Herttoniemen yritysalueen pääkadulle haetaan kilpailulla uutta ilmettä

Tällä viikolla on alkanut kaikille avoin ideakilpailu, jossa etsitään Helsingissä sijaitsevan Herttoniemen yritysalueen pääkadulle uutta ilmettä ja identiteettiä. Kilpailun tavoitteena on laajentaa World Design Capital Helsinki 2012 -hanketta keskustan ulkopuolelle ja paikkoihin, joiden ei perinteisesti ajatella edustavan muotoilua. Kilpailu koskee Laivalahdenkatu-Mekaanikonkatua, joka halkoo Herttoniemen metroaseman itäpuolella olevaa isoa teollisuus- ja myymäläaluetta. Helsingin kaupunki palkitsee parhaat ideat.

Tällä viikolla on alkanut kaikille avoin ideakilpailu, jossa etsitään Helsingissä sijaitsevan Herttoniemen yritysalueen pääkadulle uutta ilmettä ja identiteettiä. Kilpailun tavoitteena on laajentaa World Design Capital Helsinki 2012 -hanketta keskustan ulkopuolelle ja paikkoihin, joiden ei perinteisesti ajatella edustavan muotoilua. Kilpailu koskee Laivalahdenkatu-Mekaanikonkatua, joka halkoo Herttoniemen metroaseman itäpuolella olevaa isoa teollisuus- ja myymäläaluetta. Helsingin kaupunki palkitsee parhaat ideat.

”Herttoniemen yritysalue on erittäin arvostettu itähelsinkiläisten yrittäjien mielestä. Miksi katu ei voisi yritysalueella tuottaa silmäniloa kaikille kaupunkilaisille”, kilpailua valmistellut arkkitehti Dan Mollgren kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo. ”Pääkatu voisi palvella nykyistä paremmin alueen käyntikorttina”, hän jatkaa.

Useiden merkittävien suomalaisyhtiöiden ja tuhansien työntekijöiden yritysalue on ollut olemassa jo pitkään, mutta sen kaikki vahvuudet eivät välttämättä ole tunnettuja oman alueen ulkopuolella. Kilpailun järjestäjät haluavat tuoda näkyvyyttä tärkeälle työpaikka-alueelle. Samalla haetaan kaupunkikuvallisesti omaleimaista kokonaisratkaisua teollisuusalueelle perinteisen katumiljöön sijaan.

Kilpailu etsii ideoita, jotka korostavat pääkadun katutilan estetiikkaa ja alueen identiteettiä sekä parantavat alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

”Herttoniemen yritysalue sijaitsee loistavien liikenneyhteyksien äärellä. Yhteydet Vuosaaren satamaan ja lentokentälle ovat metron ja Itäväylän ansiosta hyvät.  Lisäksi ympärillä sijaitsevat korkeatasoiset, merelliset asuntoalueet sekä laajat luontoalueet tarjoavat yritysten työntekijöille viihtyisän asuinympäristön ja hyvät virkistysmahdollisuudet. Vieressä ovat myös valmiit, kattavat palvelut”, sanoo projektipäällikkö Marja Piimies Helsingin kaupungin lähiöprojektista, jonka rahoituksella kilpailu käydään.

Kilpailuideat esillä tammikuussa

Kilpailuaika on 13.9. – 12.11.2010. Kilpailutyöt arvioivassa raadissa puhetta johtaa World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeen johtaja Pekka Timonen. Kaupunkilaiset voivat tammikuussa tutustua kilpailuideoihin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturilla Kampissa.

Kilpailuohjelma on maksuton, ja se on ladattavissa liiteasiakirjoineen verkkosivulta http://metrohelsinki.hel.fi/designkatu/. Ensimmäinen palkinto on 10 000, toinen 5000 ja kolmas 3000 euroa. Sen lisäksi kahdesta lunastettavasta työstä maksetaan kummastakin 500 euroa. Ideakilpailu on avoin kilpailu, johon voivat osallistua kaikki vähintään kolmen hengen työryhmät kansalaisuudesta riippumatta

Kilpailun järjestäjinä ovat Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto, Lähiöprojekti, rakennusvirasto sekä talous- ja suunnittelukeskus yhteistyössä World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeen kanssa.

Teollisen muotoilun kansainvälinen järjestö International Council of Societies of Industrial Design (Icsid) valitsi marraskuussa 2009 Helsingin vuoden 2012 World Design Capitaliksi eli maailman designpääkaupungiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Herttoniemen yritysalueen pääkadulle haetaan kilpailulla uutta ilmettä”

Vastaa