Liperiin toteutetaan nollaenergiatason rivitaloja

Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Liperin kunnan Honkalammelle rakennetaan kaksi nollaenergiatason rivitaloa. Projektiryhmän mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen nollaenergiatason rivitalohanke. Honkalammen rivitalokokonaisuuden ensimmäisen kahdeksan huoneiston rakentaminen käynnistyy ensi kesänä. Rivitalot ovat kooltaan yhteensä reilut tuhat neliötä. Koko rakennusprojektin kustannusarvio on noin 2,7 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Liperin kunnan Honkalammelle rakennetaan kaksi nollaenergiatason rivitaloa. Projektiryhmän mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen nollaenergiatason rivitalohanke. Honkalammen rivitalokokonaisuuden ensimmäisen kahdeksan huoneiston rakentaminen käynnistyy ensi kesänä. Rivitalot ovat kooltaan yhteensä reilut tuhat neliötä. Koko rakennusprojektin kustannusarvio on noin 2,7 miljoonaa euroa.

Jo parin vuoden ajan valmistellun hankkeen alkuunpanijoita ovat liperiläinen Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy sekä Liperin kunnan vuokra-asuntojen rakennuttamisesta vastaava Lipertek Oy. Koalition muut suomalaistoimijat ovat Sähkö-Saarelainen Oy, Lämpökarelia Oy sekä Lakan Betoni Oy.

Suomalaisyritysten koalitio on hakenut yhteistyökumppaneikseen matalaenergiarakentamiseen erikoistuneen tanskalaisen konsultointiyritys Passivhus Ab:n suomalaisen sisaryrityksen Passiivitalo.fi Oy:n ja tanskalaisen diplomi-insinööri Søren Pedersenin. Hankkeen pääarkkitehtinä toimii saksalainen Rainer Vallentin.

Tanskalaista tietotaitoa ja VTT:n mittausosaamista

Rakennustoimisto Eero Reijosen toimitusjohtaja Jarmo Hämäläinen ja Lipertekin toimitusjohtaja Kari Nousiainen ovat parin viime vuoden aikana tutustuneet matalaenergiarakentamisen ratkaisuihin Euroopassa ja Pohjoismaissa.

”Aiomme Honkalammen rivitalokohteen mittauksissa hyödyntää VTT:n osaamista energiatehokkuuden mittauksissa jo rakennusvaiheen alusta lähtien. Passiivitalon ja Søren Pedersenin asiantuntemusta pidämme kuitenkin haasteellisen kokonaisuuden parhaana antina. Pedersenin kautta pääsemme hyödyntämään alan uusinta tietotaitoa ja käytännön kokemuksia”, Nousiainen kertoo.

Nollaenergiatalon määritelmän mukaan rakennuksessa tuotetun uusiutuvan energian ylijäämä on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä. Rakennuksen energiantarve minimoidaan siten, että vuositasolla nettoenergia on 0 kWh/m2.

”Kohteessa lämmön talteenoton on oltava aivan huipputasoa. Tarvitaan sähköä tuottavia kennoja, aurinkoenergian kerääjiä, ilmansuuntien huomiointia ja monien teknisten ratkaisujen hyödyntämistä. Teknisten ratkaisujen löytämiseksi olemme saaneet projektiin mukaan maakunnasta tulevaisuuden rakentamiseen vahvasti sitoutuneet yhteistyökumppanit”, Hämäläinen toteaa.

Tavoitteena minimoida hankintakustannukset

”Haluamme olla eturintamassa tutkimassa uusia teknologioita ja rakennustapoja. Tavoitteena on saada rakennettua nollaenergiaratkaisuun sopiva lvi-tekninen ratkaisu, jonka hankintakustannukset on minimoitu. Lisäksi tavoitteena on saada kehitettyä prosessia niin, että jatkossa järjestelmät opitaan suunnittelemaan ja asentamaan pienemmin kustannuksin”, Lämpökarelian toimitusjohtaja Jari Könönen kertoo.

Lakan Betoni tunnetaan kevytsorapohjaisista lämpöharkkoratkaisuista matalaenergiatason kivitalorakentamiseen.

”Tässä projektissa haluamme kehittää betonielementtiratkaisuja täyttämään tulevat vaatimukset. Tärkeimpinä kohtina ovat u-arvot, ilmatiiveys eri liittymäkohdissa, ikkuna- ja oviliitosten oikeellisuus sekä myös perustusratkaisut”, Lakan Betonin tuotepäällikkö Jari Kostiander sanoo.

Sähkö-Saarelaisen teknisen johtajan Jorma Tykkyläisen mukaan tulevassa rivitaloprojektissa kehitetään sähköistyksen asennustapoja ja kiinnitetään erityistä huomiota asennukseen ja laitevalintoihin, joilla pystytään saavuttamaan uudet tiukat energiatehokkuusrajat. Tykkyläinen kuitenkin myöntää, ettei yhtiöllä ole aikaisempaa kokemusta tämäntyyppisestä rakentamisesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Liperiin toteutetaan nollaenergiatason rivitaloja”

Jätä kommentti