamratorilla on oma vahva myyntiorganisaatio Venäjällä, joten lämmittimen markkinointi käynnistetään kuluvan syksyn aikana myös siellä. Tämän jälkeen suunnitelmissa ovat länsimarkkinat – Ruotsi etunenässä.

”Uskon vahvasti, että uudella energiatehokkaalla ratkaisullamme on hyvät mahdollisuudet menestyä markkinoilla”, Steamratorin toimitusjohtaja Jyrki Valkonen sanoo.

Steamrator on toiminut Ristiinassa vuodesta 1982 alkaen. Se suunnittelee ja valmistaa höyry- ja lämpölaitoksia sekä betonivalumuotteja. Yrityksen liikevaihto on noin 7 miljoonaa euroa ja henkilöstöä on 50.

Vuosien varrella Steamrator on tehnyt laite- ja laitostoimituksia noin 30 eri maahan. Tärkeimmät vientikohteet ovat Venäjä, Baltian maat, Ruotsi, Norja ja Puola. OOO Steamrator vastaa Venäjän ja sen lähialueiden myynnistä, laitetoimitusten huolloista ja käyttöönotoista. Venäjän toimipisteet sijaitsevat Pietarissa, Moskovassa, Kazanissa ja Novosibirskissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betoniteollisuudelle uusi energiatehokas kiviaineksen täsmälämmitin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat