Eriksson Arkkitehdit voitti Ylläksen matkailukylän arkkitehtikilpailun

Ylläksen uuden matkailukylän arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on palkintolautakunnan yksimielisellä päätöksellä valittu ehdotus ”Kuura”. Voittajatyön tekijä on Eriksson Arkkitehdit Oy. Lisäksi palkintolautakunta päätti myöntää kunniamaininnan Arkkitehtitoimisto Neva Oy:n työlle ”Noitarumpu”. Yli 12 neliökilometrin laajuisen matkailualueen suunnittelusta kisasi kaikkiaan viisi työryhmää.

Ylläksen uuden matkailukylän arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on palkintolautakunnan yksimielisellä päätöksellä valittu ehdotus "Kuura". Voittajatyön tekijä on Eriksson Arkkitehdit Oy. Lisäksi palkintolautakunta päätti myöntää kunniamaininnan Arkkitehtitoimisto Neva Oy:n työlle "Noitarumpu". Yli 12 neliökilometrin laajuisen matkailualueen suunnittelusta kisasi kaikkiaan viisi työryhmää.

image

”Ehdotuksessa on tasapainoisesti selvitetty ja ideoitu koko kilpailualuetta. Eri osa-alueiden maankäytön ratkaisut ovat toimivia ja omintakeisia. Arkkitehtuuri oli selkeää ja luonnonmaiseman aiheista koostuvaa. Suunnitelmassa uudesta matkailualueesta muodostuu samalla luonnonmaiseman erityispiirteet ja matkailuelinkeinon toiminnalliset tarpeet huomioiva kokonaisuus”, kuvaa voittajatyötä palkintolautakunnan jäsen, arkkitehti Ilmari Lahdelma.

Kunniamaininnan saaneessa ”Noitarumpu”-ehdotuksessa on palkintolautakunnan mukaan esitetty mielenkiintoisen tiivis ja tähtimäinen perusratkaisu matkailukylän keskusalueelle.

Puutteitakin löytyi

Arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli etsiä ideoita Yllästunturin luonnonmaisemaan ekologisesti kestävistä ja ympäristötietoisista ratkaisuista, joihin perustuen alueelle voidaan toteuttaa korkeatasoista loma-asumista ja matkailupalvelurakentamista.

”Kestävän matkailun näkökulmasta kilpailu onnistui parhaiten tuottaessaan mielenkiintoisia rakenteellisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat tiiviin kävelykeskustan ja luontoalueita säilyttävän, korttelimaisen loma-asuntorakentamisen alueella. Liikkumisen infrastruktuurin, reitistöjen ja paikoituksen suunnittelussa ehdotukset osoittautuivat joko puutteellisiksi tai ylimitoitetuiksi”, arvioi palkintolautakunnan jäsen, Matka-hankkeen vastuullinen johtaja, arkkitehti Aija Staffans.

Palkintolautakunnan sihteerin, arkkitehti Jorma Tepon mukaan kilpailu osoitti, että rakentamisen ja maankäytön suunnittelu Ylläksen luonnonrinteille on haastava tehtävä. Arkkitehtuurikilpailun järjestäjät Metsähallitus Laatumaa ja Lapland Hotels Oy ovat kuitenkin tyytyväisiä töiden tasoon ja kilpailun antiin.

”Ryhmät ovat luovia ja ammattitaitoisia. Suunnitelmista näkee, että työhön on todella paneuduttu. Kaikista ehdotuksista löytyy kehityskelpoisia uusia näkökulmia ja innovatiivisia ideoita”, palkintolautakunnan jäsen, Lapland Hotelsin konserninjohtaja Pertti Yliniemi toteaa.

Jatkotyössä voidaan käyttää myös muita ehdotuksia

Alueen osayleiskaavassa loma-asumiselle sekä hotelli-, liike- ja palvelurakentamiselle on varattu rakennusoikeutta kaikkiaan noin 350 000 kerrosneliömetriä. Ylläkselle 13 000 uutta vuodepaikkaa tuovaa aluetta lähdetään toteuttamaan pitkällä tähtäimellä.

”Kilpailu antaa erinomaisen pohjan alueen kehittämisen jatkotyölle. Voimme hyödyntää voittajaehdotuksen lisäksi myös muita ehdotuksia kohteen lopullisessa suunnittelutyössä, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja”, Laatumaan kehittämispäällikkö Aimo Oikarinen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Eriksson Arkkitehdit voitti Ylläksen matkailukylän arkkitehtikilpailun”

Vastaa