Kokeile kuukausi maksutta

Uutelan kanavasta Vuoden 2010 Ympäristörakenne

Helsingin Aurinkolahdessa sijaitseva Uutelan kanava ympäristöineen on valittu Vuoden 2010 Ympäristörakenteeksi. Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliitto ry:n järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 21. lokakuuta Helsingissä.

Helsingin Aurinkolahdessa sijaitseva Uutelan kanava ympäristöineen on valittu Vuoden 2010 Ympäristörakenteeksi. Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliitto ry:n järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 21. lokakuuta Helsingissä.

image

Kanavan ympäristöineen on rakennuttanut Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Sen suunnittelusta on vastannut Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy yhdessä WSP Finland Oy:n kanssa. Kanavaidea perustui kansainvälisen kutsukilpailun vuonna 1996 voittaneeseen Aurinkolahden kaavasuunnitelmaan, jonka laati arkkitehti Timo Vormala. Vuoden 2010 Ympäristörakenteen ovat toteuttaneet Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara, Niska & Nyyssönen Oy ja Skanska Infra Oy.

Uutelan kanava ympäristöineen on erinomaisella suunnittelulla, tasokkaalla toteutuksella ja korkeatasoisilla materiaaleilla aikaansaatu ympäristökokonaisuus. Peräti 700 metriä pitkä ja 12-45 metriä leveä kanava istuu erinomaisesti rakennetun kaupungin ja luonnontilaisen maiseman väliseen tilaan.

Uutelan kanava ympäristöineen on hallittu ja näyttävä maisemakokonaisuus, josta löytyy myös runsaasti visuaalisia, ympäristötaiteenomaisia elämyksiä tarjoavia yksityiskohtia. Tällaisena se kohottaa koko asuinalueen viihtyvyyttä ja arvostusta sekä täydentää erinomaisesti alueen muuta tasokasta ympäristörakentamista.

Kanavan linjakas rantarakentaminen asuinkorttelien puolella liittää kanavan luontevasti korkeatasoisiin kerrostalokortteleihin luoden niille rauhallisen jalustan. Vastaavasti taas Uutelan virkistysalueen puoleisen rannan Kauniinilmanpuisto silokallioineen ja vaihtelevine istutuksineen liittää kanavan saumattomasti luonnonmaisemaan.

Kanavan erisyvyisten osien porrastuksen ansiosta kanavaan on muodostunut turvallisia alueita erilaisille toiminnoille. Esimerkiksi kanavan pohjukassa oleva pisaran muotoinen kahluuallas soveltuu lasten vesileikkeihin ja mahdollistaa jopa pyörätuolilla veteen laskeutumisen. Korkea vesiputous tuo alueelle veden rauhoittavan solisevan äänen sekä tarjoaa mahdollisuuden elämykselliseen putouksen takaa kulkemiseen.

”Kanavan vesimäärää arvioitiin huolellisesti. Kävi ilmi, että pumpattavan veden määrä ei voi olla kovin suuri tai pumppauskustannukset karkaavat liian suuriksi. Siksi jokainen vesiaihe suunniteltiin siten, että pienelläkin vesimäärällä saadaan näyttävää aikaiseksi. Sumujen sillan putousta tutkittiin VTT:lläkin pienoismallin avulla”, WSP:n Maisema ja Ympäristö -yksikön päällikkö Arto Kaituri kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uutelan kanavasta Vuoden 2010 Ympäristörakenne”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat