Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen pääkirjasto Metso peruskorjataan

Vuonna 1986 valmistunut Tampereen pääkirjasto Metso peruskorjataan kolmessa eri vaiheessa. Peruskorjattava kokonaisbruttoala on 11 160 neliömetriä. Hankkeen investointikustannuksiksi on arvioitu vajaat 11 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen on tarkoitus alkaa vuoden 2011 elokuussa. Peruskorjaushankkeen toinen vaihe käynnistyy huhtikuussa 2013 ja kolmas vaihe elokuussa 2015. Kokonaisuudessaan peruskorjauksen on arvioitu valmistuvan kesällä 2016.

Vuonna 1986 valmistunut Tampereen pääkirjasto Metso peruskorjataan kolmessa eri vaiheessa. Peruskorjattava kokonaisbruttoala on 11 160 neliömetriä. Hankkeen investointikustannuksiksi on arvioitu vajaat 11 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen on tarkoitus alkaa vuoden 2011 elokuussa. Peruskorjaushankkeen toinen vaihe käynnistyy huhtikuussa 2013 ja kolmas vaihe elokuussa 2015. Kokonaisuudessaan peruskorjauksen on arvioitu valmistuvan kesällä 2016.

Peruskorjauksen yhteydessä Metson alakerroksessa olevat Muumilaakson, Muumimyymälän, Kivimuseon, Kameraseuran ja EU-tiedotuksen tilat on tarkoitus ottaa kirjastotoiminnan käyttöön. Hankesuunnitelman aikataulu edellyttää, että alakerroksessa olevien toimijoiden tilaratkaisut saadaan toteutettua. Kivimuseon on tarkoitus muuttaa Vapriikkiin. Muumilaakson tuleva sijainti selvitetään perustettavassa työryhmässä, jonka tehtävänä on miettiä taidemuseoiden tilakysymyksiä kokonaisuudessaan.

Selkeimmät käyttötarkoituksen muutokset Metsossa tehdään pohjakerroksessa, jonne sijoitetaan muun muassa monitoimitilaa lähinnä nuorille asiakkaille, omatuotantoalue kaikille kirjaston käyttäjille ja lisää varastotilaa. Myös nykyinen lehtilukusali Vanhan kirjastotalon puistosta siirtyy Metson alakertaan. Asiakkaita palvelevaa av- ja tietotekniikkaa lisätään.

Kirjaston ensimmäiseen kerrokseen tehdään niin sanottu kansalaistori. Pirkanmaa-kokoelma säilytetään tässä kerroksessa, lasten osasto, lastaus-, postitus- ja kuljetustilat sekä kirjastoauto-osasto säilyvät pääosin ennallaan. Toisessa kerroksessa musiikkiosaston ja henkilöstön työtiloja lisätään siirtämällä viestintä- ja verkkopalvelut pohjakerrokseen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Kahvila ja kokoustilat säilyvät ennallaan.

Arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Metso on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvostettu arkkitehtuurikohde. Kaikki korjaustoimenpiteet tehdään rakennuksen arkkitehtuuria kunnioittaen ja säilyttäen. Suunnittelun aikana on oltu yhteydessä arkkitehteihin Raili ja Annukka Pietilään. Peruskorjauksen yhteydessä rakennuksen ulkopintoja korjataan alkuperäisen arkkitehtuurin ehdoilla. Tontille ei tehdä uusia rakennuksia tai rakenteita.

Metson peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksyttiin Tampereen sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnassa 4. marraskuuta 2010.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen pääkirjasto Metso peruskorjataan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat