Kokeile kuukausi maksutta

Energiatodistukset esillä jo useimmissa asuntonäytöissä

Energiatodistukset ovat aiempaa paremmin esillä asuntojen myyntitilanteissa, kertoo ympäristöministeriön tilaama kysely. Energiatodistus oli nähtävillä 79 prosentissa kohteista, kun vuonna 2009 vastaava luku oli 61. Kahdeksassa prosentissa myynti- ja vuokrauskohteista todistuksen sai jälkikäteen, ja joka kymmenennessä kohteessa välittäjällä ei ollut todistusta lainkaan.

Energiatodistukset ovat aiempaa paremmin esillä asuntojen myyntitilanteissa, kertoo ympäristöministeriön tilaama kysely. Energiatodistus oli nähtävillä 79 prosentissa kohteista, kun vuonna 2009 vastaava luku oli 61. Kahdeksassa prosentissa myynti- ja vuokrauskohteista todistuksen sai jälkikäteen, ja joka kymmenennessä kohteessa välittäjällä ei ollut todistusta lainkaan.

image

Todistusten esilläoloa selvitettiin eri puolilla Suomea noin kahdessasadassa asuntojen myynti- ja vuokrausesittelyssä vuoden 2010-2011 vaihteessa. Valtaosa tutkituista kohteista oli vanhoja kerros- tai rivitaloasuntoja. Vastaava kysely tehtiin ensimmäisen kerran vuotta aiemmin Mikkelin ammattikorkeakoulun johdolla.

Energiatodistusten painoarvo kasvussa

Vuonna 2010 uudistettu, rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä direktiivi laajentaa energiatodistuksen käyttöä. ”Tieto rakennuksen energiatehokkuudesta tulee liittää myynti- ja vuokrausilmoituksiin, mutta tapa ja muoto ovat vielä täsmentämättä. Lisäksi energiatodistuksessa tulee ilmetä kiinteistön energiankäytön tehostamismahdollisuudet”, sanoo energiatodistusten kehittämisestä vastaava yli-insinööri Maarit Haakana ympäristöministeriöstä.

Lisäksi säädöksiä uusittaessa on pohdittava, kuka energiatodistuksia saa jatkossa laatia ja millaista pätevyyttä tekijöiltä edellytetään. Säädös tulee voimaan kesällä 2012.

Energiatehokkuus kiinnostaa asunnonvaihtajia

Energiatodistus auttaa asunnon ostoa tai vuokrausta harkitsevia vertailemaan samankaltaisia kiinteistöjä keskenään ja antaa osviittaa asumisen energiankulutuksesta ja kustannuksista. Vanhoissa, yli kuuden asunnon kiinteistöissä kulutustietoihin perustuva energiatodistus on ollut käytössä vuoden 2009 alusta lähtien. Uusien rakennusten energiatodistus perustuu laskennallisiin arvoihin.

Energiatehokkuus kiinnostaa asunnonvaihtajia: 57 prosentilla uudiskohteen ja 45 prosentilla vanhan asunnon ostajista energiatehokkuus vaikutti ainakin jonkin verran hankintapäätökseen. Tulos perustuu Kiinteistövälitysalan Keskusliitto KVKL:n vuonna 2010 tehtyyn tutkimukseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiatodistukset esillä jo useimmissa asuntonäytöissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat